I Popeye Village spaserer du rett inn i tegnefilmens verden. Foto: Tove Andersson
I Popeye Village spaserer du rett inn i tegnefilmens verden. Foto: Tove AnderssonVis mer

Et skatteparadis for barna

Kan Popeye Village være et alternativ for familien i sommer?

Av Tove Andersson

– Ship o'hoi, blunker en Skipper'n-kopi med pipa plassert i geipen.

Vi er i Anchor Bay ved byen Melliha. "Popeye Village" står det på kartet, men tegnefilmentusiaster kjenner det igjen som "Sweethaven Village".

Filmen floppet, byen står

Popeye Village er ingen spøk, men en ekte vindskeiv, kulørt kulisseby konstruert over en periode på sju måneder under innspillingen av "Skipper'n" 1979-80. Skeiv var visst også produsenten Robert Evans da han bestemte seg for å gjøre filminnspilling av den kjente tegnefilmfiguren med Robin Williams i hovedrollen, for filmen ble det man på fagspråket kaller en flopp, til tross for at det gikk med åtte tonn spiker, litervis med maling og sikkert en åker spinat. Vil du være med i filminnspilling, er byen vedlikeholdt og omgjort til underholdningspark for voksne barn og barn.

Tegneseriefiguren ble introdusert av Elzie Segar i 1929 og tegnefilmen ble til 26 episoder. Filmen ble basert på en historie av Jules Fieffer og regissert av Robert Altman og ble vist på NRK.

Malta - middelhavets magnet

Originale filmkulisser i bruk. Foto: Tove Andersson
Originale filmkulisser i bruk. Foto: Tove Andersson Vis mer


Barnlighet på alle kanter

Vi passerer bakeriet, skomakeren, postkontoret og en pub, til sammen 23 hus. Utenfor Anchorage restaurant løper et filmteam i hælene på utrente statister fra Western Union, for anledningen er kledd som pirater. Det bobler i barnlighet på alle kanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treverket i husene ble i sin tid fraktet hit fra Holland og Canada og den 23. januar 1980 sto byen klar for å skildre Skippern's ankomst til "Sweethaven Village" for å lete etter faren som forlot ham som barn. Det er under letingen etter faren den spinatglade rødtoppen finner Olivia med "svanenakken" og konfliktene med Olivias forlovede, kaptein Brutus, må løses ved å vise muskler. Sammen finner Skipper’n og Olivia et forlatt barn. Barnet ble spilt av Robert Altmans barnebarn.

Skipper'n i kjent stil. Foto: Tove Andersson
Skipper'n i kjent stil. Foto: Tove Andersson Vis mer


– Finner folk frem til filmbyen, da? spør vi mannen med pipa og konstaterer at bortsett fra matrosdressen ligner han verken Robin Williams eller en spinattygger.
"Skipper'n" som leier byen, forteller at det meste av pengene går til vedlikehold.

– Vi har søkt midler fra EU, men har ikke lykkes å godkjennes som kulturinstitusjon, forteller han.

>>> Ti tips til barneferien

Mulig å bade

Byen er en skattekiste for barnefamilier som vil kombinere bading og lek. Ved inngangen ligger en fornøyelsespark for de minste med snurrende kaffekopper, radiobiler, mini-pariserhjul og mye mer, i små formater.

Inne i byen er det bademuligheter, strandstoler, sølvsmie, kino og filminspilling. Avslutter man utflukten med skattejakt der premien er en burger på Seafarers snackbar, er tipset;
Let etter huset vis a vis brannstasjonen.