Få hjelp mot flyskrekk

Her er nettsidene for deg som synes det er skummelt å fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frykten for å fly vil stort sett være der for alltid hvis du først har fått skrekken. Selv om det statistisk sett er den tryggeste måten å reise på, er det ikke til å komme unna at når du først er innblandet i en ulykke har du små sjanser for å overleve.

Her presenterer vi forskjellige nettsteder som kanskje kan være til hjelp for deg som vil orientere deg om hvilke flyplasser og hvilke flyselskaper som er innblandet i flest og færrest ulykker.

Vi viser deg også forskjellige onlinekurs hvor du kan få råd, tips og akutthjelp til hvordan håndtere skrekken din.

Sjekk flyselskapet og flyplassen

Aloha flight 243 fikk i 1988 deler av toppen revet av i luften. Kun en flyvertinne døde da hun ble sugd ut av flyet, passasjerene satt fastspent og overlevde turen ned uten tak. Foto: www.planecrashinfo.com
Aloha flight 243 fikk i 1988 deler av toppen revet av i luften. Kun en flyvertinne døde da hun ble sugd ut av flyet, passasjerene satt fastspent og overlevde turen ned uten tak. Foto: www.planecrashinfo.com Vis mer


 • Aviation Safety Network:
  Dette er kanskje den mest utfyllende og beste siden av dem alle. Her har de samlet data fra alt som har vært av flyulykker og nestenulykker helt siden 1943. Da har de ikke bare tatt med kommersiell passasjertrafikk, men også militær trafikk, transport og småflytrafikk.

  Siden har mangfoldige statstikker med kart og punkter for hvor flyulykkene har skjedd, hvilke flyselskaper og hvilken type fly som har vært involvert. Du kan klikke inn på de forskjellige hendelsene, lese flyhavarikommisjonenes rapporter og du kan også se hvor eventuelle overlevende har vært plassert i flyet. Er det noe du lurer på om en flyulykke er dette siden for deg.
  www.aviation-safety.net

 • Aircrash
  Denne siden tar opp det de mener er problemtatikken med konstruksjonen på dagens flytyper. Hele siden er ekstremt konspiratorisk, men gir mye interessante fakta og utfordrer teknologiske realiteter i flytrafikken. Denne siden er helt klart en side av typen "jeg skjønner at jeg må være kritisk på internett"-side, men man skal uansett ikke akseptere dagens teknologi for å være den beste eller den riktige uten videre.

  Vincent Justus Burnelli heter mannen som visstnok skal ha designet en flytype som skal være langt "tryggere" å forulykke med. Flytypen har kuttet ut bensintanker rundt passasjerene og plassert dem på steder hvor de ikke kan komme i kontakt med passasjerer, i motsetning til vanlige fly hvor man har bensin i vinger og under flyet. Dette gjør forskjellen mellom liv og død når drivstoffet tar fyr.
  Aircrash.org

  Dette bildet er historiens første dødsulykke med fly. Orville Wright var piloten, og hans copilot døde da propellene sviktet i 1908. Foto: www.planecrashinfo.com
  Dette bildet er historiens første dødsulykke med fly. Orville Wright var piloten, og hans copilot døde da propellene sviktet i 1908. Foto: www.planecrashinfo.com Vis mer


 • Planecrash
  Også en side, som i likhet med aviation safety, tar for seg alle flyulykker. Denne siden kan derimot datere fakta om flyulykker fra så langt tilbake som 17. september 1908 da Orville Wright styrtet i en Wright Flier III ved Fort Myer, Virginia og drepte co-piloten sin. Wright selv overlevde med brukne ribben, brukken hofte og ett brukket ben. Dette var et militært fly, og det er også den første flyulykken som er registrert.

  Videre har siden masse av forskjellige statistikker hvor de blant annet viser deg de 100 verste ulykkene, oversikt over flyulykker med kjendiser, siste ord fra cockpit og all mulig statistikk om hvorfor det gikk som det gjorde. Blant annet når det har vært pilotfeil, flygelederfeil eller feil på flyet også videre. Er du glad i statstikker er det bare å kaste seg inn i materialet.

  Kanskje det mest kuriøse på denne siden er at du faktisk har en link til mp3-avspillinger av varsellydene i cockpiten som forteller at det virkelig er trøbbel i gjære.
  www.planecrashinfo.com

 • Airsafe
  Denne siden gir deg full oversikt over de tryggeste flyselskapene og de tryggeste flyplassene. De gir også masser av tips for å hjelpe deg mot flyskrekk og dessuten kan du finne en del praktisk informasjon om hvordan du skal levere klager til flyselskap hvis du ikke er fornøyd.

  Lurer du på noe om flyplasser og deres sikkerhet, så er dette siden du bør kikke på ettersom de andre fokuserer på flyselskapene.
  www.airsafe.com

  Flere siter
  www.airdisaster.com
  www.baaa-acro.com
  www.jacdec.de
  www.ntsb.gov

  Hjelp mot flyskrekk

  Ok, nå har du kanskje enten blitt livredd eller du har kartlagt hvilke flyselskap du har lyst til å satse på for å komme deg helskinnet gjennom flyturen. Men sliter du fortsatt, kan du kanskje benytte deg av disse sidene som tilbyr selvhjelp til å kontrollere flyskrekken.

 • Anxieties.com
  Denne siden tar deg gjennom et syvstegsprogram som hjelper deg til å få fokusen vekk fra angsten du har for å fly. Ved hjelp av syv steg som blant annet består av pusteteknikker, avslappingsteknikker og mentaltrening skal du komme deg igjennom flyturen med verdigheten i behold.
  www.anxieties.com

 • Fear of flying online help
  Her kan du gå onlinekurs som tar forbehold om hvor lenge det er til neste gang du skal fly, og du kan også oppgi nøyaktig hva som gjør deg redd. Deretter setter de sammen kurset som passer best for deg, og du tar det online med en gang.

  Her får du leksjonene ramset opp kronologisk og du får se illustrasjonsvideoer. Dette kan være nyttig for deg som trenger litt assistanse før flyturen.
  www.fearofflyinghelp.com

  Hvis ingenting av dette under hjelper kan du lese en tidligere artikkel publisert på DinSide om hvor mye et fly faktisk tåler. Kanskje blir du overrasket?


  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!