Etterlyst i Polen etter medaljekjøp

Jan Gunnar Fugelsnes fikk en klekkelig bot for å ha forsøkt å ta med seg medaljer fra 2. verdenskrig ut av Polen.

Publisert
Sist oppdatert

Jan Gunnar Fugelsnes samler på effekter fra 2. verdenskig. Interessen fikk han fordi barndomshjemmet hans ble okkupert av tyskerne under krigen. Samlingen består hovedsakelig av medaljer.

- Jeg har ikke lagt så veldig mye penger og energi i dette, men det er vel rundt 50 medaljer, sier Fugelsnes.

Etterlyst i Polen etter medaljekjøp

Som sjømann reiser han mye rundt i verden, blant annet til Øst-Europa. Når han har fri, går han gjerne innom antikvitetsforretninger for å se etter samleobjekter fra 2. verdenskrig. Sist gang
han var i Gdansk i Polen, fant han flere effekter, deriblant medaljer.

Fugelsnes kjøpte en rekke ting, og trodde dette var helt greit.

Det viste seg å være feil.

Medaljer var farlige suvenirer

- På flyplassen var det masse politi og militære som gikk gjennom all bagasje, forteller Fugelsnes.

Dette var i august i fjor, rett etter at britisk politi hadde arrestert en rekke fundamentalister som hadde planlagt massive terroraksjoner. Derfor var sikkerhetskontrollen strengere enn vanlig, også i Polen.

Beslagla alt

Fugelsnes ble bedt om å forklare hvor han hadde fått tak i medaljene, og ble fortalt at han ikke hadde lov å ta dem ut av landet. Dermed tok de alle gjenstandene fra ham.

- Jeg hørte ikke noe mer om det før fire måneder etterpå, da vi la til kai i Tyskland. Da de så mitt navn på mannskapslisten, ble jeg først nektet å gå i land, og de sa de kom til å sende meg til Gdansk.

Det viste seg at Fugelsnes var ettersøkt i Polen, og at han skulle betale en bot på 1.000 euro, rundt 8.000 kroner.

- Jeg har nektet å betale boten, fordi jeg kjøpte medaljene i god tro, og fordi ifølge EØS gjelder 100-års regelen også i Polen, selv om de sier til meg at 50-års regelen gjelder.

Disse reglene henspeiler til hvor gammel en gjenstand er når den automatisk blir fredet, og dermed ulovlig å bringe ut av landet. Polen mener altså at ingen gjenstander som er over 50 år gamle kan fraktes ut av landet, mens Fugelsnes mener gjenstandene han kjøpte kommer under EØS-reglen om at bare gjenstander over 100 år automatisk blir fredet.

- Hvordan er ståa i dag? Kan du reise til Polen?

- Nei, jeg skylder fortsatt Polen 1.000 euro. Jeg vet ikke engang konkret hva jeg er anklaget for. Jeg har bedt Polen sende meg anklagen på engelsk, men har ikke fått noe ennå. Nå har jeg tatt kontakt med Polens ambassade i Norge for å få hjelp.

- Og gjenstandene du kjøpte?

- De har jeg aldri fått igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer