Et lass med gull

BOGOTÁ/COLOMBIA: 33.000 gullgjenstander på ett sted. Onkel Skrue kan gå hjem og vogge.

Den vesle Muisca-flåten er et av gullmuseets viktigste objekter.

Foto: Banrep.gov.co/museo/home4.htm Foto: Inga Holst Vis mer


- Rart ingen har ranet gullmuseet, så mye gull som det er der, grynter taxisjåføren i det han svinger inn ved Museo de Oro i Colombias hovedstad, Bogotá.

Gullmuseet i Bogotá huser 33.000 gjenstander av gull og 17.000 gjenstander i keramikk og andre materialer, og er en av verdens mest betydningsfulle samlinger.

>> BILDESPESIAL: Se verdens vakreste skatt

Ofret til gudene

Den viktigste gjenstanden er den vesle gullflåten som er godt beskyttet med flere bevæpnede vakter, i en av salene i det vel 6.000 kvadratmeter store museet. Den skinnende vesle flåten, laget av Muisca-stammen i Cundinamarca-distriktet, illustrerer hvordan de nye høvdingene ble innviet. Hver nye høvding lot seg dekke av gullstøv og smaragder og seilte ut til midten av den runde innsjøen Guatavita, og kastet seg senere ut i vannet for å ofre til gudene. Ifølge Muiscas opprinnelseshistorie, steg stammens mor opp av denne sjøen og fikk så en sønn som hun giftet seg med. Disse to er stammens opphav.

Denne kvinnen med fugler og plater er fra Puerto Nare i Antioquia-distriktet, og hun er laget en gang mellom 200 og 1000 år e. Kr.

Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer


Spanjolene kom til Bogotá-sletten på jakt etter El Dorado; de mislyktes i denne ekspedisjonen, men fant i stedet masker, smykker, menneske- og dyrefigurer, alt i gull. Gullet var hellig for den opprinnelige amerikanske befolkningen.

I en nyoppusset bygning i sentrum av Colombias hovedstad, lyses salene opp av flere tusen år gamle gjenstander av rent gull; her er skjold, hjelmer, smykker, figurer som illustrerer seremonier, figurer av dyr og mennesker, masker og instrumenter.

Utstillingen til Norge

- Vi arbeider i dag med å vise frem utstillingen i Norge. Vi håper at vi får dette til i løpet av 2006, sier Fernando Alzate Donoso, ambassadør ved den colombianske ambassaden i Oslo til DinSide.

- Utstillinger fra Museo de Oro har allerede besøkt mange land og vi er stolte av å vise frem dette.

Ville hindre smelting og eksport

Da Banco de la República (Colombias sentralbank) i 1939 erhvervet den vakre vasen Quimbaya Popora (Quimbaya er en urbefolkningsstamme, Popora er vasens navn), bestemte direktørene seg for at Colombias gullarbeider skulle konserveres og beskyttes mot omsmelting og eksport. Senere startet antropologer og arkeologer forskningsarbeider og med dette ble det vedtatt lover som har til hensikt å bevare den kulturelle arven i landet. Museet har i dag 300.000 besøkende årlig, og filialer i ni andre colombianske byer. Deler av utstillingen har besøkt museer og gallerier verden rundt.

Brystskjold av gull ble brukt av kvinner av hoy rang.

Foto: Inga Holst
Foto: Inga Holst Vis mer
>> BILDESPESIAL: Sniktitt på gullutstillingen

>> Kontaktinformasjon: Museo de oro

>> REISEFAKTA: Slik reiser du til Bogotá

Mer fra Las Américas

BILDESPESIAL: Cocoloco karneval
BILDESPESIAL: De ekte karibiske piratene
Skal det være en smaragd?
Verdens vakreste landsby
PÅ SKRÅ: Oppfunnet ektemann
BILDESPESIAL: Kriminelt lekkert i Venezuela
På høye hæler i Amazonas