Falsk ID; ikke så lurt

Tenker du på å bruke falsk ID under julebordet fordi du er for ung, bør du tenke deg om en gang til. Også hvis du låner bort ditt legitimasjonskort.

Vær forsiktig med bruken av falsk ID. Det kan svi i ettertid. Foto: Ole Joakim Repshus
Vær forsiktig med bruken av falsk ID. Det kan svi i ettertid. Foto: Ole Joakim Repshus Vis mer


Mange har lånt ID-kort for å snike seg inne på utesteder, og mange har lånt bort ID-kort for å hjelpe en venn i "nød". Dette bør du faktisk ikke gjøre, ettersom det kan få alvorlige følger for deg om du blir dømt for det.

Dokumentforfalskning

Kanskje er ikke falske papirer det største problemet i julebordssesongen, men det er likevel aktuelt i forbindelse med at folk skal ut. Er du ikke gammel nok, bør du heller holde deg hjemme. Politiet bøtelegger deg for forsøk på bruk av falsk ID, og du kan få betinget straff for det. De høyeste satsene for dette fant vi i Hammerfest, hvor politiet bøtelegger deg med minimum 3.000 kroner for å forsøke å svindle deg inn på falsk identitet.

Reaksjonen i forhold til falsk ID blir strengere om man forsøker å endre på legitimasjonen. Så lenge du ikke har tuklet med noe for aktivt å forandre på legitimasjonen, gjør du deg ikke skyldig i så store lovbrudd. Det blir derimot noe helt annet om du aktivt gjør noe med dokumentet.

Ottar Lien ved Østfold politidistrikt advarer mot denne praksisen.

- Lovbruddet blir straks langt mer alvorlig så fort man har gått aktivt inn for å forandre på dokumentet. Da blir det ikke automatisk bot eller påtaleunnlatelse, men det vil bli etterforsket og straffen deretter vil bli langt høyere.

Lien sier at man skal være veldig forsiktig, fordi mange ikke tror at dette er en så stor sak, men dokumentforfalskning er noe politiet tar veldig alvorlig.

Du kan også bli straffet med bøter hvis du har gitt fra deg et legitimasjonskort, og det kan mistenkes at du har gitt det bort bevisst for at noen skal bruke det. Dersom kortet ditt blir brukt og det ikke er blitt meldt stjålet, kan du altså sitte i saksa selv også.

Ungdomskontrakter

I Drammen gjør de forsøk med å skrive ungdomskontrakter med personer som forsøker seg på bruk av falsk ID ute på byen. En ungdomskontrakt kan være at man signerer på at man skal være avholdende fra alkohol, eller at man f.eks skal skjerpe seg på skolen og at man skal møte til samtaler med rådgiver.

- Alt handler om å gjøre et forsøk på å bryte et mønster i atferden til den enkelte, forteller Dag Ebbestad, politioverbetjent ved Drammen politikammer.

>> Hva koster forseelsene? Sjekk bøtenivået i 12 norske byer.

Mer om dette kan du lese i Norges lover paragraf 372, 2 og 3 ledd.