Få momsen tilbake når du flytter til utlandet

Kjøper du en bærbar PC i Norge, og tar den med til din bolig i utlandet, kan du få igjen momsen. DinSide viser deg hvordan.

Få momsen tilbake når du flytter til utlandet

 1. Norske flyplasser uten tollere


Har du tenkt til å studere i utlandet? Eller kanskje du har skaffet deg bolig et eller annet sted i verden? Da bør du vite at du kan spare tusenvis av kroner på å fylle ut noen momspapirer før du drar. Du får nemlig tilbake momsen på varer du kjøper rett før du flytter til utlandet - så lenge du tar med deg varene gjennom tollen før du drar.

Her er et priseksempel: Du kjøper en bærbar PC til 10.000 kr. Du tar med deg PC-en til utlandet, og får tilbake momsen. Da vil den bare koste deg 8000 kroner.

Dette må du gjøre

For å kreve tilbake momsen, må du følge en bestemt fremgangsmåte. Når du kjøper varen du ønsker å ta med til utlandet, må du få selgeren til å fylle ut et tollskjema. Du kan laste ned skjemaet her (ekstern lenke).

Når du reiser ut av landet må du vise fram varen til tollvesenet på flyplassen, slik at tollvesenet kan skrive under på at du faktisk tar med varen ut av landet. Du må også oppgi bostedsadresse i utlandet. Du må selv sjekke at det er en toller til stede på flyplassen når du skal reise. Dette burde ikke være et problem på store flyplasser som Gardermoen, men reiser du fra småflyplasser som Torp, er det langt fra sikkert det er en toller til stede. Da er det ditt ansvar å finne nærmeste toller.

Artikkelen fortsetter under annonsen

>> Norske flyplasser uten tollere

Når du og varen har kommet ut av landet, må du sende skjemaet tilbake til butikken du kjøpte varen. Da vil du få tilbake momspengene dine.

Tollvesnet må attestere på at du faktisk tar med varen ut av landet.
Tollvesnet må attestere på at du faktisk tar med varen ut av landet. Vis mer


Momsfritaket gjelder ikke alt

Det er selvfølgelig en del bestemmelser du må passe på om du har lyst til å få tilbake momsen på varene. Her er de viktigste:

 • Har du kjøpt varen over en måned før du drar, kan du glemme å få tilbake momspenger. Du har 30 dager på deg fra du kjøper varen til du må ta den ut av landet for å få igjen momsen. Så ikke gå på handletur for tidlig.

 • Hver enkelt vare må koste over 250 kr (uten moms) for at du skal få tilbake momspenger.

 • Skal du flytte til Sverige, Danmark eller Finland gjelder egne tollregler. Les mer om disse reglene her (ekstern lenke).

  Det er godt å slippe å betale den betydelige momsen på dyre varer.
  Det er godt å slippe å betale den betydelige momsen på dyre varer. Vis mer


  Må melde flytting

  Skatteetaten krever at du skal være bosatt i utlandet for at du skal få tilbake momsen. Det betyr at dersom du har en feriebolig i utlandet, må du melde flytting til denne, med alle eventuelle konsekvensene dette måtte ha. For en student kan dette være ugunstig, siden du da vil miste reisestipendet fra Lånekassen.

  På papirene som tollkontoret stempler før avreise, må du skrive ned din adresse i utlandet. Denne adressen blir ikke sjekket av Tollvesenet.

  - Det eneste vi gjør er å attestere på at varen går ut av landet, sier fungerende underdirektør i Tollvesenet, Berit Aas.

  Og derfor er det mange som søker om (og får innvilget) momsrefusjon - selv om de ikke har meldt flytting til utlandet.

  Det er godt mulig noen av disse prøver å vri seg unna reglene, men mange som ønsker momsrefusjon vet ikke at de må melde flytting. DinSides ringerunde til både Skatteetaten og Tollvesenet viser at til og med på disse stedene er det stor forvirring om hvordan reglementet egentlig er.

  Ta med inn til Norge

  Kjøper du en vare i utlandet, og tar den med til Norge, kan det hende du kan få tilbakebetalt moms i det landet du kjøper varen. Det er mange forskjellige regler rundt i verden, og hvis du vil ha mer informasjon, kan det lønne seg å ta en telefon til ambassaden til det aktuelle landet.

   Foto: Inga Ragnhild Holst
  Foto: Inga Ragnhild Holst Vis mer


  Eksterne lenker:

 • Liste over ambassader i Norge
 • Norske ambassader i utlandet

  Du kan ta med deg varer av samlet verdi på 6.000 kr inn i Norge, uten å måtte gå på rødt i tollen (så sant du har vært ute av landet i et døgn eller mer). Denne ordningen kan være passe for deg som har en feriebolig i utlandet, og kanskje bare skal være der i noen uker. Da kan det hende du sparer noen kroner når du kjøper deg nytt utstyr før utreise. Mer om tollreglene her (ekstern lenke).

  Har du vært i utlandet mer enn et år kan det hende du kan få varene tilbake til Norge som flyttegods, slik at du unngår 6.000-kronersgrensen. Sjekk ut Tollvesenes informasjonsside om innførsel av flyttegods for nærmere informasjon. Flyttegodsskjemaet kan du laste ned her.


  >> Norske flyplasser uten tollere