Foto: Haakon Stenersen
Foto: Haakon StenersenVis mer

Fakta om Gambia

Av Haakon Stenersen

Geografi og klima: Gambia ligger omkranset av Senegal i Vest-Afrika, og er kontinentets minste land med et areal på bare 11.300 kvadratkilometer. Gambiaelven strekker seg cirka 300 kilometer østover fra Atlanterhavet, og fra nord til sør er det i gjennomsnitt bare 35 kilometer. Den tørre og noe mer kjølige årstiden strekker seg fra november til mars, med dagtemraturer på 25-27 grader, og nattempraturer på 16-18 grader. Regntiden starter normalt i juni og varer til oktober, med mest regn i august. Dagtempraturen er da på rundt 30 grader om dagen, og rundt 22-25 grader om natten.

Kultur, språk & befolkning: De første tegn til sivilisasjon i Gambia finner vi ved steinsirklene ved Wassu, som er cirka 2.500 år gamle. De første europeerene slo seg ned i Gambia rundt 1450, og i 1455 etablerte portugiserene de første handelsstasjonene i landet. Utover på 1500 tallet øker slavehandelen med Europa og Amerika, og den varte helt frem til begynnelsen av 1800-tallet. I mellomtiden hadde islam befestet sin stilling i Vest-Afrika, og idag er cirka 90 prosent av befolkningen muslimer. De aller fleste er svært liberale og tolerante i sin tolkning av islam. Dagens grenser ble satt opp etter en avtale mellom Storbritannia og Frankrike i 1889, etter at Gambia hadde vært engelsk koloni i tre år. (Tidligere ble det kun regnet som protektorat.) I 1965 fikk Gambia sin selvstendighet, og idag er Yahya A.J.J. Jammeh president. Han ble det etter et ublodig kupp i 1994.

Helse & hygiene: Malaria og denguefeber er blandt tropesykdommene du skal se opp for. Malari er uvanlig i tørketiden, men kan forekomme. Denguefeber er på frammarsj flere steder i Vest-Afrika. Myggen som overfører dengueviruset er mest aktiv om dagen. Vær derfor på vakt hvis du får myggestikk på dagtid. Det kreves ikke gullfeber-vaksinasjon i Gambia når man kommer med fly fra Norge, men skal du til Senegal også, pleier de å kreve det ved ankomst der. Skal du tilbringe lengre tid i området og eventuelt besøke naboland som Guinea Bissau, bør du ta ekstra forholdsregler. Sjekk din nærmeste helsestasjon for oppdatert informasjon.

Sikkerhet: Sikkerheten er generelt god i Gambia. Lommetyver finnes som ellers i verden, men væpnet ran er sjeldent. Trafikken og til tider kraftige strømmer i havet utgjør en større fare enn å bli utsatt for noe kriminelt.

Mat og drikke: Ris står sentralt i matlagingen, og "hovedretten" heter benechin og består av en stor bolle med fisk, ris og grønnsaker. Landet kan by på mange forskjellige typer fisk som bør prøves, ikke minst er de grillede variantene verdt å få med seg. Ølet i Gambia heter Julbrew, og smaker utmerket. Importert vin finnes også, men er ganske kostbart. Blant lokalbefolkningen er det få som drikker alkohol. De fleste velger å kjøpe vann på plastikkflasker, noe som er ganske dyrt og ikke særlig miljøvennlig. Det lokale vannet er normalt trygt å drikke og smaker helt greit.

Transport: Ving er i dag den eneste norske turoperatøren som flyr til Gambia. Ellers finnes det diverse rutefly fra Europa. Med Ving kan man få t/r helt ned i kr. 1.000-1.500 kroner. Lokaltransporten består stort sett av taxier og minibusser som trafikkerer både nord og sørover til Senegal, samt veien langs Gambiafloden. Snart vil begge veiene nord og sør for Gambiafloden være asfaltert. Idag er det bare nordveien som har slik standard. Det går ikke lenger noen ferge på floden, men diverse turoperatører arrangerer turer til Georgtown og andre steder.

Kommunikasjon: Mobil fungerer greit, men dekningen er variabel. Det kan være en god ide å kjøpe et eget SIM kort i Gambia. De koster fra 15 kroner. Det er dyrt å ringe hjem med egen mobil. Kjøp heller et telefonkort og ring hjem for 4-5 kroner minuttet. IP-telefon finnes, men kan være vanskelig å finne. Internett fungerer greit, men er sjeldent særlig raskt.

Strøm: 220 V, men enkelte steder bruker fortsatt 3xkontakter, så ta med adapter. Strømbrudd er vanlig!

Overnatting: Stort utvalg i alt fra rimlige gjestehus til eksklusive hoteller. For et rom med ok standard bør du regne med å betale 2-300 kroner per natt.

Prisnivå og shopping: Gambiske Dalasi. Sjekk valutakursen på www.xe.com. Gambia er ikke spesielt rimelig. Prisnivået er ganske lavt på mat, suvenirer og transport, men overnatting kan være kostbart.

Visum & diplomati: Du får fire ukers visum ved ankomst, og mulighet for forlengelse.

Kontakt i Norge:
Seksjon for Vest-Afrika i UD
Telefon: (0044) 20 7937 6316/17/18
Fax: (0044) 20 7937 9095
Epost: gambiahighcomuk@aol.com

Den nærmeste gambiske ambassaden er i London:
Embassy of the Republic of The Gambia
57 Kensington Court,
GB-London W8 5DG
Tlf: (0044) 20 7937 6316/17/18
Fax: (0044) 20 7937 9095
Epost: gambiahighcomuk@aol.com

Det norske konsulatet i Banjul
Administrativt underlagt Abidjan (Elfenbenskysten)
Royal Norwegian Consulate, Banjul
P.O Box 4396
Bakau
Gambia
Tlf: (+22)04496869
Epost: hardmark@gamtel.gm

Mer om Gambia: Lonely Planet