FORSINKET: Flytoget dekker ny flybillett, om du mister flyet. Foto: PER ERVLAND
FORSINKET: Flytoget dekker ny flybillett, om du mister flyet. Foto: PER ERVLANDVis mer

Erstatter flybilletten

Kommer flytoget for sent til avgang, betaler de ny flybillett.

Flytoget setter punktlighet høyt. Og det skulle bare mangle, tross alt er deres eneste oppgave å få folk fram i tide til flyplassen. Skulle dette gå galt, har de uten tvil en av de aller beste reisegarantiene i Norge.

- Mister passasjeren flyet fordi flytoget blir mer enn 30 minutter forsinket, dekker vi ny flybillett, forteller Sverre Høven, direktør for komersiell og drift ved Flytoget.

Dette gjelder uansett årsak til forsinkelsen, både vær- og føreforhold, signalfeil eller andre uforutsette hendelser.

Verken NSB eller Flybussekspressen kan konkurrere mot Flytogets reisegaranti. Ved tilsvarende forsinkelse betaler NSB tilbake halvparten av kostnadene for togbilletten.

Dette får du på reiseforsikringen

Flybussekspressen opplyser derimot på sine hjemmesider at de ikke tar ansvar for forsinkelser som skyldes uforutsette hendelser, trafikale forhold og lignende.

Ett forbehold

- Det eneste forbeholdet vi gir, er at passasjeren har tatt et flytog som i utgangspunktet ville vært fremme innenfor flyselskapets anbefalte oppmøtetid, sier Høven.

Anbefalt oppmøtetid vil variere fra ett flyselskap til et annet, men denne informasjonen finner du vanligvis på flybilletten.

For eksempel er dette 30 minutter på innenlandsflyvninger, og 45 minutter på utenlandsflyvninger med flyselskapet Norwegian.

Se opp for tyver på Oslo S

Ikke først i køen

Høven sier at Flytog-passasjerene sjelden trener å ta i bruk reisegarantien, ettersom selskapet jevnt over opplever få forsinkelser. Dessuten er de raske med å sette opp alternativ transport, når de ser at lengre forsinkelser kan oppstå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktøren for komersiell og drift tilbakeviser derimot myten om at Flytoget har førsterett ved forsinkelser i forhold til NSBs tog. Den generelle regelen er at tog som er i rute, prioiteres først.

- Vi prioriteres likt med lokaltogene. Men det er viktig å huske at Gardermobanen er den mest moderne jernbanen vi har, og flytogene er nye, driftssikre tog. Dette gjør at vi opplever få forsinkelser, sier Høven.

Skulle man likevel oppleve å miste flyet, og må benytte seg av Flytogets reisegaranti, vil man få informasjon på toget om hvordan gå fram.

- Vi har avtaler med flyselskapene, som gjør dette enkelt for passasjerene. Vi gir flytogpassasjerene en rekvisisjon, som de tar med til ett spesielt punkt på flyplassen. De skal slippe å springe rundt og lete etter noen å snakke med, sier Høven.

Nå har de satt opp flyprisene