Familieferie: Syden vs Norge

Hvor er det billigst å legge familieferien? Syden eller Norge? Det er faktisk hipp som happ.

Det begynner å bli på tide å planlegge sommerens familieferie. Her gjelder det å velge klokt. Hele familien skal ha det hyggelig, men lommeboken må tåle det innhugget en toukers familieferie gjør.

Norge er vårt nærmeste ferieland, og har mange spennende opplevelser å by på. Likevel reiser mange heller til Syden i ferien. Hvorfor det? Norge regnes som et av verdens vakreste land, og er for de fleste mer eksotisk enn palmestranden i Thailand. Les mer om det i kommentaren Opplev fedrelandet.

Sommeridyll i Norge. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge
Sommeridyll i Norge. Foto: Johan Wildhagen/Innovasjon Norge Vis mer


Jakter på sola

Men altså, vi reiser heller til Syden. Et sterkt argument er klimaet. Det er ingenting bedre enn en skikkelig norsk sommer med 25 grader, sol, måkeskrik, reker på brygga eller gnistrende vær i fjellet, seterbesøk og bading i svale fjellvann. Men du er absolutt ikke garantert knallvær i juli i Norge.

Det er du hvis du legger ferien til Middelhavet. 30 grader i luften som minimum, og minst 24 grader i vannet. Det er klart det frister.

Altfor dyrt?

Et annet argument er prisen. Det er dyrt å feriere i Norge, sier alle. Men er det egentlig så dyrt? Vi har sjekket ut hva det koster å dra på en toukers familieferie i Syden, og hva det koster å feriere med familien i to uker i Norge. Trodde du det er billigere å feriere i Syden? Ikke nødvendigvis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har tatt utgangspunkt i en familie på fire - to voksne og to barn under 14 år. De skal ha to uker ferie i juli.

Det er vanskelig å sammenligne epler og bananere, og for noen er det helt uaktuelt å feriere i Norge. Men hvis det er et alternativ, viser våre undersøkelser at det slett ikke er dyrere å feriere her hjemme, enn det er å reise til Syden. En toukers ferie på en hytte ved sjøen koster til sammen cirka 34.000 kroner, like mye som en toukers ferie i Sunny Beach i Bulgaria - den rimeligste av sydendestinasjonene.

Enda rimeligere er det å leie en stølshytte en uke, og så ta ut på en ukeslang ridetur i fjellheimen. Cirka 31.000 kroner koster det for fire personer. Det kan argumenteres med at standarden på norske hytter og støler ikke er like bra som på mange av leilighetshotellene i Syden, men det finnes antagelig like mange slitne leiligheter i Syden, som det finnes fine hytter i Norge.

Vi ble rett og slett litt overrasket over at det koster familien omtrent det samme å feriere i Syden som i Norge. Det kan virke som om det er en myte at det er så dyrt å feriere i Norge.

Det som uansett er klart, er at det koster å ta med familien på ferietur. Og valgmulighetene er uendelige. Det er ikke lett å bestemme seg for hvor man skal dra. Trøsten må være at det koster penger å være hjemme, også. Utgifter til mat og drikke har man, uansett. Og en skikkelig familieferie, det fortjener alle!

Se forslagene i artiklene under:

>>Hele familien til Syden
>>Hele familien på ferie i Norge

Synes du det er dyrt å feriere i Norge? Og er Norge et alternativ for deg og din familie, eller reiser du heller til Syden? Skriv i debattforumet under!