EU vil ha fingeravtrykk av reisende

Alle utlendinger som reiser inn i et EU-land, skal avgi fingeravtrykk som vil registreres. De nye reglene er et ledd i kampen mot terror og illegal innvandring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-kommisjonen foreslår at alle utlendinger som reiser inn og ut av EU skal altså registreres elektronisk med fingeravtrykk eller annen biometrisk data, skriver Jyllands-Posten.

På denne måten vil EU lettere vite hvem som blir lenger enn oppholdstillatelsen gir lov til. Det nye systemet vil tilsvare det amerikanske, der innreisende utlendinger må avgi fingeravtrykk i passkontrollen.

Det var under EUs justisministermøte i Lisboa i går at forslaget ble lagt frem av Franco Frattini, EUs juristkommisær.

EU vil ha fingeravtrykk av alle innreisende for å minske terrorfaren. Foto: Rachel Gilmore
EU vil ha fingeravtrykk av alle innreisende for å minske terrorfaren. Foto: Rachel Gilmore Vis mer


Forslaget er en del av de nye antiterrortiltakene som vil bli lagt frem i november.

Nordmenn slipper imidlertid unna, fordi Norge er medlem av Schengen. Men dersom tiltaket blir satt ut i livet, vil Norge måtte registrere fingeravtrykkene til tilreisende som ikke kommer fra Eu eller Schengenområdet.

Vil ha personlig informasjon

I tillegg til registrering av fingeravtrykk og biometriske data, vil EU-landene i fremtiden kunne utveksle personlige opplysninger om flypassasjerer.

En slik avtale er allerede inngått mellom EU og USA. USA får vite 19 personlige opplysninger om europeiske flypassasjerer - alt fra navn, bosted, alder, telefonnummer og e-post, til hva de bestiller av mat på flyet og kredittkortdetaljer.

Ifølge Jyllands-Posten ser EU for seg en lignende informasjonsutveksling mellom EU-landene.

Videre skriver avisen at danske myndigheter støtter forslaget fullt ut, men er usikre på om det skal utveksles like mange detaljer om flypassasjerene som USA får tilgang til.

De nye antiterrortiltakene som foreslås, inneholder også en database over stjålne og bortkomne sprengstoffer, forbud mot å informere om terrorteknikker på internett, og en innsats mot ekstremisters verving av unge mennesker.

Kilde: Jyllands-PostenLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!