Fancy og fjollete til fjells

Turting til nytte og glede, og noen til fjellturisten som har alt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Lange fjellturer krever godt fottøy, og utstyr som takler skiftende forhold. Illustrasjonsfoto: Eldar Lund
Lange fjellturer krever godt fottøy, og utstyr som takler skiftende forhold. Illustrasjonsfoto: Eldar Lund Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Du har selvsagt alltid trengt det, du visste det bare ikke før nå. Før du tramper ut i den helnorske fjellheimen i dette Fjellets år* er det visse ting du bare må få de klamme hendene dine på: Så som et pedometer, en fjellduk og et sett med heldempede vandrestaver. Hva er nå dette for noe? Du finner disse dingsene og flere til her:

 • Se femten turdingser av det fancy, flotte eller fjollete slaget her.
 • For fotturisten

  På vinterlige fjellturer er vi alle klar over at sekken skal fylles med ekstra tøy, spade, skitupp og mat. I sommerfjellet er vi litt mer nonchalante. Ikke dermed sagt at vi lar kjøpemanien hvile foran pakkingen av sommerens tursekk. Det finnes hyllemeter på hyllemeter i butikkene av ting du bare må ha. Noen er faktisk nyttige, andre er kjekke til visse typer turer og visse typer mennesker, mens andre er bare moro, moteriktige eller rett ut fjollete.

  - Jeg må si at jeg aldri har forstått det der med de som går rundt med skistaver på sommerfjellet, sier Kjartan Berge til DinSide Reise.

  Kjartan Berge gikk i Pyreneene i sommer.
  Kjartan Berge gikk i Pyreneene i sommer. Vis mer

  Berge er en av seks tidligere studiekamerater som i sitt egenopprettede Knatten patentførarlag sammen har inntatt fjellheimen hver sommer i ti år. Dette året gikk jubileumsturen til Pyreneene på grensen mellom Spania og Frankrike, og gutta måtte tenke ekstra nøye gjennom hva som ble puttet i bagasjen.

 • Les mer om gutteturen til Pyreneene
 • Knatteguttas tips

  - Håndklær som tørker raskt, har jeg lært meg å sette stor pris på, forteller Berge til DinSide. Det finnes flere typer, en har DinSide skrevet om før. Denne suger ekstremt mye vann, men tørker fort, tar liten plass og veier minimalt. Etter bruk henger du den utenpå sekken, og den er tørr til neste gang så sant det ikke høljeregner.

  - Når vi går i varme strøk og må drikke mye, er det også kjekt med vanntanker av typen camelbak, mener Berge.

  Dette er en pose for vann som du kan henge på ryggen eller bak på sekken. Drikken inntar du ved å suge på en slange, som kan stenges igjen når du ikke drikker. Camelbak får du hos velassorterte sportsforretninger.

  - Mange velger også sandaler når varmen er sterk, men jeg syns det er irriterende med all steinen som kommer inn mellom såle og fot, og bruker heller fjellstøvler, sier Berge.

  Er det hett, trenger du ikke allverdens med tøy, og velger lettere varianter. Illustrasjonsfoto: Johan Gursli
  Er det hett, trenger du ikke allverdens med tøy, og velger lettere varianter. Illustrasjonsfoto: Johan Gursli Vis mer

  Ut over dette snakker Berge varmt om superlette soveposer som kan pakkes til minimale pakker, om selvoppblåsbare liggeunderlag og om sammenleggbare spisesett i plast som inneholder både fat, glass og bestikk.

  - Dessuten er et nyttig og billig tips å bruke gamle filmbokser til det meste av smått som må holdes tørt eller forseglet. For eksempel fyrstikker, krydder, tannkrem og sjampo, avslutter Berge.

 • Se kule, lekre , nyttige og fjollete ting til fjellturen

 • Har du ikke fått nok? Her er flere turting til vinterbruk
 • Reisehjelp hos DinSide

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!