Dette flagget betyr blant annet at badevannet er rent og trygt.
Dette flagget betyr blant annet at badevannet er rent og trygt.Vis mer

Europas beste strender

Kontinentets reneste strender kjemper om å få blå flagg.

Siden 1987 har strender i Europa kjempet om heder og oppmerksomhet som følger av å få blått flagg. Det europeiske blå flagget deles ut hver sommer, og krever at strendene følger standarder både på miljø, sikkerhet, service og vannkvalitet.

 • Her finner du mer om hva som kjennetegner disse strendene.
 • Én strand i Norge

  Flaggene deles ut på nytt hvert år. I sommer kan en strand langs norskekysten for første gang smykke seg med det blå tøystykket. Det er Bystranda i Kristiansand som æren. Prestisjeprosjektet med å gjøre Bystranda i Kristiansand til den perlen den nå har blitt, har kostet flere millioner kroner. Anlegget med drøye hundre meters sandstrand, kunstige svaberg og badebrygger er et velkomment tilskudd til Kristiansand sentrum, både for fastboende og turister.

  Populære ferieland med gode strender

  Vatera på Lesbos er en av de 351 strendene i Hellas som har blitt tildelt blått flagg i år.
  Vatera på Lesbos er en av de 351 strendene i Hellas som har blitt tildelt blått flagg i år. Vis mer

  I Europa har nesten 2.000 strender fra 21 forskjellige land fått hedersbetegnelsen i år. Landene som er med i ordningen er følgende:

  Belgia, Bulgaria, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Irland, Italia, Kroatia, Kypros, Latvia, Nederland, Norge, Portugal, Slovenia, Spania, Sverige, Storbritannia, Tyskland og Tyrkia. I skrivende stund er ikke Frankrikes utvalgte klare.

  Aller flest blå flagg finner du i Spania og Hellas, som begge har mellom 3 og 400 godkjente strender. Deretter følger faktisk Danmark med 188 utvalgte. I disse landene finner du de rene strendene på de aller fleste av de populære øyer og reisemål langs kysten. Bare på Kreta finner du for eksempel 75 strender med blått flagg.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Se hvor mange strender som er flagget fra hvert land.
 • Den fulle oversikten over hvor og hvilke strender som har fått blått flagg, finner du på European Blue Flag sine hjemmesider.
 • Billig ferie i siste liten?

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

  Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.