Europeisk helsekort kan være falsk trygghet

Blir du syk i utlandet, er det ikke sikkert at EUs helsetrygdkort er til stor hjelp. Du kan faktisk ende opp med en gigantregning, og at familien din må trå til som sykepleiere.

Europeisk helsekort kan være falsk trygghet
Publisert
Sist oppdatert

Europeisk helsetrygdekort ble innført for et par år siden, og gir deg rett til nødvendige offentlige helsetjenester i hele EU, EØS/EFTA-landene og Sveits. Men det er langt fra sikkert at det lille plastkortet holder hvis du blir syk på ferien.

Kortet gir deg tilgang til nødvendig medisinsk hjelp i det landet du er i, på samme vilkår som de som bor der. Det betyr at du også må betale samme egenandeler som innbyggerne i landet du besøker - og disse egenandelene kan være langt større enn du tror.

I verste fall kan du ende opp med å betale flere titusener av kroner hvis du ikke har en ordentlig reiseforsikring.

 • Les også: Slik unngår du å bli smittet på ferie

  Ekstrautgifter i forskjellige land

  Den britiske avisen The Independent skriver at blant annet Frankrike, Italia og Sveits tar godt betalt for en rekke helsetjenester. Disse ekstraavgiftene blir ikke dekket med helsetrygdkortet.

  I Frankrike må du regne med å betale opp til 65% av utgiftene til medisiner - til og med de medisinene som blir brukt på sykehuset, skriver avisen. I Sveits må du betale en daglig sum for å være innlagt på sykehusene, og dette kan bli ganske mye penger dersom du blir liggende en stund. Italia har forskjellige regler etter hvor i landet du befinner deg, så her kan det lønne seg å sjekke forholdene med lokale myndigheter, eventuelt ambassaden. Men også der må du regne med å betale, med mindre du har ekstra forsikring.

  Mange av disse landene tar ekstra betalt for å hente deg iambulanse, selv om du har helsetrygdkortet. Dette kan koste deg flere titalls tusen kroner, i følge The Independent.

  Informasjonsjef i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland
  Informasjonsjef i Europeiske, Emma Elisabeth Vennesland Vis mer


  Familien må trå til

  Informasjonssjef i Europeiske Reiseforsikring, Emma Elisabeth Vennesland, vil selvfølgelig at folk skaffer forsikring før de reiser.

  - Vårt beste råd er å ta med både helsekortet og ha en reiseforsikring, sier Vennesland.

  Hun sier reiseforsikring er spesielt viktig om du blir innlagt på sykehus i Sør- og Øst-Europa

  - Offentlige sykehus i land som Tyskland, Frankrike og Spania er veldig bra. Men standarden på sykehus i Sør-Europa varierer. Hellas, for eksempel, har helt andre sykehusforhold enn vi er vant med. Der er det vanlig at familien hjelper til som sykepleierere, sier hun.

  Med andre ord må familie eller venner stelle, mate og vaske pasienten i land som for eksempel Hellas. Har du en ordentlig forsikring kan det hende du slipper utenom disse offentlige sykehusene, og kommer inn på en privatklinikk, hvor du får behandling på forsikringsselskapets regning (pluss forsikringsselskapets eventuelle egenandel).

  Rekk flyet hjem!

  Hvis du må ligge noen ekstra dager i sykesengen, og går glipp av flyet hjem, får du ikke dekket en ny hjemreise med helsetrygdkortet. Da kan det hende forsikringsselskapet kan ordne ekstraordinær hjemtranssport, både før og etter ordinær avreisedato.

  Vennesland sier at dersom du blir alvorlig syk i utlandet, kan det hende reiseforsikringen din også dekker både reise og opphold for familiemedlemmer. Denne ordningen gjelder ikke dersom du bare har et helsetrygdkort.

  Helsekortets fordeler

  Helsetrygkortet kan likevel gi deg visse fordeler i forskjellige europeiske land. Da helsekortet ble innført i 2004, lagde DinSide en omfattende gjennomgang av fordelene med det lille plastkortet - sortert etter europeiske land. Les hele saken her:


 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer