Fakta om Saalbach

Tekst og foto: Arve Stallvik >>> BILDESPESIAL: Afterski >>> Tilbake til innledningen


Ifølge informasjonssjef Edith Danzer på Saalbach Turistkontor har baren Goasstall (Geite-stallen) fått prisen for beste bar i Alpene, kåret av lokale magasiner.

- De fleste magasiner i Europa skriver at Hinterhag Alm er kjent som Europas villeste og beste afterski når det gjelder Alpeski-ferie, men jeg kan ikke huske hvem som ga oss prisen første gang. Det er mulig det bare er besøkende og journalister som mener dette, sier Danzer til Din Side.

Saalbach i Østerrike: 3.100 innbyggere. Ligger 1003 meter over havet. Høyeste kjørehøyde er 2096 meter.

Slik kommer du dit: Du kan enten ta rutefly og tråkle deg fram på egen hånd, men det enkleste er pakkereiser, som flere norske reisebyrå tilbyr. De aller fleste av de store reisebyråene, som Star Tour, Alpereiser, STS Solreiser etc, tilbyr reiser til Saalbach til tilnærmet samme pris, avhengig av kampanjer og tidspunkt. Star Tours pakke tilbyr for eksempel både busstransport til Saalbach og innkvartering. Reiselederne på stedet var også svært behjelpelige med alt fra tips om restauranter til ulike bakker og leie av skiutstyr.

Europas beste afterski: Nå er det ikke bare nordmenn som har kåret perlen i de østerriske alper til skiferiested nummer en: I Saalbach er det nemlig fest fra tidlig ettermiddag til sent på natta. Hver dag.

Den grove tre-låven midt i bakken, Hinterhag Alm, er nemlig kåret til Europas beste after-ski-lokale, og har fått flere internasjonale priser.

Løypenettet: Total løypelengde er 200 km. Lengste løype er sju kilometer. Varierer fra svært enkle til tøffere løyper. Barneskibakke og barneskiskole i bunnen av bakken. Det er 60 heiser. Åpne fra morgen til kveld.

Heiskort: Koster ca 150 euro (ca 1200 kr) for seks dager. Dagspris. Ca 300 kr.

Bosteder: Vi bodde i leilighetskompleks vegg i vegg med løypa. Skistall i kjelleren, veranda for å innta frokosten, og stort soverom med vindu mot løypa.

Utesteder: Hinterhag Alm (www.hinterhagalm.at) er den mest kjente. Ellers finner du de andre et snøballkast fra hverandre nede i Saalbach sentrum. Åpne fra 1700 til langt på natt.

Aktiviteter: Flere reisebyrå kan tilby aktiviteter her. Våre Star Tour-guider var svært behjelpelige og bød på både Rodel (kjelkekjøring), natt-skikjøring, piknik-utflukter og felles afterski-aktiviteter.

Spis: Vi prøvde både Spare-ribs (gedigne porsjoner!) på Bäckstätt Stall og Felsensteak (Kleberstens-steik) på Hotell Peter midt i gågata. I 25 år har Peter kokk hatt flintstein-stek-show til glede for en fullsatt restaurant. Meget populært. Og godt. Det kan lønne seg å bestille i god tid (www.hotel-peter.at). Du får middag fra 70 kroner.

Drikk: Glühwein og Jäger-te (Stroh-rom” + te). Andre spesialiteter: Williams (schnaps med pære-bit), Obstler (fruktschnaps), Weiss-bier (lyst hvete-øl). En øl koster drøyt 20 kroner.

Spesialiteter: Tyroler Gröstel (pytt i panne), Gulasj-suppe og Kaiserschmar (tykkpannekake).

Dans: På bordet. Med slalåmstøvlene på. Med hvem som helst. Så lenge du vil.

Priser: Du kan oppleve en uke her fra 4.695,- (inkl hotell, flyreise t/r Oslo – Innspruch, og transport til hotellet). De fleste reiseoperatører melder at skiferie blir stadig billigere. Star Tour flyr hver lørdag far 31.12.05 til 25.03.06.

>>> BILDESPESIAL: Afterski
>>> Tilbake til innledningen