Fantastisk plastikk

Hvem har sagt at det lønner seg å pante flasker?

<b>FARVEL SAN FRANCISCO:</b> Mannskapet på Plastiki vinker farvel til San Francisco før de legger ut på sin 100-dagers ekspedisjon over Stillehavet til Sydney. Fra venstre: David de Rothschild, Jo Royle, David Thomson, Olav Heyerdahl, Vern Moen og Max Jourdan. Foto: Plastiki/Luca Babini
FARVEL SAN FRANCISCO: Mannskapet på Plastiki vinker farvel til San Francisco før de legger ut på sin 100-dagers ekspedisjon over Stillehavet til Sydney. Fra venstre: David de Rothschild, Jo Royle, David Thomson, Olav Heyerdahl, Vern Moen og Max Jourdan. Foto: Plastiki/Luca Babini Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hadde alle hørt på Ravi og Odd Børretzen og panta alt, alltid, så hadde vel neppe denne farkosten sett dagens lys.

Båten, eller strengt tatt katamaranen, er nemlig laget av resirkulerbare plastflasker. Med den skal ekspedisjonsleder David de Rotschild og hans mannskap krysse Stillehavet, fra San Francisco til Sydney. Turen er beregnet til 100 dager, og ekspedisjonen startet 20 mars.

"Så tar du flaska eller boksen, putter'n i veggen og så kommer'n igjen." synger Ravi og Børretzen på pantereklamen.

"Hvordan føles det da? - Det føles så bra" fortsetter duoen. Vi tipper også at det føles ganske bra å seile rundt på en egenkonstruert, helt (i alle fall nesten helt) gratis båt - som i alle fall ikke har kostet deg alle sparepengene dine eller arven etter filletante Ulla.

Spørsmålet blir bare om det kanskje for de fleste av oss hadde lønt seg å pante alle flaskene og heller handlet en vanlig båt i stedet. Hva slags båt du kunne fått for pantepengene, kan du faktisk se helt nederst i artikkelen.

Eventyrere i Karibia: Les historien om famlien David-Andersen som seilte ett år i Karibia

David de Rothschild, eventyrer og miljøaktivist - og arving til en av de mektigste bankimperiene i Storbritannia. Foto: Plastiki/Luca Babini
Plastiki på vei. Foto: Plastiki/Luca Babini
Plastiki. Foto: Plastiki/Luca Babini
FARVEL SAN FRANCISCO: Mannskapet på Plastiki vinker farvel til San Francisco før de legger ut på sin 100-dagers ekspedisjon over Stillehavet til Sydney. Fra venstre: David de Rothschild, Jo Royle, David Thomson, Olav Heyerdahl, Vern Moen og Max Jourdan. Foto: Plastiki/Luca Babini


Plastiki

Plastiki er navnet på båten og prosjektet. For selv om det jo høres fiffig ut å bygge sin egen båt av tomflaskene som likevel ligger og flyter - og få dem til å virkelig flyte - så er det ikke økonomiske grunner til at de Rotschild og kompanjonger har bygget denne båten.

Målet med prosjektet er å teste ut nye materialer, og å sette fokus på forsøplingen av havet. Plastsøppel som fraktes rundt med havstrømmene er et stort problem, og ifølge nettsidene til Plastiki havner halvparten av alle plastprodukter som kastes, i havet. Bare i USA kastes det 2,5 millioner flasker hver time.

Her forteller de Rotschild om prosjektet og viser frem katamaranen:


Et lite stykke Norge

Egentlig kan båtprosjektet hevdes å være et lite stykke Norge - eller i alle fall så er det laget med inspirasjon fra Norge. Rotschilds inspirasjon har vært Thor Heyerdahls Stillehavskrysning med Kon-Tiki-flåten, og Thors barnebarn Olav Heyerdahl er med på reisen.

Og de som er med på denne reisen ser ut til å måtte jobbe for seg: Mannskapet skal selv produsere nødvendig strøm ved hjelp av ergometersykler, og for øvrig får de elektrisitet fra vindturbiner og solcellepaneler.

Alt dette er selvsagt gode miljøalibier. Men det som virkelig tar kaka - eller som i alle fall kan levere pynten på kaka - er urtehagen ombord. Ja, båten har sin egen lille kjøkkenhage hvor mannskapet kan gro urter og kål. Bakmennene er imidlertid noe bekymret for effekten den salte sjøsprøyten kan ha på grønfôret, men vi registrerer at de Rotschild seks dager etter avgang twitrer at han akkurat har spist en stor tallerken med grønnsaker fra "kjøkkenhagen".

Du kan følge ekspedisjonen på Plastikis nettsider, som du finner her. Her kan du se hvor langt ekspesidjonen har kommet, det er informasjon om hastighet og koordinater for hvor de befinner seg, og mannskapet blogger om livet på båten.

Familien Martin har tilbrakt 13 år i 33 fot

Pant alt. Alltid ...

Båten er laget av 12.000 2-liters plastflasker, og er på 60 fot. Dersom vi hadde fulgt Ravi og Børretzens oppfordring og panta alt - alltid - og dette var norske flasker som vi kunne løst inn mot norsk pant, ville vi sittet igjen med 30.000 kroner (forutsatt 2,50 kroner pant for 1,5-liters flasker). På Finn.no kan vi få kjøpt bruke båter ned i 2.000 kroner - da kan du få for eksempel en 41-fots skøyte eller 20-fots tresnekke. For pantesummen pålydende 30.000 kroner kunne du fått blant annet disse:

20-fots sørlandssnekke med 15-hk innenbordsmotor
16-fots skjærgårdsjeep med 15 hk påhengsmotor
34-fots motorseiler med 68-hk innenbordsmotor (prosjekt)

20-fots sørlandssnekke med 15-hk innenbordsmotor: 30.000 kroner Foto: Finn.no
16-fots skjærgårdsjeep med 15 hk påhengsmotor: 30.000 kroner Foto: Finn.no
34-fots motorseiler med 68-hk innenbordsmotor (prosjekt): 30.000 kroner Foto: Finn.no


Hvordan føles det da? Det føles så bra ...