SKULLE HERFRA: Familien skulle fly fra Sandefjord lufthavn Torp, men måtte fly fra Gardermoen. Nå får de erstattet den lengre kjøreturen.  Foto: Per Ervland
SKULLE HERFRA: Familien skulle fly fra Sandefjord lufthavn Torp, men måtte fly fra Gardermoen. Nå får de erstattet den lengre kjøreturen. Foto: Per ErvlandVis mer

Erstatning når flyplass for reisen endres

Skulle du fly fra Torp, men må fly fra Gardermoen? Da kan du få reisepenger.

DinSide har allerede fortalt deg hvordan du har krav på erstatning om flyturen blir forsinket.

Les mer: Slik går du frem for å få erstatning for forsinket flytur

Og hvordan du kan få mer penger fra flyselskapet om de roter bort bagasjen din.

Les mer: Skal du i bursdag, kan du kreve å få dekket penklærne

Her er en tredje ting du kan få erstatning for: Om flyturen flyttes fra én flyplass til en annen.

Måtte kjøre lenger

På nyåret skulle en familie fra Arendal fly fra Sandefjord lufthavn Torp til Sharm El Sheikh i Egypt. Men tre uker før avreise fikk familien en telefon fra reiseoperatøren, som hadde dårlige nyheter: Flyvningen var blitt kansellert på grunn av for få passasjerer. Familien var derfor blitt booket på et annet fly som gikk to dager senere enn opprinnelig avgang, og denne gangen fra Oslo lufthavn Gardermoen.

MÅTTE HIT: Det nye flyet gikk fra Gardermoen; omlag dobbelt så langt borte fra Arendal enn Torp.  Foto: Per Ervland
MÅTTE HIT: Det nye flyet gikk fra Gardermoen; omlag dobbelt så langt borte fra Arendal enn Torp. Foto: Per Ervland Vis mer


Ifølge familien førte dette til en biltur på fem timer, i stedet for to. Ifølge Google Maps tar kjøreturen fra Arendal til Torp to timer, mens turen Arendal - Gardermoen tar like under fire timer.

Reisen til flyet ble uansett lenger, og familien mente det var nødvendig å dele den opp i to, for at fireåringen skulle holde ut. De krevde dermed erstatning for ombooking av hotell i Egypt, leie av hotellrom i Oslo, mat og drikke, bensin, bompenger, taxi og flytog: Totalt 6.240 kroner. Noe reiseoperatøren nektet å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Det tar omtrent to timer å komme seg fra Torp til Gardermoen. [Reiseoperatøren] stiller seg derfor svært undrende til klagers krav på over 6.000 kroner" anfører selskapet til Transportklagenemnda, som nå har behandlet saken.

Sjekk hva slags nye direkteruter Torp fikk i sommer!

Her ser du kjøreturen fra Arendal (A), til Sandefjord lufthavn Torp (B) og videre til Gardermoen (C):

View Larger Map

Får erstattet kjøreturen

Reiseoperatøren hadde full anledning til å kansellere flyvningen sin. Og ettersom det ble varslet om dette mer enn to uker før avreise, får ikke familien rett på standarderstatning. Nemnda ser det heller ikke som nødvendig å overnatte i Oslo som følge av ruteendringen, så dette får familien heller ingen erstatning for.

Har flyvningen din noen gang blitt flyttet til en annen flyplass? (Avsluttet)
Nei(69%) 73
Ja, men jeg fikk ingen erstatning(25%) 26
Ja, og jeg fikk erstatning(7%) 7
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men de har rett på erstatning for den økte reisetiden til flyplassen, samt ombookingen av hotellet. Dermed anbefaler de at reiseoperatøren betaler totalt 1.000 kroner til familien.

"Nemnda er etter en samlet vurdering av den oppfatning at [reiseoperatøren] må erstatte klagernes nødvendige og påregnlige utgifter som følge av endringen" konkluderes det.

Det dreier seg om samme prinsipp som ved erstatning for forsinkede fly: Du skal ikke lide økonomisk fordi flyselskapet ikke klarer å levere det de har lovet. Og havner du i samme situasjon, kan du vise denne saken til reiseoperatøren eller flyselskapet ditt. Sammen med dokumentasjon på at turen til flyplassen faktisk ble dyrere for deg.

Les hvordan "summelyd med påfølgende dunk" på hotellet sikret norsk familie 12.000 kroner i erstatning