Eventyrferie, helt gratis

Når studielånet allerede er svidd av, og man sulter på eventyr og nye landskap, er hjelpen nær. Ta med lånekortet og besøk biblioteket. Her er DinSides 10 tips til bøker med eksotiske destinasjoner.

- Toma ya, toro! Kom igjen, okse, roper tyrefekteren.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


1. Spania

Hvert år skader flere unge menn seg i en hasardiøs flukt fra rasende okser i den Nord-spanske byen Pamplona. Fiesta de San Firmín, som går fra 6.-14. juli hvert år, ble udødeliggjort i Ernest Hemingways roman The sun also rises fra 1926, eller Solen går sin gang som den norske oversettelsen heter. I denne romanen tar en gruppe mennesker - desillusjonerte og merket av krigen - seg over til Spania hvor de følger en tyrefektingfestival. Hemingways beskrivelser av tyrefektings-aficionados tar deg direkte til Pamplonas gater.

Slik reiser du til Pamplona:
Iberia, Spanair og Braathens flyr til Pamplona, billettprisen starter på cirka 3.000 kroner.

Les mer:
Alt om Spania
TYREFEKTING: Dødelig drama i solnedgang

2. Afrika

Karen Blixen skriver fra Afrika.

Foto: Gry Gaard Foto: Gry Gaard Vis mer


Eksentriske Karen Blixen forteller i Den afrikanske farm fra 1937 om kaffefarmen hun i flere år drev i Kenya. I denne boken finner du romslige beskrivelser av det afrikanske landskapet, av det afrikanske folket kikuyuene og de hvite settlerne. Har du ikke råd til Afrika-turen er Den afrikanske farm en utmerket substitutt. Kanskje risikerer du å forsterke suget etter å komme deg av gårde? Romanen ble senere filmatisert; Sydneys Pollacs romantiske Out of Africa med Meryl Streep og Robert Redford, fra 1985, ble Oscar-belønnet.

Slik reiser du til Kenya:
En rekke flyselskaper flyr til Nairobi, blant andre British Airways, KLM og Kenyan Airways. Prisene starter på cirka 6.400 kroner.

Les mer:
BILDESPESIAL: Tett på dyrene
Safari for enhver smak

3. Sør-Amerika

På loffen i Sør-Amerika. Her fra filmen The Motorcycle Diaries.

Foto: Motorcyclediaries.net Foto: Motorcyclediaries.net Vis mer


I 1951 legger den da 23 år gamle medisinstudenten Ernesto Guevara de la Serna, bedre kjent som Che Guevara, ut på en motorsykkeltur fra Argentina til Venezuela. Alberto Granado er hans compañero på turen gjennom Chile, Peru, Colombia og endelig Venezuela. I boken The Motorcycle Diaries. A Journey around South America (Orginial tittel: Notas de viaje) forteller han på brusende latinamerikansk fra den mer enn 4.000 kilometer lange reisen.

Venneparet kjører rundt på en falleferdig holk, uten penger, og hiver seg ut på de eventyrene de kan: De sover ute, prøver seg som blindpassasjerer på lasteskute (Che prøver seg som vaskehjelp) og gjør forsøk på å forføre vertens kone. Men hjertet er hele tiden på riktig sted. I møtet med den latinamerikanske horisontløse fattigdommen, lar han seg opprøre.

- Til sist, det er hos mennesker hvis horisonten aldri rekker utover morgendagen, vi ser den grunnleggende tragedien, som innskrenker proletariatet verden over, skriver han i sine notater.

Che Guevaras reisedagbok er nå filmatisert. Regissør er Walter Salles og hovedrollen spilles av den mexikanske skuespilleren Gael Garcia Bernal.

Slik reiser du til Argentina: De fleste store flyselskaper har Buenos Aires på sine destinasjonskart, blant annet Air France, SAS og Southern Winds S.A. Prisene starter på cirka 7.000 kroner.

Les mer:
BILDESPESIAL: Fra ørken til isbre i Argentina

4. Kambodsja, Laos og Vietnam

Marguerite Duras tar leseren til fransk Indokina.

Foto: Stian Mong Foto: Stian Mong Vis mer


Marguerite Duras (1914-1996) kom i 1984 ut med den selvbiografiske romanen Elskeren. Handlingen utspiller seg i datidens Indokina; Kambodsja, Laos og Vietnam. En 15 år gammel pike forelsker seg i en rik kinesisk mann som skal giftes bort. Piken blir likevel hans elskerinne. Forholdet er en skandale. Det er ved Mekong-elven det starter.

Duras er født i Vietnam, og er også kjent for sine essay og sine filmmanuskripter, særlig Hiroshima mon amour

Slik reiser du til Vietnam: Air France og Vietnam Airlines flyr til Hanoi. Prisene starter på 11.000 kroner.

Les mer:
BILDESPESIAL: Fokus på vakre Vietnam

Ayers Rock i Australia. Vis mer


5. Australia

Midt inne i landet i Northern Territory i Australia ligger den støvede ørkenbyen Alice Springs som ble verdenskjent gjennom boken A town like Alice fra 1950. Forfatteren Nevil Shute gir et godt bilde av nybyggerånden i Australia i denne boken som handler om Jean Paget som blir tatt til fange på Malakka i 1941, der hun møter fangen og soldaten Joe Harman fra Australias ødemark. Harman forteller henne om byen Alice, et samfunn hvor alt ser ut til å lykkes, en by som er selve drømmen og paradiset.

Etter krigen og en umenneskelig tid som krigsfange beslutter Jean seg for å oppsøke australieren...

Slik reiser du til Australia:
British Airways, Quantas og SAS Braathens er noen av de flyselskapene som flyr til Sydney, Australia. Prisene starter på 11.000.

Les mer:
Togloffernes våte Australiadrøm

  • New York, Lisboa, Kreta, Paris og Berlin...