EU går mot væskeregler?

Nå kan det se ut til at de nye håndbagasjereglene fra EU kan gå mot slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere representanter i EU-parlamentet har nå innsett at væskereglene og håndbagasjereglene som ble innført i slutten av 2006 kanskje ikke har virket slik de håpet. Det ser rett og slett ut som om alt kan ha vært bortkastet. Dette skriver den danske avisen Berlingske Tidende.

Viktigere oppgaver

De danske EU-parlamentsmedlemmene mener nå at man må la flyplasspersonell konsentrere seg om viktigere sikkerhetsoppgaver enn å kontrollere om folk har med for mye væske i håndbagasjen sin.

 Foto: Karoline Brubæk
Foto: Karoline Brubæk Vis mer


Mye av dette kommer i kjølvannet av at flere eksperter har uttalt seg om at reglene er meningsløse. Det finnes stoffer man kan lage bomber av med under 100 ml væske, som lett kan sprenge hull i et fly. Disse kan vanskelig påvises ved sikkerhetssjekk uansett.

>> Kommentar: Vår nye paranoide reisehverdag

Tidligere har Martin Ystenes, professor i kjemi ved NTNU Trondheim, uttalt seg i en artikkel her på DinSide om de nye sikkerhetsreglene. Han er også kjent som vitenskapsformidler. I artikkelen bekrefter han langt på vei at en høyt motivert terrorist ikke vil ha noen som helst problemer med å smugle om bord stoffer som er meget farlige.Slurves overalt

Sikkerhetspersonellet som skal stå for håndheving av sikkerhetsreglene over hele Europa varierer voldsomt i kvalitet. Sist jeg personlig reiste til Frankrike for å overvære 24 timersløpet i Le Mans reiste jeg blant annet tur-retur Paris uten å vise pass en eneste gang.

Flere har merket seg slurvet, spesielt på mindre flyplasser. Særlig er det på typiske charterdestinasjoner slurvet ofte skinner igjennom. En dansk journalist skriver litt humoristisk i Berlingske Tidende om da hun reiste fra Palma med en-litersposen i hånden uten i det hele tatt å få den gjennomlyst. Likevel var de svært mistenksomme på klokken hun bar på armen ettersom den var "unormalt stor" i forhold til hennes arm.

I en kommentar i fjor påpekte DinSide at det er påfallende at man strippes for de minste ting man har med seg gjennom sikkerhetskontrollen, når man likevel kan få tak i kniver og gafler i restaurantene på insiden av kontrollen. Gardermoen på innsiden av sikkerhetssjekken kan med onde øyne nærmest oppfattes som et lite våpenlager for de som ønsker det, skrev vi i kommentaren.Kanskje er det nå EU-parlamentsmedlemmene som har sett seg lei på å måtte kaste smørevinen de tar med seg fra møtene sine?


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!