Få problemer med nye regler på Gardermoen

Det ble ingen blåmandag på Oslo Lufthavn Gardermoen. Trafikken gikk nesten som normalt den første formiddagen med nye flysikkerhetsregler for håndbagasje.

Informasjonssfef på Oslo Lufthavn, Jo Kobro, har all grunn til å smile bredt. Foto: Kim Jansson
Informasjonssfef på Oslo Lufthavn, Jo Kobro, har all grunn til å smile bredt. Foto: Kim Jansson Vis mer

Måtte pakke på nytt

  1. Få problemer med nye regler på Gardermoen
  2. Nye regler god butikk for Tax Free-utsalg


- Innføringen av de nye reglene har gått veldig bra. Klokken 7 i morges, da trafikken var størst, var ventetiden i køen foran sikkerhetssjekken toppen tolv minutter, nå er den fire. Det er helt som normalt, sier en fornøyd Jo Kobro, informasjonssjef på Oslo Lufthavn.

Kontrasten er stor til tilstanden av kaos da reglene om at bærbare PC-er måtte ut av PC-bagen for gjennomlysning, ble innført i 4. mai.

- Vi har vært tidligere ute og har fått ut mer informasjon. I tillegg har vi kanskje fått litt hjelp av at reglene allerede er innført mange steder i EU, tror Kobro.

Begynner på Flytoget

Det begynner allerede på Flytoget og flybussene med informasjonsvideo. Ved alle innganger og før sikkerhetssjekken er det pakkebord.

Overalt på flyplassen er det ekstra personell som deler ut én-liters plastposer til oppbevaring av beholdere med flytende væsker, slik reglene krever.

- Noen få, gjerne de som er veldig stresset, klarer å komme seg gjennom hele flyplassen og fram til gjennomlysningen uten å få med seg at det er innført nye regler. Men de er i mindretall, sier Kobro.

- De fleste er godt forberedt, og det gjør jobben lettere, bekrefter Loubna Latyaoui i bagasjeskranken for Northport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemer med lipglossen

Ved et av ompakkingsbordene finner vi Jane Sæthre. Hun er en av de som må omdisponere håndbagasjen litt.

- Jeg hadde stort sett fått med meg de nye reglene og forberedt meg ganske godt. Men jeg viste ikke at lipgloss også ble regnet som væske. Siden jeg har sju-åtte stykker med meg, må jeg pakke om litt, forteller hun.

I den gjennomsiktige plastposen på én liter har hun fått plass til en rynkekrem, parfyme, øyesminke, tannkrem og fire lipgloss. Alt en kvinne trenger på en tur til Bergen.

- Hvordan blir det så mye? spør hun med et smil.

Innført med rekordfart

De nye reglene er innført med rekordfart etter at det i London i august ble avslørt planer om å sprenge fly med flytende eksplosiver. Reglene gjelder for alle flyavganger innen EU og EØS-området, samt Sveits. De gjelder også innenlands i Norge.

Det var trangt om plassen i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn tidligere i dag.
Det var trangt om plassen i sikkerhetskontrollen på Oslo Lufthavn tidligere i dag. Vis mer


>> Slik pakker du smått og lovlig
>> Hva får du plass til av væskeholdige produkter i håndbagasjen?
>> Hvordan få med vinflasken hjem?
>> Hva med taxfree-kvoten?