Er du et fjols til fjells?

Stadig flere må reddes ned fra fjellet fordi de overvurderer formen. Ta testen og se hva du kan om fjellvett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Vi ser en økende trend der folk går lenger enn de makter.»


Vinterferien er i gang, og tusenvis av nordmenn setter kursen mot fjellet for å gå på ski.

Det meldes om store snømengder i fjellet i Sør-Norge. Det lover jo godt for lange skiturer, men betyr også at faren for snøskred er tilstede.

Værforholdene på fjellet skifter raskt, og det er ikke bare bare å sette ut på langtur.

Ta fjellvettesten lenger ned i artikkelen.


I fjor utførte Røde Kors' Hjelpekors rundt 700 aksjoner, hvorav rundt 260 var søk etter savnede personer, og 200 var aksjoner for å hente ut eller hjelpe folk som var lokaliserte, men som befant seg utenfor allfarvei. Hjelpekorpset ble sendt ut på ti oppdrag i forbindelse med skredulykker.

Nestleder i Hjelpekorpset Lars-Otto Laukvik forteller at det hovedsaklig er tre årsaker til at aksjoner blir igangsatt. Det ene er at folk faller og skader seg, det andre er at folk går seg bort, det tredje er at folk blir utslitte, og må ha hjelp til å komme seg hjem.

Overambisiøse mosjonister

- Vi ser en økende trend der folk går lenger enn de makter. De blir utslitte, og vi må komme og hente dem. Folk går ikke etter evne, som vi sier.

Laukvik anbefaler at man tar kortere turer i begynnelsen, for å se hvordan formen egentlig er, og ikke være for ambisiøs når man planlegger ruten.

- En annen ting det er verdt å huske på, det gjelder nok mer nærmere påske, men skiløypene som er harde og fine tidlig på dagen, kan bli myke og tunge å gå i utpå ettermiddagen. Det bør man også være oppmerksom på.

- Terskelen for å be om hjelp er lavere enn før. Vi hjelper jo alle som trenger det, men man bør tenke seg litt om før man setter ut på en tur man kanskje ikke er i form til, sier Laukvik.

- Det som ofte skjer når folk går seg bort, er at noen i turlaget blir slitne, og vil snu, og kjenner ikke veien godt nok. Dermed går de seg bort.

To sett med kart er derfor ikke så dumt hvis flere går sammen.

Hvor er nord?

Laukvik sier det også er et problem at folk ikke kan bruke kart og kompass skikkelig.

- Det er vel mange som har skaffet seg gps, men som ikke kan bruke den riktig?

- Ja, det er det nok, men hvis noen har gått seg bort, kan vi raskt finne ut hvor de er dersom de har GPS, sier Laukvik.

Det er ingen god idé å avtale at man skal ringe til noen på bestemte tidspunkt.

- Hvis man avtaler at man skal ringe klokken ett, men akkurat da befinner seg i et område der det ikke er dekning, kan det gjøre at folk tror det har skjedd noe.

Likevel anbefaler Laukvik at man tar med seg mobilen på tur.

- Sms'er kan sendes der det ikke er dekning nok til å ringe. Men jeg vil råde folk til å spare på batteriet dersom de har gått seg bort. Lysende mobildisplay er gull verdt dersom du går deg bort, fordi med nattkikkerter ser det ut som fyrtårn i mørket, sier Laukvik.

Vil du vite mer om ferdsel i fjellet? Les mer hos Røde Kors.

Kart og forslag til ruter finner du hos Turistforeningen.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.