Et hundeliv å være drosjehest

Stygg ulykke fører til nye tiltak for å bedre velferden til gampene.

Livet er ingen dans på roser for hestedrosjene som kjører turister rundt i storbyene. Foto: Sue Anna Joe
Livet er ingen dans på roser for hestedrosjene som kjører turister rundt i storbyene. Foto: Sue Anna Joe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hestedrosjene i Roma skal utstyres med skrittellere for å sikre hestenes velferd, skriver Timesonline.co.uk.

For et par uker siden ble den 17 år gamle drosjehesten Birillo sneiet av en lastebil i stor fart foran Colosseum. Hesten fikk panikk, og gled på den glatte brosteinen og brakk beinet. Han ble liggende med store smerter i hele fire timer før veterinærer kom ham til unnsetning. Sjokkerte turister var vitner til ulykken som endte med at det utmattede dyret ble avlivet.

Nå innfører Romas byråd strengere regler for å bedre hestenes velferd.

Alle hestene som trekker vogner rundt i byen skal nå bære skrittellere som registrerer hvor langt hestene kjører per skift, og om de får sine lovpålagte pauser i løpet av arbeidsdagen.

Stelles ikke pent med

Italienske dyrevernsorganisasjoner har krevd at hestedrosjene fjernes fullstendig. De hevder at de 90 hestene som arbeider i byen kjøres altfor hardt, og at de utsettes for farlige trafikksituasjoner. Senest i juni ble en annen av hestene påkjørt og drept. Når det regner, blir hestene stående innestengt i mørke og trange staller til været blir bra. Når de er for slitne til å jobbe mer, sendes de til slakteren.

Hestekuskene er pålagt å gi hestene en 30 minutters pause etter hver tur, og har ikke lov til å ta dem ut på jobb mellom klokken ett og fem fra juli til september, da varmen er på sitt verste. Dyrevernere mener at kuskene altfor ofte ignorerer reglene.

Månedlig kontroll

Nå kommer altså skrittellere som skal kontrollere at reglene overholdes. Fabio De Lillo, som er Romas miljøbyråd, lover også at inspektører nå vil sjekke hestenes arbeidsforhold en gang i måneden, og to ganger i måneden om sommeren. Hittil har det bare vært inspeksjoner en gang i året.

I tillegg vil hestene få mikrochipper som registrerer dyrenes identitet, alder og bakgrunn. Ifølge De Lillo hilser majoriteten av kuskene de nye reglene velkommen.

Dyrevernorganisasjoner ønsker tiltakene velkommen, men mener det beste hadde vært å fjerne hestedrosjene fra byen, eller i hvert fall følge New Yorks eksempel, og bare gi kuskene lov til å kjøre i byens parker, og ikke i trafikken.