Fagre Stryn

Vi spurte Jostein Flo, Simen "Moods of Norway" Staalnacke og andre stryninger om deres beste tips til hjembygda.

Fjellheimen i Stryn byr på uforglemmelige opplevelser mener Jostein Flo.<i> Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norge</i><br />
<br />
 <br />
Fjellheimen i Stryn byr på uforglemmelige opplevelser mener Jostein Flo. Foto: Terje Rakke/Nordic Life/Fjord Norge


Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

"I Stryn finner du alt det typisk norske innenfor en ørliten radius"Simen Staalnacke, Moods of Norway

Spør en hver stryning om hvor den beste plassen i Norge ligger, og du vet svaret. Sånn er det med mange av oss, at vi legger vår kjærlighet til hjemlige trakter. Stryn har likevel mye å skilte med til å være et så lite sted.

Se bilder fra aktiviteter i Stryn og omegn her...

Den lille bygda som ligger klemt inn blant mektige fjordarmer og ruvende fjell, er kjent blandt ski- og snowboardeliten, festguruer, moteskapere, kulturpersoner og fotballentusiaster.

Fra den nyåpnede butikken til Moods of Norway i Stryn sentrum. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Fra den nyåpnede butikken til Moods of Norway i Stryn sentrum. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


For å gi deg et innblikk i hva bygda har å by på i sommer, spurte vi to kjente stryninger om hva de helst gjør på fritiden i hjembyda si.

Jostein Flo, tidligere fotballproff, nå sportsjef i Strømsgodset

- Når jeg er hjemme i Stryn, begynner jeg som regel dagen med en lang joggetur langs Stryneelva. Der stopper jeg ofte langs elvebredden og slår av en hyggelig prat med de mange laksefiskerne som har fisket seg natta gjennom, sier Flo.

Selv foretrekker han likevel å reise til fjells med stanga.

- Vi har så mange fotturer og fiskevann i de vakre fjellene rundt Stryn, at du skal leite lenge etter en større opplevelse. Personlig pleier jeg å reise opp i fjellvannene, spesielt Loen vannet, og så ta en tur innom Sande Camping for å få meg et måltid på veien hjem. Mange av campingplassene rundt Stryn serverer førsteklasses fjellaure til en rimelig penge, sier Flo.

Han anbefaler også fotturene til Skålatårnet og Lodalskåpa som noen av de mest opplevelsesrike han kan tenke seg.

Når Jostein Flo skal ta seg en skikkelig kveld på byen i lille Stryn, vet han hvor han liker seg best.

- Når jeg skal ut og kose meg med kammerater går vi ofte på Visnes Hotell. Det er utrolig trivelig, har god service og mat som om det skulle ha vært på Bagatelle. Maten på Alexandra i Loen er også utrolig bra. Etterpå reiser vi gjerne til Veslas Pensjonat for å høre på jazz. Vesla Bergum som driver stedet er en fantastisk person som gir den beste servicen jeg har opplevd noe sted, anbefaler Flo.

Lodalskåpa. Foto: Svein Harald Bryne
Lodalskåpa. Foto: Svein Harald Bryne
Vis mer


Simen Staalnacke, mannen bak klesmerket Moods of Norway

Det er vel verdt å ta seg en tur til Stryn i sommer, selv om det kan være litt krunglete å komme seg dit, mener Simen Staalnacke. Stryningen er kjent for sette sitt særnorske preg på klær som til tider blir brukt av blant annet Hollywood-eliten.

- På en god sommerdag prøver vi å komme oss opp på sommerskisenteret på Strynefjellet eller hive oss i båten og tøffe ut i fjordarmene så ofte vi kan. Det er nettopp det som gjør Stryn så spesielt, at du finner alt det typisk norske innenfor en ørliten radius, sier Staalnacke.

På kveldstid har bygdedesigneren disse tipsene:

Motocross i Stryn.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Motocross i Stryn.Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Bryggja Fiskerestaurant er et nyåpnet spisested i Stryn med plass til rundt 30 personer. Å begynne kvelden her med en utsøkt middag er førsteklasses. Etter det, går turen ofte til Veslas Pensjonat, hvor de har flotte kulturkvelder med mange fine innslag. Hotell Alexandra i Loen er også et fint sted å ta en drink og snakke med folk, forteller også Staalnacke.

Han anbefaler også det nye vinterskisenteret når snøen igjen begynner å falle.

- Vinterskisenteret er kanskje ikke så kjent blant utenombygdinger, men har blitt veldig bra de siste årene og stiller i øverste klasse.

Aktivitetsfylt sommer

Birger Flo er nok en krumtapp fra Stryn. Han driver den lokale aktivitesgruppa Flo Aktiv og vet det meste om hva som foregår i bygda.

- Det har kommet til en rekke aktivitetstilbud i Stryn de siste åra ved siden av klassiske turistmål som Briksdalsbreen eller laksefiske. Rafting, bowling og egen paintball- og motocrossbane er noen av dem, forteller han.

Selv foretrekker han en langrennstur ut fra sommerskisenteret på Strynefjellet.

Det er et av veldig får steder i landet du kan gå på langrenn i sommerhalvåret. Løypenettet strekker seg innover fjellet fra toppen av sommerskisenteret og er ypperlig å kombinere med en tur innom det spesielle Hjelle Hotell på veien ned til Stryn igjen. Her er det lagt mye arbeid i å sette i stand tunet og den gamle kolonialbutikken nede ved vannet, avslutter Flo nummer to.

For mer informasjon på Stryn, annbefaler vi disse sidene: www.fagrestryn.no og www.nordfjord.no

Mer fra Stryn og Norge finner du her: