Fakta om Ilha Grande

Abraâo er den største byen på øya. Vis mer


 • Kannibaler og pirater. Ilha Grande ble "oppdaget" av tyskeren Hans Staden på midten av 1500-tallet. Da han gikk i land på øya, ble han straks fanget av de kannibalske tupinambaindianerne som bodde der, men han klarte å rømme før han ble spist. Snart tok imidlertid europeiske pirater over kontrollen på øya. På fastlandet lå nemlig den viktige havnebyen Paraty, der Sør-Amerikas gull ble skippet avgårde til Europa. Det ligger et 50-talls skipsvrak rundt øya den dag i dag.

 • Nesten bare jungel. Nesten 50 prosent av øya er dekket av nærmest ugjennomtrengelig atlantisk regnskog. Det finnes ingen veier, og derfor ingen biler på øya. Det går bare noen få stier over øya, stiene indianerne en gang laget, og siden terrenget er så steilt, tar det hele 15 timer å gå fra den ene siden av øya til den andre. En backpacker tok seg en rusletur en gang for noen år siden, og gikk seg selvsagt vill. Han ble ikke funnet før noen dager senere, og var da ganske ustabil i hodet. Det finnes giftige slanger på øya, men ingen farlige dyr utover det, men vet du ikke det, kan de mange rare lydene dyra som kommer ut om natten lager skremme vettet av de fleste. Moralen er altså å ikke vandre avgårde uten å vite hvor du går, og å si i fra til noen andre.


 • Turistenes base. Abraâo er den største byen på øya, og der de fleste turistene bor. Her er det flust av overnattingsmuligheter. Det finnes også virkelige luksusresorter på øya, for deg som vil ha et virkelig luksusparadis.

 • Båtturer. Et titalls seilbåter tar deg med på dagsturer til for eksempel Lopes Mendes eller Den blå lagune. Det er bare å møte opp på havna på formiddagen, så finner du billettselgerne.

 • Papegøyefjellet. Er været klart, og du føler deg full av eneregi, kan du ta turen gjennom regnskogen til Pico do Papagayo, øyas nest høyeste fjell på 990 meter. Utsikten er fantastisk.

 • Fengselsstranda. Dois Rios er en annen vakker strand du kan gå til. Inntil midten av 90-tallet lå Brasils verste fengsel her - en ganske stor kontrast til området rundt. I dag ser du bare ruinene.

 • Ingen bank. Det er ingen bank på øya, så pass på at du tar ut det du måtte trenge av kontanter på forhånd.
 • Slik kommer du deg til Ilha Grande:
  Ta fly til Rio, og ta buss fra bussterminalen Rodovaria eller lei privattransport som tar deg ned til Angra do Reis eller Mangaratiba. Det går ferger og båter fra begge disse byene. Bussturen tar mellom to og tre timer. (Mangaratiba ligger nærmere Rio.) Sjekk Ilha Grande.com for info om rutetider og priser. Resortet du bor på kan hjelpe deg med privattransport.

  Flybilletten til Rio koster fra 7.000 kroner tur retur med selskaper som Air France, KLM, Varig, TAP eller British Airways. Jo tidligere ute du er med bestillingen, jo større sjanse for å få gode priser.