Europas grønneste byer

Se listen over de åtte mest miljøvennlige byene.

Fra en av de grønne flekkene i Stockholm en varm junidag. Foto: Stine Okkelmo
Fra en av de grønne flekkene i Stockholm en varm junidag. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvilke byer er Europas grønneste? For å finne svaret ba EU-kommisjonen en gruppe miljøeksperter vurdere ulike europeiske storbyer opp mot hverandre.

Juryen har gjort dette i noen år allerede - det startet i 2009, da den aller første European Green Capital ble kåret - seieren gikk til Stockholm, som altså kan kalle seg European Green Capital 2010. Neste år er det Hamburgs tur.

Nå har EU-kommisjonens jury presentert finalistene som konkurrerer om å bli Europas grønne hovedstad i 2012.

Juryen har plukket ut åtte byer som topper listen når det gjelder miljøvennlighet. Ingen norske byer er med, mens Sverige har to på listen. En liten vekker for norske myndigheter, som ønsker å gjøre Norge til et foregangsland når det gjelder å tenke grønt? (Ja, norske byer kan vurderes, siden Norge er med i EØS.)

Her er de åtte byene:

Parc Güell er en av Barcelonas mange grønne lunger. Foto: Colourbox
Parc Güell er en av Barcelonas mange grønne lunger. Foto: Colourbox Vis mer


Barcelona

Barcelona har fått grønne lunger midt i byen, der naturen står i fokus. De grønne lungene omfatter parker, men også gatestrekninger og torg. Byen har et omfattende sorterings- og resirkuleringssystem, og bysykler kan brukes for å komme seg rundt. Siden 2000 har nye og renoverte bygninger måttet installere solcellepanel.

Malmö

Malmös myndigheter er opptatt av ren luft og rent vann, og har fokusert på å gjøre de fattige bydelene mer levelige. Bedrifter er pålagt å bruke resirkulerte materialer i størst mulig grad, og selv å resirkulere sitt avfall. Innbyggerne oppfordres til å sykle til jobb, og rundt om i byen står det barometre som registrerer antall syklister som passerer. Håpet er at dette skal gjøre at syklistene føler seg verdsatt, og at de skal synes det er gøy å være med å få barometeret til å tikke oppover. Så langt ser det ut til å lykkes, for antall syklister øker.

Nantes

Byen på Frankrikes vestkyst har lagt mye i å utdanne de unge til å bli miljøforkjempere. De blir sendt til gårder utenfor byen for å lære å dyrke frem egne grønnsaker, for eksempel. Byen er full av parker og grønne områder der besøkende kan lære om plante- og dyrelivet. Byen har også en egen festival tilegnet planter, La Foile des Plantes.

Nürnberg

Innenfor Nürnbergs grenser ligger en stor skog - den største byskogen i Tyskland. Byens innbyggere er bevisste på å redusere sitt karbonfotavtrykk, og er opptatte av energieffektivisering. Nürnberg Agenda 21 organiserer hundrevis av frivillige som jobber med prosjekter som byplanlegging, ny energi og bærekraftig forretningsvirksomhet.

Reykjaviks gater varmes opp av geovarme. Foto: Yelkrokoyade
Reykjaviks gater varmes opp av geovarme. Foto: Yelkrokoyade Vis mer


Reykjavik

Reykjavik har investert store summer i et fond i samarbeid med et islandsk energiselskap. Fondet skal brukes til forskning og utvikling med miljø som tema. Målet er å få flere unge til å forske på ny energi og andre teknologiske løsninger som i fremtiden kan gjøre samfunnet mer miljøvennlig. Reykjavik bruker også den geotermiske varmen fra de lokale varmekildene til å varme opp fortau, veier og bygninger.

Vitoria Gasteiz

Denne spanske byen er hovedstad i Baskerland satser stort på å bygge miljøvennlig, og det er strenge krav til resirkulering. Byen er forøvrig veldig grønn i seg selv. Faktisk kan hver innbygger boltre seg på en 42 kvm parkflekk. Byen omkranses av fire parker: Salburúa, Zabalgana, Olárizu and Armentia.

Stockolms vann har blitt renere etter at nye renseanlegg er åpnet. Foto: Stine Okkelmo
Stockolms vann har blitt renere etter at nye renseanlegg er åpnet. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


Stockholm

Byen ved vannet er faktisk Europas grønne hovedstad i år. Stockholm har klart å kutte co2-utslipp med 25 prosent siden 1990. Alle tog og bybusser går på biodrivstoff, og byen jobber mot å bli helt uavhengig av fossile drivstoff innen 2050.

Hamburg

Tysklands nest største by blir Europas grønne hovedstad neste år. De har klart å redusere co2-utslipp med 15 prosent siden 1990. Hovedgrunnen er satsingen på et miljøvennlig kollektivtransportsystem. Men byen gir seg ikke, og ønsker å kutte utslippene med 40 prosent innen 2020, og 80 prosent innen 2050.

Les mer om konseptet Europas grønne hovedstad her: European Green Capital

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!