Er tre millimeter nok?

Kravene for dekkmønster, type og dybde varierer fra land til land. Sjekk før du skal utenlands i vinter.

<b>VEIGREP:</b> Her bør du bruke kjetting, anbefaler myndighetene i det østlige Frankrike. Foto: Colourbox.com
VEIGREP: Her bør du bruke kjetting, anbefaler myndighetene i det østlige Frankrike. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke bare på norske veier du kan møte vinterføre. Årets sibirkalde vinter i Europa har for eksempel ført til flere dagers isolasjon for mindre bosteder i Nord-Tyskland på grunn av voldsomt snøfall. Til og med Spania har i vinter blitt rammet av snøføre på veiene. Og dette er ikke unikt for årets vinter, så skal du ut på veiene, for eksempel på vinterferie med bil, bør du være forberedt.

Her er tips for sikker vinterkjøring

I Norge er minimum tillatt mønsterdybde vinterstid på tre millimeter. Men du må være obs på at dekkets egenskaper forverres før det er så slitt. De fleste anbefaler at du holder deg på øvre siden av fem millimeter. Piggdekk er tillatt mellom 1. november og 30. mars . Men merk at denne dekktypen kan være forbudt i flere aktuelle ferieland, for eksempel Tyskland.

Så hvordan er reglene i andre land norske bilister kan tenkes å besøke vinterstid?

Les også: Her er Alpenes beste skisteder

Sverige

Påbudt med vinterdekk mellom 1. desember og 31. mars, og tillatt med piggdekk fra 1. oktober til 30. april. Reglene tillater at du tar hensyn til været ut over disse periodene. Bruker du pigg må alle dekk ha pigg, også henger om du har med det. Minimumskrav er som i Norge, 3 millimeter mønsterdybde i slitebanen. Dekkene skal videre være godkjent for bruk i Sverige. Her finner du ut hvilke dekk som er godkjent. (PDF).

Les også: Skade? Mindre utbetalt når du ikke har riktig dekk

Danmark

Du kan bruke piggdekk mellom 1. november og 15. april i Danmark. Alle hjul må isåfall ha piggdekk. Vinterdekk er også tillatt, hastighetskategori Q (maks 160 km/t). Krav til dekkmønster er minst 1,6 mm.

Finland

Piggdekk er tillatt fra 1. november til 31. mars. Eller første søndag etter påske. Vinterdekk er påbudt mellom 1. desember og 29. februar. Reglene er fleksible, det vil si at du kan ta hensyn til vær og føre.

Tyskland

Dekkreglene er ikke like. For eksempel er piggdekk forbudt i Tyskland. Foto: Colourbox.com
Dekkreglene er ikke like. For eksempel er piggdekk forbudt i Tyskland. Foto: Colourbox.com Vis merKjører du i Tyskland, må du være klar over at piggdekk er totalforbudt, selv om det er påbud om vinterdekk dersom forholdene gjør dette nødvendig. Minimum mønsterdybde i slitebanen er 4 millimeter om snø og is på veien.

Sveits

Piggdekk tillatt mellom 1. november og 30. april. Forbudt med piggdekk på motorveiene, unntatt A13 San Bernadino tunnelen og A2 St. Gotthard tunnelen. Bilen må merkes med piggdekksymbol bak. Maks 80 km/t. Vinterdekk skal ha minst 1,6 millimeter mønsterdybde. Kjettinger kan være påbudt ved skilting.

Les også: En kostbar kjettingleksjon

Østerrike

Tillatt med piggdekk mellom 15. november til 1. mandag etter påske evt. lenger om været tilsier det. Maks 100 km/t på motorvei og 80 km/t på landevei. Biler med piggdekk skal merkes med en piggdekktrekant. Vinterdekk fra 1. november til 15. april er obligatorisk på vinterføre, minimum 4 millimeters mønsterdybde. Kjettinger kan være påbudt ved skilting.

Frankrike

Piggdekk tillatt mellom 11. november og siste søndag i mars, med maksimumsfart 90 km/t. Perioden kan utvides av myndighetene om nødvendig. Vinterdekk skal minimum ha mønsterdybde på 1,6 millimeter. Enkelte veistrekninger har kjettinganbefaling. Disse er merket med blått skilt som avbilder et hvitt dekk med kjetting på.

Les også: Dette må du ha med i bilen i vinter

Italia

I Val d'Aosta skal bilen ha vinterdekk og kjetting medbragt mellom 15. oktober og 30. april. Piggdekk er tillatt fra 15. november til 15. mars, makshastighet 120 km/t på motorvei og 90 km/t på landevei. Det kan forekomme påbud om kjettingbruk og piggdekk i fjellområdene.

Reglene vi refererer til her, gjelder kjøretøy under 3,5 tonn.

Kilder: Bilorganisasjonene NAF, ADAC og FDM og Statens vegvesen

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!