Fakta om narkotika

Her er en kort oversikt over de vanligste ulovlige rusmidlene.


Cannabis

Hva: Cannabis er en fellesbetegnelse for hasj, marihuana og cannabisolje, og kommer fra den lettgjenkjennelige planten Cannabis sativa.

Mulige virkninger: Effekten av bruk av cannabis varierer fra person til person, og mengden russtoffer som blir konsumert. Rusvirkningen kan komme etter noen få minutter og vare opptil et par timer. På kort sikt øker pulsfrekvensen, øynene blir ofte røde og munnen blir tørr. Mange blir sultne og har lyst på godteri. Større doser kan gå ut over hukommelsen, og kortidsminnet kan bli nedsatt flere dager etter inntaket. Akutte depresjoner, angst eller forfølgelsesforestillinger kan forekomme. Ved omfattende bruk kan cannabisbruk føre til sløvhet, likegyldighet og nedsatt konsentrasjonsevne. Langvarig bruk kan føre til akutte depresjonsepisoder.

Bruk: Cannabis er det mest brukte ulovlige rusmidlet i Norge og Europa. I følge EMCDDA* har rundt 65 millioner mennesker i Europa mellom 15 og 64 år prøvd cannabis minst en gang. Det tilsvarer 20 prosent av Europas befolkning i denne aldersgruppen. Studier har vist at cannabis er svært vanlig blant unge voksne i blant annet Danmark, Storbritannia, Spania og Frankrike.

Drøyt 20 prosent av alle europeere mellom 15-64 år har testet ut marihuana minst en gang, i følge en ny rapport. Foto: Raimund Koch
Drøyt 20 prosent av alle europeere mellom 15-64 år har testet ut marihuana minst en gang, i følge en ny rapport. Foto: Raimund Koch Vis mer


Kokain

Hva: Kokain er et sentralstimulerende stoff, som lages av bladene på planten Erythroxylon cocae. Colombia er sentrum for store deler av den illegale kokainfremstillingen. Kokain foreligger vanligvis som et fint, hvitt pulver (kokainklorid).

Mulige virkninger: Virkningen varierer, men kokain gir oftest intens,
men kortvarig rus, som vanligvis varer fra 15–60 minutter. Kokain, både i små og store doser, gir en følelse av økt energi og våkenhet. Redusert behov for mat og søvn. Fysiske symptomer inkluderer blant annet raskere puls, økt blodtrykk, utvidelse av pupillene og økt kroppstemperatur. Hallusinasjoner og psykotiske symptomer kan forekomme. Langtidsbrukere kan oppleve redusert sexlyst. Søvnløshet, hallusinasjoner og forfølgelsesforestillinger er relativt vanlige langtidsvirkninger.

Bruk: Rundt ti millioner mennesker i Europa har prøvd kokain minst en gang. Tall fra EMCDDA* viser at kokainbruk er mest vanlig blant personer i 20-årene, og spesielt blant unge menn. I Europa er andelen unge voksne som har brukt kokain høyest i land som Storbritannia og Spania.

Over 4 prosent av unge voksne i Norge har brukt kokain minst en gang. Det tilsvarende tallet for Storbritannia er over 11 prosent. Foto: Jan Roger Johannesen
Over 4 prosent av unge voksne i Norge har brukt kokain minst en gang. Det tilsvarende tallet for Storbritannia er over 11 prosent. Foto: Jan Roger Johannesen Vis mer


Ecstasy

Hva: Ecstasy er et syntetisk, kjemisk stoff som virker både oppkvikkende og hallusinerende. Rusmiddelet finnes vanligvis som tabletter eller kapsler, med diverse symboler på. Tall fra 2004 viser at Nederland er verdens hovedkilde til ecstasy.

Mulige virkninger: Ruseffekten kommer vanligvis etter kort tid, og kan vare i flere timer. Det er vanlig å føle seg mer oppstemt, ha økt energi og redusert tidsfølelse. Hallusinasjoner er ikke så vanlig ved små doser, men ved store inntak kan en oppleve hallusinasjoner, etterfulgt av forfølgelsesforestillinger og psykoseliknende tilstander. Ecstasybruk fører til raskere puls, høyere boldtrykk og økt kroppstemperatur. Disse fysiske endringene blir forsterket dersom en er i aktivitet. For eksempel er det mange som tar ecstasy på diskotek, og danser hele natten. Dette kan føre til alvorlige sykdomstilstander.

Bruk: Av all ecstasy som ble beslaglagt i verden i 2004, ble halvparten funnet i Vest- og Sentral-Europa. I Europa er de største beslagene av ecstasy tatt i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Nederland. I Norge har 3,6 prosent av unge voksne mellom 15 og 34 år prøvd ecstasy minst en gang.

 Foto: Nara Vieira da Silva Osga
Foto: Nara Vieira da Silva Osga Vis mer


Amfetamin

Hva: Amfetamin er et sentralstimulerende stoff. Amfetamin ble brukt medisinsk fra 1927. Stoffet utvider luftveiene, og har derfor blitt brukt i behandling av blant annet astma. Stoffet virker nedsettende på appetitten, og er derfor brukt som et slankemiddel. Stoffet blir ofte omtalt som speed.

Mulige virkninger: Amfetamin påvirker hjernen, hjertet, lungene og andre organer, og virker på omtrent samme måte som kokain. Lave doser gir følelse av våkenhet, mer energi og velvære. Store doser kan føre til feber, svetting og svimmelhet. Ekstra store doser kan føre til kramper og kollaps. Hvis en bruker amfetamin flere dager på rad, kan en få symptomer på sinnssykdom. Langtidsbrukere av amfetamin kan utvikle forskjellige psykotiske sykdommer. Uhygieniske innsprøytningsmetoder og skittent utstyr kan føre til infeksjoner og andre komplikasjoner.

Bruk: Amfetamin er det nest mest brukte illegale rusmiddelet i Norge. Nye tall viser at nesten 6 prosent av unge voksne mellom 15-34 år i Norge, har prøvd rusmiddelet. I følge Statens Institutt for Rusmiddelforskning (SIRUS) er amfetamin godt utbredt i Skandinavia, til sammenlikning med andre europeiske land. Mye tyder på at bruken av amfetamin har økt i Europa siden årtusenskiftet.

LSD

Hva: LSD er et hallusinogent stoff, som påvirker sentralnervesystemet.

Mulige virkninger: Stoffet kan framkalle sansebedrag, illusjoner og hallusinasjoner. Virkningene er veldig uforutsigbare, og kan gi både en intens lykkefølelse og sterk panikk og depresjon. Langtidsbruk kan føre til at en viser symptomer til at en bruker stoffet, selv i perioder der en holder seg unna LCD (såkalt flashbacks).

Bruk: LCD produserer og smugles i langt mindre grad enn stoffer som ecstasy. De største beslagene er gjort i Tyskland og Storbritannia. I Norge har 1,7 prosent av unge voksne mellom 15-34 år prøvd LSD, mens Storbritannia ligger på Europatoppen med 9,0 prosent.

*EMCDDA er Det Europeiske Overvåkningssenteret for Narkotika og Narkotikamisbruk

Kilder: Sosial- og Helsedirektoratet, EMCDDA: Narkotikasituasjonen i Europa 2006.