Erstatning ved tapt bagasje

Du har rett til erstatning ved tapt, skadd eller forsinket bagasje. Men det er store forskjeller på erstatningsbeløp på innenlands- og utenlandsflyvninger.

Julegavene, silkekjolen, designerskoene og festsmykkene - får du penger igjen om julebagasjen forsvinner på veien? Dine rettigheter som forbruker av luftfart er nedtegnet i Warszawa-konvensjonen og Luftfartsloven. Mens du kan kreve relativt store beløp innenlands, er erstatningssummene for deg som mister bagasjen på utenlandsflygninger, latterlig liten.

Innenlandsrettigheter

Du har rett til erstatning dersom bagasjen blir skadd, forsinket eller blir borte for alltid. Erstatningsgrensene er imidlertid svært forskjellige på innenlandsflyvninger og på internasjonale flyvninger. Det er uansett verdt å merke seg at erstatningssummen er en maksimumsgrense, og at den reelle utbetalingen blir behovsprøvet.

Dersom bagasjen din blir forsinket, har du rett til erstatning for det tapet det volder deg å være uten bagasjen i den perioden bagasjen er borte. Dersom for eksempel kofferten med festantrekket blir borte, plikter flyselskapet å sørge for at du har et antrekk som er tilfredsstillende til den aktuelle begivenheten. Dette innebærer at du kan leie eller kjøpe antrekk, men kun inntil gjeldende grenser, og kun dersom det er behov for det. Hvis bagasjen er en dag forsinket, og du får den tilbake i noe tid før festen, har du per definisjon ikke behov for en ny kjole. Flyselskapet betaler eie eller leie, opptil grensene for utbetaling. Dersom du har kjøpt ny kjole og bagasjen kommer til rette, er din gamle kjole egentlig flyselskapets eiendom. Du kan velge om du vil beholde den nye eller den gamle, men du kan ikke beholde begge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk kvittering!

Per passasjer

På innenlandsflyvninger blir erstatningen utbetalt per passasjer, mens på utenlandsflyving blir utbetalingene regnet ut fra et beløp per kilo bagasje.

Reglene for erstatning av tapt, forsinket eller forsvunnet bagasje på innenlandsflyvninger er nedskrevet i Luftfartsloven, §10-22. Der er det lovfestet at du har krav på erstatning inntil 1.000 SDR (Special Drawing Rights – spesielle trekkrettigheter. Internasjonal valutaenhet utviklet innen det internasjonale valutafond. 1 SDR beregnes som et gjennomsnitt av en del utvalgte valutaer.) Per 17. desember tilsvarer 1 SDR 11,30 norske kroner – og du har dermed rett til erstatning på inntil 11.300 kroner.

Dine rettigheter til erstatning på innenlandsflyvninger er nedtegnet i Luftfartsloven, §10-22. Du finner hele loven her.

Per kilo

På utenlandsflyvninger har du de samme rettighetene, men erstatningssummen er mye mindre på utenlandsflyvninger enn på innenlandsflyvninger. På utenlandsflyvninger betales erstatning ut fra vekt på bagasjen – du kan kreve inntil 17 SDR per kilo, som tilsvarer 192 norske kroner per kilo. Har du for eksempel med deg 20 kilo, kan du kreve inntil 3.840 kroner. Grensen er satt i Warszawa-konvensjonen, og har vært slik siden 1929. Det vel neppe tvil om at nivået er latterlig lavt i dagens samfunn. Det har vært jobbet med en oppjustering, men dette må ratifiseres av alle land, og det er der det stopper.

Det er neppe noen tvil om at det ikke er samsvar mellom vekt på ting, og verdi. Mens den hjemmestrikkede ullgenseren veier mest, er den florlette silkekjolen overlegen i verdi. Den store avstanden mellom reell verdi og erstatning, forsterker behovet for en privat reiseforsikring. Sjekk i alle fall vilkårene i reiseforsikringen – du kan få mer igjen ved å kreve erstatning fra forsikringsselskapet i stedet for hos flyselskapet. Forsikringsselskapet vil i neste omgang søke regress hos flyselskapet, så synderen må uansett blø.

Bevis

Dersom bagasjen forsvinner, er det dessverre mange som faller for fristelsen å oppgi at de hadde mer verdier enn de hadde i virkeligheten. Dette er selvsagt å regne som svindel, og er ikke å anbefale. Avvik mellom oppgitt innhold og virkeligheten kan oppdages ad flere veier - ved at kofferten senere blir funnet og åpnet, eller ved at flyselskapene sammenlikner innsjekket vekt på bagasjen med beregnet vekt på oppgitt innhold. Oppdages det avvik her, kan hele erstatningskravet avvises.

Du kan bli krevd for dokumentasjon på de dyreste eiendelene du oppgir å ha hatt i kofferten. Administrasjonssjef Kundeservice i Braathens sier det er en god tommelfingerrelegel å kunne dokumentere gjenstander over 1.000 kroner.

Les også:


  • Dette kan du ikke ha med i håndbagasjen
  • Dette bør du tenke på før du pakker
  • Du bør kanskje vurdere nøye hva du legger i kofferten? Følg bagasjen på dens hasardiøse ferd i 22 km/t
  • Les mer om bagasje og rettigheter her
  • Ut på tur?

    I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

    Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.