Tore Ring på jobb - under vann.<br />
<I>Foto: Tore Ring</I>
Tore Ring på jobb - under vann.
Foto: Tore RingVis mer

Eventyrjobb under vann

Eventyr, ja visst, men en dykkerinstruktør har ansvar for at alle dykkerstudentene kommer opp etter dykket.

- En vanlig dag som dykkerinstruktør? La oss si at vi befinner oss ved Rødehavet. Om morgenen henter du en gruppe på kanskje ti personer som er på dykkertur. Vi kjører dem ned til dykkersenteret og går over utstyret. Deretter bærer det ut i båten til det stedet hvor du skal dykke. Dykkerinstruktøren forteller om hva gjestene kan forvente å se og oppleve. Etter dykket gjelder det å ha full kontroll på hvor mange som er med opp.

Dette forteller Tore Ring. Ring har i løpet av sin karriere sertifisert rundt 500 dykkere. Når vi spør hvor han har vært i løpet av dykkerkarrieren svarer han:

- Noe greier borti Asia.

Noen greier borti i Asia viser seg å omfatte Thailand, Burma, Australia, Borneo, Karibia, Rødehavet og flere områder rundt Afrika. De siste åtte årene har han drevet dykkereisebyrået NaturEventyr som har spesialisert seg på å selge dykkerreiser.

Utadvendt

- Det å være dykkerinstruktør handler også om å være sosial og å ha kunnskaper. Etter et dykk lurer folk på hva de har sett. Du må være hyggelig og omgjengelig og kunne formidle kunnskapen din. Ofte hender det at instruktøren må sosialisere gjestene etter endt dykking, sier Ring.

Dykkerinstruktørjobben kan også bli en livsstil:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er svært populært å søke seg til steder som kjører turer over flere dager. Da bor instruktøren med gjestene ombord i båten. Det blir en slags livsstil, sier Ring.

Tore Ring har dykket de fleste steder i verden. Her fra Hurghada, Egypt.
Foto: Tore Ring
Tore Ring har dykket de fleste steder i verden. Her fra Hurghada, Egypt.
Foto: Tore Ring Vis mer

Ring forteller at det er mange jobber å velge mellom for ferdig utdannete dykkerinstruktører. Han sier at man som fersk instruktør må påregne litt frilansing..

- Denne typen jobb passer jo best for folk som har en litt backpackerstil. Det kommer også litt an på personlig egenhet.

Det er likevel ikke bare glade dager og evig solskinn for dykkerinstruktørene.

- Det er en tøff jobb selv om det er fint vær og alt er bra. Å dykke tapper deg for krefter både fysisk og psykisk. Og man har et stort ansvar, fastslår Ring.

NaturEventyr selger dykkerturer som inkluderer ulike dykkersertifiseringer i regi av PATI.

Assistent

Roar Gustafsen har arbeidet som dykkerinstruktørassistent.

- Når du dykker kommer du inn i en annen verden. Det er spesielt og hente opp sin egen steinbit til kveldsmaten. Jeg har selv hentet opp en 11 kilos steinbit utenfor Nesodden.

Gustavsen forteller at som assistent handler det om å innarbeide rutiner hos ferske dykkere.

- Når folk er ferske gjør de som regel alt galt. Enten synker de rett til bunns eller de blir liggende og kave i overflata. Innimellom får folk panikk og da gjelder det å finne ut hva som er galt. Det handler om å finne feilene før de oppstår, sier Gustavsen.

  • Slik blir du dykkerinstruktør
  • Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

    Ut på tur?

    Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

    Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.