Få mer ut av London-turen

Restaurantmiddag til halv pris, sightseeing for en tier og panoramautsikt over kaffekoppen. Her er triksene.

Skal du til London? Få er ut av besøket med disse tipsene. Foto: Luis Valdez
Skal du til London? Få er ut av besøket med disse tipsene. Foto: Luis Valdez Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du skal til London, og har fått tak i billige flybilletter, og et bra hotell til en ok pris. Nå gjelder det å planlegge selve oppholdet, slik at du får mest mulig moro ut av dagene.

Vi testet nylig rimelige Kensington Rooms og femstjernershotellet Courthouse Doubletree.

Har du ikke bestilt hotell, og lurer på hvor i London du bør bo? Her får du råd og tips.

Hvis du først reiser til storbyen London, har du sikkert innvilget deg et ganske ok budsjett du kan bruke på forlystelser. Men likevel er det ingen vits i å kaste penger ut av vinduet unødvendig.

Les også: Innsidetips til London

I denne artikkelen presenterer vi noen smarte triks som gjør oppholdet litt billigere - uten at det betyr at du skal spise på McDonalds hver dag, og tråle rundt etter puben med billigst øl.

Nei, vi vil heller gjøre deg oppmerksom på sightseeingmulighetene du kanskje ikke har tenkt på, på restauranttilbudene som gjør at du kan spise til rabatterte priser, og stedet du får kjøpt billetter til forestillinger til halv pris.

Les også: Hippe Øst-London

Skaff deg et Oyster card

Dette er et elektronisk reisekort som du fyller penger på, omtrent som et kontantkort. Kjøp kortet i kiosken eller på tubestasjonen. Det koster 3 pund. Fyll på penger, og du kan reise på buss, tube, ta elvebåter og DLR (toglinjer øst i London) til reduserte priser. Kortet registrerer automatisk om du har brukt det såpass mange ganger ila. en dag at du ikke skal betale mer (dvs. at du har brukt tilsvarende mye som et dagskort koster).

På nett: Oyster

Thames Clipper-båtene trafikkerer Londons åre hele dagen. Foto: Wikipedia Commons
Thames Clipper-båtene trafikkerer Londons åre hele dagen. Foto: Wikipedia Commons Vis mer


Se London fra Themsen

Londons livsnerve er Themsen, som slynger seg gjennom byen. Langs Themsen ligger flere av Londons flotteste bygninger. Thames Clippers trafikkerer elven, og bringer londonere frem og tilbake langs elven på en rask og effektiv måte. Men du kan også sitte på, og få en fantastisk sightseeingtur på kjøpet. Båtene kjører blant annet under vakre Albert Bridge, forbi Battersea Park, Tate Modern, Westminster og Big Ben, London Eye, under Millennium Bridge, forbi The Gerkhin, Tower Bridge, Tower of London og Greenwich.

En enkeltbillett koster 4,80 pund hvis du har et Oyster card (nevnt tidligere). Du kan også kjøpe et dagskort til 12 pund, som du kan bruke hele dagen. Da kan du hoppe av og på og se nærmere på attraksjonene som interesserer deg.

På nett: Thames Clippers

Se London fra bussen

Å ta en av Londons toetasjesbusser er også en fin måte å oppleve byen på. Den beste ruten for dette er etter min mening rute 11, som går fra Liverpool Street i øst, og til Fulham i vest. Du får med det St Pauls Catherdral, gjennom City, forbi Trafalgar Square, forbi Westminster og Big Ben, ruten sneier hjørnet av Green Park, fortsetter forbi Victoria og gjennom koselige Pimlico, så kommer Sloane Square og legendariske Kings Road i Chelsea, før bussen stanser i Fulham. For best utsikt er det viktig at du går opp i andre etasje, og prøver å kapre setene helt foran.

På nett: Londons bussruter

Slik er utsikten fra restauranten. Foto: National Portrait Gallery
Slik er utsikten fra restauranten. Foto: National Portrait Gallery Vis mer


Gratis kultur - og utsikt over byen

Mange av Londons flotteste museer er helt gratis å besøke. Det gjelder både V&A, The National Gallery, British Museum, Natural History Museum og mange flere.

For et spennende museumsbesøk og en mulighet til å skue ut over Londons tak, bør du dra til National Portrait Gallery (også dette er gratis), som ligger rett ved Trafalgar Square. I toppen ligger Portrait Restaurant, som har panoramautsikt over London sentrum. Her serveres både frokost, brunsj, lunsj, ettermiddagste og middag. Du kan også bare sitte i baren med en brus eller te/kaffe, eller kanskje en drink?

Til topps i City

Lodnon Eye, pariserhjulet ved Themsen, er en ganske dyr attraksjon. Et alternativ er
eller å klatre opp trappene til toppen av Monument, som ligger i City, like ved London Bridge. Den 61,5 meter høye søylen ble bygget som et monument over den store bybrannen i 1666. Det koster bare 3 pund i inngangspenger.

Slik var utsikten over London fredag 12. februar 2010. Typisk londonvær! Foto: Monument
Slik var utsikten over London fredag 12. februar 2010. Typisk londonvær! Foto: Monument Vis merPå nett: The Monument

Billige musikalbilletter

For mange er et musikalbesøk øverst på listen når de er i London. Et godt tips er å gå til billettselger tkts, som ligger på Leicester Square, og kjøpe billetter til forestillinger samme dag til halv pris. Du kan også få billetter til teater-, danse og operaforestillinger her.

På nett: tkts.co.uk

Ta med kjæresten på restaurant - og betal bare for deg selv. Foto: Britain on View
Ta med kjæresten på restaurant - og betal bare for deg selv. Foto: Britain on View Vis mer


Spis til halv pris

Det finnes tusenvis av restauranter i London, og de konkurrerer alle om gjestene. Dermed har mange av dem gode tilbud for å lokke til seg flest mulig folk. Stadig vekk har restaurantene rabatter som halvpris, to retter for prisen av én, lunsjtilbud og såkalte pre-theatre og post-theatre offers, altså tilbud der du kjøper billetter til en forestilling og legger på et par ekstra pund for en middag på en restaurant i nærheten. F.eks. kan to personer se Chicago og gå og spise toretters middag på restauranten Thai Square for 27,50 pund per person.

Slike tilbud som nevnt over må bestilles på forhånd, via forskjellige restaurantnettsider. Se eksempler under.

På nett: Toptable, SquareMeal og london-eating.co.uk