Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Er du tøff nok for dette?

Var det ikke nok med maraton i helgen? Her er idretten for ekstremistene iblant oss.

Det er ikke snakk om en fotballkamp, med 22 menn, og to ganger 45 minutter. Her dreier det som om hardbarka triatleter og de spesielt interesserte. For de fleste av oss holder det å se TV-innslag av triatlonløp, og bli sittende stumme av beundring.

En triatlon er en multisport og innebærer svømming, sykling og løping, med alle varianter i distanser, men alltid i denne rekkefølgen.

Les også: Verdens verste treningsøkt

Ifølge Wikipedia har sporten sitt opphav på Hawaii i 1978, da en liten gruppe marinesoldater kranglet om hvem som var den best trente idrettsmannen. Kommandør John Collins foreslo at den beste måten å bestemme det på var å kombinere svømmekonkurransen Waikiki Rough (3,8 km), deretter sykkelløpet Around Oahu (180 km) og til sist Honolulu maraton på 42,2 km.

Skulle du mot for modning få lyst til å prøve deg på dette, har du en rekke forskjellige å velge mellom. Avisen Telegraph har kåret en topp 20. Her er ti av dem:

En maraton om dagen

For de tøffe

1. Escape From Alcatraz
Her er du ikke bare tilskuer av den kjente filmen. Her svømmer rundt 2000 konkurrenter i underkant av to kilometer (km) fra øya Alcatraz til fastlandet. Deretter følger en 30 km sykkeltur og 12 km løpetur rundt i San Francisco.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- jeg har ikke prøvd den ennå, men den virker anstrengende nok til å gjøre turen vel verdt, sier tidligere britisk triatlet Michelle Dillon.

Når: 30. mai 2010
Les mer på nettsidene: Escapefromalcatraztriathlon.com

2. Hawaii Ironman
Dette løpet er opphavet til dem alle! Her er det 3,4 km svømming i havet, 180 km sykling og 42 km løping – et fult maraton, gjennom lavaområdene på øya Big Island.

- Terrenget er ubeskrivelig, det må oppleves. Det er sort lavastein, og helt goldt, men det sorte landskapet er krydret med navn og lykkeønsker skrevet med hvite steiner – tilskuere som gjennom år har laget bokstaver, ord og navn med hvite steiner, står det på bloggen irongoldie.blogsport.com

Når: 10. oktober 2010
Les mer på nettsidene: Ironman.com

3. London triatlon
Dette er verdens største triatlon med over 12.000 deltakere. Konkurransen begynner med en svømmetur i havneområdene i Øst-London, men ”vannet er ikke så verst”, bekrefter en som har deltatt tidligere.

Når: 7. - 8. august 2010
Les mer på nettsidene: Thelondontriathlon.com

4. New York triatlon
Svømmeturen i Hudson elva går visst veldig fort, på grunn av strømmen. Her skal det svømmes 1,5 km. Så er det en 40 km sykkeltur langs Manhattan og 10 km løping i Central Park. Rundt 3.000 deltakere hvert år.

Når: 18. juli 2010
Ler mer på nettsidene: Nyctri.com

5. St. Croix 70.3
Denne konkurransen går også under navnet ”The Beauty And The Beast” (skjønnheten og udyret), og finner sted i Virgin Islands i USA. Den innebærer en svømmetur på 2 km, en 90 km sykkeltur og 21 km løping. Skjønnheten er at løpet er på den største av øyene, mens beistet er at løpet innebærer mye klatring.

Når: 20. mai 2010
Les mer på nettsidene: Stcroixtriathlon.com

6. Monaco triatlon
Denne konkurransen er fersk i gamet, med 1,9 km svømming, 90 km sykling og 21.1 km løping. Og her er det visst mye klatring hele tiden!

Når: 5. september 2010
Les mer på nettsidene: monaco-ironman.com

7. Los Angeles triatlon
Her begynner konkurransen med svømming ved Venice Beach (1,5 km), etterfulgt av 40 km sykling, og ti km løping gjennom downtown LA.

Når: 4. oktober 2010
Les mer på nettsidene: Latriathlon.com

8. Atlanta Iron Girl
Denne er kun for kvinner! Konkurransen består av 0,5 km svømming, 29 km sykling og 4,8 km løping. I år passerte 1.000 kvinner mellom 16 og 68 år målstreken, alt fra utrente til eliteidrettsutøvere.

Når: Juni 2010
Les mer på nettsidene: Irongirl.com

9. Windsor triatlon
Denne konkurransen begynner med en svømmetur (1,5 km) i Themsen. Sykling (42 km) og løpingen (10 km) tar deg gjennom 900 år av britisk historie, og man får blant annet oppleve Windsor Castle, Eton College og Eton Bridge.

Når: 20. juni 2010
Les mer på nettsidene: Humanrace.co.uk

Og sist, men ikke minst:

10. Norseman triatlon
Avisen Telegraph kårer denne som den tøffeste av dem alle. Løpet starter med 3.8 kilometer svømming i Hardangerfjorden inn til Eidfjord, 180 kilometer sykkel fra Eidfjord, videre over Hardangervidda mot Geilo og videre mot Tinnsjøen. Der starter løpeetappen på 42,2 kilometer (en full maraton) som går mot Rjukan og opp mot Gaustadtoppen. Maks 200 personer få delta.

Når: 7. august 2010
Les mer på: Nxtri.com

Dette er også bare for tøffinger

Er du en triatlet?

Har du noen gang deltatt i triatlon, eller har ønske om det? (Avsluttet)
Jeg er litt keen på å prøve.... (51%) 188
Nei, er du gal?! Aldri i livet!(24%) 90
Ja, jeg er en aktiv triatlet.(21%) 79
Jeg har prøvd, aldri igjen! (4%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.