Essensen av Aalborg

Snapsehovedstaden ligger bare én times biltur fra fergehavnene i Hanstholm, Hirtshals og Fredrikshavn, og er absolutt verdt et besøk. Se ti ting du kan gjøre i byen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Stemningsfulle Duus Vinkjælder er perfekt for en snaps. Foto: Visit Aalborg
Stemningsfulle Duus Vinkjælder er perfekt for en snaps. Foto: Visit Aalborg Vis mer

Essensen av Aalborg

  1. Mer å gjøre i Aalborg


Aalborgenserne er glade i nordmenn, som utgjør brorparten av turistene som besøker byen. Et klart bevis for det får vi da vi titter innom Duus Vinkjælder, som ligger i flotte Jens Bangs Stenhus fra 1624. Klokka er ikke mer en 11 på formiddagen, men i den mørke og koselige kjelleren er det full rulle. Christian IVs Laug, et laug med historie tilbake til 2. verdenskrig, er i full gang med å innvie en stor gruppe norske frimurere i laugets hemmeligheter. Det skåles i snaps, og synges drikkeviser.

Frimurer Øystein Kjus forteller at det i dag skal tas opp 21 norske frimurere i Christian IVs laug. Dette er en skikkelig guttetur der frimurerne koser seg med snaps og øl og god mat. Det er absolutt ikke første gangen Kjus er i Aalborg, eller i Duus Vinkjælder.

- Humoren til danskene er så lun og fin, sier Kjus.

Og akkurat da han sier det, begynner de kappekledte representantene fra lauget å synge sin egen versjon av en god, gammel engelsk sang: "Should old acquaintence be forgot ... NEI"

Vi får også med oss teksten til en kjent drikkevise:

"I like the snaps and the snaps likes me, thrilling as only a snaps can be. I want to drink with the real elite, Aalborger aquavit. Over the mountains, over the sea thousands of snapses are waiting for me. Please go to hell with juice and tea, snaps is the drink for me."

Og siden vi først er inne på dette med snapsen, så presenterer vi likegodt den første aktiviteten på lista over hva du kan gjøre i Aalborg.

image: Essensen av Aalborg
Det skal fine neser til for å kontrollere at snapsen er som den skal.
Det skal fine neser til for å kontrollere at snapsen er som den skal. Vis mer


Smak snaps i De Danske Spritfabrikker

De Danske Spritfabrikker (som nå eies av svenskene) ligger midt i Aalborg. Selskapet ble stiftet i 1881, og produserer et stort utvalg av snaps og akevitt, blant annet den kjente Taffel Akvavit.

I dag er produksjonen automatisert, og anlegget er moderne og datastyrt. De Danske Spritfabrikker produserer imponerende 6,5 millioner 96 prosent sprit av dansk hvete i året. For å lage de forskjellige snapsene og akevittene, tilsettes krydder som karve, dill, koriander og en rekke andre hemmeligheter fabrikksjef Claus Larsen Nielsen ikke vil ut med. I stedet tar han oss med til laboratoriet, der tre kvinner står og lukter på snapsen for å sjekke kvaliteten. Larsen Nielsen forklarer smilende at kvinner har bedre nese for kvalitet, så mennene får holde seg til produksjonen.

Nede i det gamle bomberommet er et lite snapsmuseum, og selvfølgelig en liten bar der besøkende kan teste ut de forskjellige snapsene og akevittene. For oss nordmenn er det ikke hverdagskost å ta seg en snaps eller tre klokka ti om formiddagen, men det synes ikke danskene er noe merkelig i det hele tatt. (Senere møter vi forresten en taxisjåfør som forteller at han tar en liten snaps hver morgen, for helsas skyld. Vi sjekker for sikkerhets skyld at vi har festet setebeltet skikkelig.)

Keramiker Lisbeth Lange på jobb.
Keramiker Lisbeth Lange på jobb. Vis mer
image: Essensen av Aalborg

Fakta
Når og hvor: De Danske Spritfabrikker ligger i C.A. Olesens Gade 1, midt i Aalborg. Mellom 1. juni og 1. september er det omvisninger hver mandag og lørdag kl. 10 og 14. Ellers i året kan grupper over 20 bestille omvisninger.
Webside: www.distillers.dk


Hjelmerstald og Lange Kunsthåndværk

Midt inne i sentrum ligger det en smal brosteinsgate hvor små, gamle trehus ligger tett i tett. Sjarmerende Hjelmerstald gir et innblikk i hvordan byen så ut på 1800-tallet. Innerst i veisnutten ligger Langes Kunsthåndverk, et familiedrevet keramikkverksted med egen brosteinsbakgård, galleri, butikk og keramikkverksted. Her holder tre generasjoner av familien Lange til, sammen med en levende maskot, den lille terrieren Emma. Stedet er åpent hele året, men stengt på søndager. Besøkende kan gjerne titte innom keramikkverkstedet, og se kunstnerne i arbeid, eller kanskje gå gjennom Forvandlingsporten, som lover å gjøre alle snille jenter om til prinsesser...

Fakta
Når og hvor: Langes Kunsthåndverk ligger i Hjelmerstald 15. Stedet er åpent for besøkende alle dager hele året, bortsett fra søndager.
Webside: www.langekeramik.dk

Hylle på hylle med spennende te hos Kronen.
Hylle på hylle med spennende te hos Kronen.

Vis mer


Spennende spesialbutikker

Siden vi først er inne på prinsesser ... I Algade, en av Aalborgs gågater, ligger en kaffe- og teforretning som har solgt velduftende kaffe og te fra alle verdenshjørner siden 1896. I vinduet reklamerer butikken med kronsprinsesse Mary te, med smak av blant annet vanilje og mango. Den må prøves. Inne i butikken slår en ubeskrivelig deilig duft av kaffe og te imot oss. På rekke og rad helt opp til taket står det store bokser med forskjellig te, og bak den brede kjøpmannsdisken står de forklekledte ekspeditørene og måler opp kaffe til kundene. På disken står det krukker med karameller, som vi blir tilbudt etter en god handel. En helt annen opplevelse enn å raske med seg en pose Friele på Rimi-butikken.

Noen minutter unna, i Boulevarden, ligger Penny Lane Vinhandel, som selger vin, ost, bakevarer, kaker, kaffe, syltetøy, oliven, lemonade ... Mange av varene er økologiske, for i Danmark har trenden med økologiske varer kommet mye lenger enn her hjemme. Det er selvsagt begrenset hvor mange kaker og brød du kan ta med hjem, men heldigvis har vinhandelen også en liten kafé der du kan teste delikatessene.

Disse to er bare noen eksempler på hyggelige forretninger i Aalborg. I tillegg til særegne spesialforretninger som selger antikviteter, designersko, kaffe, kaker, kunst og mye annet, finner du også kjeder vi kjenner fra Norge, og store varemagasin som Aalborg City og Salling.

Webside: Penny Lane Vinhandel

Skikkelig tradisjonell dansk frokost.
Skikkelig tradisjonell dansk frokost. Vis mer
Ingen frokost uten øl.
Ingen frokost uten øl. Vis mer


Dansk frokost og fatøl

Inget besøk i Aalborg er komplett uten en skikkelig dansk "frokost", altså lunsj, og et glass skummende fatøl til. Vi setter oss på Søgaards Bryghus ved C.W. Obels Plads. Her driver ekteparet Lisa og Claus Søgaard et moderne mikrobryggeri hvor de brygger åtte forskjellige øltyper, og serverer real dansk frokost laget av en kokkelærling som har vunnet priser for maten sin. Først kommer Claus Søgaard med en treplanke full av øl, fra det lyseste lyse til det skummelt svarte. Og så kommer tre frokostretter dandert på rekke og rad. Først sild, så rullepølse, som ligner litt på sylte, og tilslutt frikadeller. Knallgodt er det, men veldig mektig.

Øl er vel så viktig for aalborgerne som snapsen, så et besøk til en av kroene er et must. Andre gode tips er The Warf i Borgergade, den irske puben som ligger i Østerågade, som har et stor utvalg øl, blant annet 44 forskjellige fatøl, den irske puben i Østerågade, og selvfølgelig Duus Vinkjælder litt lenger opp i samme gaten.

Webside: Søgaards Bryghus

Underjordisk og selvbetjent klostermuseum

image: Essensen av Aalborg


Midt i gågaten Algade står en glassheis, som tar deg med ned til det underjordiske Gråbrødreklosteret. Museet er ubetjent, så du betaler i stedet for å ta heisen ned. Det koster 20 kroner å fylle heisen med maks 250 kilo, så særlig dyrt er det ikke å besøke museet, hvis ikke du er farlig feit. Der nede ligger klosteret, som ble etablert i 1250. Bak glassmontrene kan du se gjenstander som er funnet i ruinene, restene av klosteret, et helt skjelett av en av nonnene, og en jordvegg der knoklene stikker ut. Litt skummelt, men spennende. Rart å tenke på at rett under travle handleglades føtter der oppe i gågata, ligger et gammelt kloster og levningene fra de som holdt til der.

Fakta
Hvor og når: Gråbrødreklosteret er åpent tirs-søn 10-17. Heisen står midt i gågaten Algate, like ved varemagasinet Salling. Det koster 20 kroner å fylle heisen med 250 kg.
Webside: www.nordjyllandshistoriskemuseum.dk

>>Les hva mer du kan gjøre i Aalborg

Slik kommer du hit:

  • British Airways flyr til Aalborg fra Oslo.
  • Air Norway har også direkterute fra Oslo til Aalborg.
  • Fjordline har en ferge mellom Bergen, Haugesund, Egersund og Hanstholm.
  • Colorline har ferger som går til Hirtshals fra Oslo, Kristiansand, Stavanger og Bergen. Fra Larvik kan du ta båten til Fredrikshavn.
  • Stena Line har ferger mellom Oslo og Fredrikshavn.
  • Både Hanstholm, Hirtshals og Fredrikshavn er omtrent en times kjøretur fra Aalborg.

    Flere artikler om Danmark finner du her