Sverige i Norge - det finner du på Ikea. Den flotte vakten passer på det Kunglgia Slottet i Gamla Stan i Stockholm.
Sverige i Norge - det finner du på Ikea. Den flotte vakten passer på det Kunglgia Slottet i Gamla Stan i Stockholm.Vis mer

Europeisk puls i Norge

Sommerens tips til europeisk ferie i gamlelandet.

Med noen få hundrelapper og en porsjon sommerfrisk innlevelse, kan du vandre i europeisk kultur i bygde-Norge.

Sverige

Sverige er et høyt skattet ferieland for nordmenn. For den blakke er Ikea et utmerket substitutt for den ekte varen. På det gigantiske møbelvarehuset finner du det beste fra Sverige; Effektivitet, barnevennlige løsninger i form lekeaktiviteter og stelle- og ammerom. Her finnes kjöttbullar med lingonsylt til svenskepriser, og ikke minst herlige kopier av gustavianske interiørartikler.

(Ikea Slependen, Nesbruveien 40, 1396 Billingstad, Ikea Furuset, Strømsveien 303, 1081 Oslo, Ikea Åsane, Åsane senter 51, 5116 Ulset, Ikea Forus, Grenseveien 2, 4313 Sandnes, tlf.: alle filialer: 815 44 000)

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Danmark

- Det er deilig å være norsk i Danmark, forteller Danmarks turistkontorer oss i sommerhalvåret.

- Uten penger er det ikke godt å være norsk noen steder, sier de av oss som ikke kan punge ut til danskeferie, og trøster oss med det vi har her hjemme. Trøsten kommer i form av de vidunderlige danske assosiasjoner på Jæren Jærens pannekakeflate jordbrukslandskaper, steingjerder og milde fuktige klima, erstatter Danmark i dårlige tider. Et lite minus på Jæren er kanskje mangelen på snaps og røde pølser. Sjekk ut om rogalandskomle med dott, kan erstatte de danske godsakene.

I Oslo gir Statholderens krostue, sitt bidrag til Danmark i Norge. (Rådhusgata 11, tlf.: 22 41 88 00)

Russland

Sør-Varanger kommune og Kirkenes ligger kun femten kilometer fra den russiske grensa, og rundt fem hundre av en befolkning på ca 9.000 mennesker i Kirkenes, har russisk bakgrunn. Et kvikt søk i finnmarksavisa Finnmarken dokumenterer at samarbeidet over landegrensene i nord, er velutviklet. Her var det både messer og basarer med tunge russiske innslag. Si da, og ta kanskje en ørliten vodka for å komme i riktig stemning.

Alpene

Vald`Isere i de franske alper imponerer. Men vi har alper vi ogspå, og de finner du på Sunnmøre. Vis mer

Norges svar på Mont Blanc finner du i Sunnmørsalpene. Fra utsiktsposten Slogen i Ørsta kommune, raser fjellet ned i Hjørundsfjorden. På Strynefjelle står du på ski sommerstid, og i Tafjordfjellene går du fra hytte til hytte. Ingen grunn til å savne de mer kontinentale alpene med vestlandsfjellene innen rekkevidde. Mer om Sunnmørsalpene finner du her.

Irland

Oppblomstringen av irske puber over hele landet, vitner om en stor kjærlighet for alt irsk. I sommer sparer du tusenlapper på å erstatte Irland med Stadt, Norges vestligste punkt. Stadt er vel så grønt som Irland og kan vise til en historie med hel-irske ingredienser. Den irske prinsessen Sunniva avslo en vikingekonges ekteskapstilbud. Han hevnet seg ved å herje landet hennes. Sunniva forlot da Irland sammen folket sitt, og gikk i land på øya Selje ved Stadtlandet. Her avled Sunniva i en hule og Olav Tryggvason lot bygge et kapell i år 966. Senere ble det bygget et kloster på øya som fremdeles står.

Tyskland

Tysklandsentusiaster i Norge er velsignet med sin egen Hansa-stad, Bergen. På 1400-tallet tok de tyske hanseatene kontrollen over handelen med fisk, pels, korn og foredlede varer, og beholdt den frem til ut på 1800-tallet. Den berømte Tyskerbryggen minner om tysk arkitektur og kan for en stakket stund stille lengselen etter Tyskland.

Hvordan oppleve et snev av Karibia, USA, Afrika og Asia i Norge, finner du ut her.