Europas kjappeste berg- og dalbane

Thorpe Park i England har bygget Europas kjappeste berg- og dalbane: Stealth. 2,3 sekunder etter start er du oppe i 128 kilometer i timen.

Ingen grønne tryner etter testturen med Europas kjappeste berg- og dalbane. Foto: Thorpe Park Foto: Thorpe Park Vis mer
Pastor Michael Hereward-Rothwell velsigner berg- og dalbanen før testvognen får kjøre. I bakgrunnen sees Stealths toppunkt. Foto: Thorpe Park Foto: Thorpe Park Vis mer


Den nye attraksjonen i Thorpe Park er ikke noe for pyser eller folk med dårlig hjerte. Stealth, som monsterbanen heter, er Europas kjappeste launch coaster, eller utskytningsbane, der vognene skytes ut og akselererer til toppfarten på et par sekunder.

Herligheten har kostet svimlende 12 millioner pund (cirka 135 millioner kroner) å bygge. Stealth er 400 meter lang, har en makshøyde på 62 meter, og altså en toppfart på 128 kilometer i timen.

Rett opp - rett ned

For å komme opp på det høyeste punktet skyter vognen rett opp i været, i en vertikalgrad på nesten 90. Og samme på vei ned igjen, selvsagt. Det sier seg vel selv at det kanskje ikke er så lurt å slafse i seg en softis rett før denne turen.

Det er en hydraualisk utskytning som gjør det mulig for vognen å komme opp i en så stor hastighet i løpet av kun to sekunder. Er du veldig interessert i teknikken, sjekk linkene under for nærmere forklaring.

Stealth åpner altså for publikum nå i påsken, men en gruppe heldige har allerede testet den. Etter at pastor Michael Hereward-Rothwell hadde velsignet ferden, heldigvis.

Fakta:
Thorpe Park ligger i Surrey, tre mil sørvest for London. Du kommer deg dit med tog fra Waterloo, eller buss fra Victoria.

På nett:
Stealth
Thorpe Park

Skandinavias lillebrødre

Tusenfryd og Liseberg har også hver sin launch coaster, SpeedMonster (premiere 23. april 2006) og Kanonen. SpeedMonster er 690 meter lang, har et toppunkt på 40 meter, og en toppfart på 90 km/t. Kanonen er 440 meter lang, har et toppunkt på 24 meter, og en toppfart på 74 km/t.

ADRENALIN-KICK!

Stealth i Thorpe Park blir Europas kjappeste berg- og dalbane: 0 (null) til 128 km/t på 2,3 sekunder. Noe for deg? (Avsluttet)
Jaaaaa(74%) 601
Nei, aldri(16%) 130
Kanskje ...(10%) 85
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Les mer om de skandinaviske versjonene her:
>>Monsternyhet på Tusenfryd
>>Vi tester Kanonen

Og mer om ville berg- og dalbaner her:
>>Sinnsyke berg- og dalbaner