Er restplassannonsen reell?

Restplassannonsene i avisen er allerede gammelt nytt.

Eksotiske restplasser er det lengre mellom, og de synes å bli fortest utsolgt.
Eksotiske restplasser er det lengre mellom, og de synes å bli fortest utsolgt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere annonserte reiser er utsolgt, mens noen få er faktisk billigere enn annonsen lover. Rådet du får av selgerne er at du helst bør kjøpe litt dyrere enn hva annonsen antyder. Det er fasiten etter av vi har undersøkt restplasstilbudene fra små og store charterannonsører den siste uken.

 • Er restplassannonsene til å stole på? Her er vår konklusjon etter denne testen.
 • Fikk vi napp?

  Vi har ringt på annonser fra Ving, Star Tour, Apollo, Saga, STS Alpereiser og Langley. Annonsene stod i morgenutgavene av Aftenposten onsdag 27/2 og lørdag 2/3.

  Begge dager ringer vi tidlig om morgenen, men selv da var enkelte reiser utsolgt. Spesielt gjelder det reiser til fjernere destinasjoner som Mexico og Thailand. Skal du slå til på tilbudene i avisannonsene bør du altså stå tidlig opp. Enda bedre er det nok å sjekke på nett, trykketiden gjør at avisannonsene ikke er ferske nyheter, og at de siste endringer i tilbudene ikke er med.

 • Her ser du hva vi fikk napp på, og hva som var utsolgt.
 • Uspesifisert - hva er det?

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Restplasser selges kort tid før avreise når selskapene har ledige plasser på flyet. Restplasser kan både være flyreiser, og reiser med hotell.

  Husk å lese det som står med liten skrift i annonsene: Der er det markert om reisen kun er med fly, om det er spesifisert eller uspesifisert hotell, og hvilke andre betingelser som gjelder, som for eksempel at du ikke får mat ombord på flyet.

  Om det er spesifisert bosted, kan du få vite på forhånd hvilket hotell du skal bo på, og se om det er noe for deg. Er bosted uspesifisert, får du ikke vite hvor du skal bo før du er fremme på reisemålet. Det gjelder både på hvilket hotell, og i hvilket område på reisemålet du blir plassert. Det kan godt være bosteder som ikke står i selskapenes kataloger, og det er lave krav til standard. Du kan også risikere flytting underveis i oppholdet, vanligere ved lengre opphold enn ved korte.

  Dele dusj og do

  Telefonselgerne er flinke til å advare om at kvaliteten kan være dårlig. Faktisk så flinke at vi får en følelse av at de helst vil selge litt dyrere turer enn de annonserer med. Flere selskaper opplyser blant annet at deres uspesifiserte reiser ikke garanterer at du får privat bad og toalett. For noen hundrelapper ekstra kan du kjøpe deg bort fra den risikoen, men spørsmålet er om det er stor fare for å få så dårlig standard. Mange vi har snakket med som reiser uspesifisert, har aldri opplevd å mangle privat bad. Sjansen for dette er nok større i høysesong enn i lavsesong.

  Barcelona på restplass-språk betyr ikke nødvendigvis Barcelona by.
  Barcelona på restplass-språk betyr ikke nødvendigvis Barcelona by. Vis mer

  Selgerne advarer også om at du risikerer å måtte dele leiligheter med ukjente (det er gjerne da du ikke får badet for deg selv), og at flytting av bosted kan forekomme. Apollo sier som eneste selskap vi har snakket med når det gjelder Syden-reiser, at deres uspesifiserte reiser garanterer eget bad og toalett, og at dere slipper å dele rom med andre om dere reiser to sammen.

  Gode råd og viktige advarsler

  Telefonselgeren hos Ving tipser om at det er større sjanse for slippe å dele leilighet med ukjente om dere reiser tre sammen. Apollo tipser oss om å velge Lanzarote for uspesifiserte reiser til Kanariøyene, fordi hotellene generelt er bedre her enn på de øvrige øyene.

  Og en betimelig advarsel på tampen: Selv selskapene annonserer med at reisen går til Barcelona, er det egentlig reiser til Barcelona og omegn. Du kan altså havne i noen av badebyene utenfor den populære storbyen. Selv om telefonselgere vi har snakket med hevder at det er flott også utenfor byen, blir nok det en kjempenedtur for deg som ikke er forberedt og ønsker deg til midt i smørøyet av den katalanske hovedstaden.

 • Er restplassannonsene til å stole på? Her er vår konklusjon etter denne testen.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.