Er du en ulovlig shopper?

Vær obs på disse reglene neste gang du drar på handletur til utlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Det kan være fristende å kjøpe dyre ting i utlandet, spesielt siden det oftere er billigere enn i Norge og du får mer å velge mellom.

Ofte er vi flink på å huske å få igjen momsen når vi handler i utlandet, men tenker ikke så mye på at vi kanskje må betale moms hjemme i Norge også.

For er du egentlig klar over at dersom du har vært ute av Norge i minst 24 timer, kan du bare ta med deg varer til en samlet verdi av 6000 norske kroner toll- og avgiftsfritt? På en dagstur utenfor Norge kan du kun ha med deg varer til en verdi av 3000 kroner.

Overskrider du denne grensen kan du selv bestemme hvilke varer du må betale toll og avgifter for, men dersom det er verdien av en vare som er større enn denne grense, må du betale både toll og avgifter for hele verdien av varen, ifølge Tollvesenet.

Slik slipper du toll og moms

Dette risikerer stor-shopperne

Ofte tenker vi at det bare er smuglere som er interessant for tollerne, men det stemmer ikke helt.

Sjekker dere at folk som har vært i utlandet ikke har shoppet for mer enn 6.000 kroner?

– Ja, hvis du blir stanset i kontroll, så sjekker vi det. Hovedfokuset er først og fremst å bekjempe narkotika og profittmotiverte smuglere, men blir man stanset er det alltid regelverket vi forholder oss til, sier kontorsjef for grensekontroll, Wenche Fredriksen, til DinSide.

Hvis du for eksempel har vært på shopping-helg i London, forventes det at du går på rødt dersom du har handlet for mer enn 6.000 kroner.

– Går du på grønt, men skulle ha gått på rødt, har du mistet muligheten til å betale moms. I verste fall risikerer du å miste varer, blir politianmeldt og må betale en bot. Størrelsen på boten kommer an på verdien av varen, forteller Fredrikesen.

Tjener rått på 200-kronersgrensen

– De fleste er klar over dette

Fredriksen antar at de aller fleste er kjent med reglene:

– Flertallet er nok klar over det og forholder seg til det. Noen vet det ikke, og blir mer bevisst på regelverket når de blir stanset.

Dersom Tollvesenet sjekker kofferten din, ser de etter hva du har handlet og hva det koster. De er opptatt av totalverdien av de nye varene, og sjekker ikke hver eneste lille ting du har i kofferten din.

Hvis du ikke kan dokumentere verdien og mangler kvittering, blir prisen fastsett etter skjønn av Tollvesenet. Noen av de typiske varene Tollvesenet ser er kjøkken- og baderomsting.

Slik fortoller du varene - flere muligheter

Har stikkprøvekontroller

– Vi har ikke tall eller statistikk på hvor mange som har blitt stoppet i tollen fordi de har handlet for mer enn 6.000 kroner, men det er en del anmeldelser. En del er langt over 6.000 kroner og det er mange typer varebeslag. Dersom varen er lovlig og salgbar i Norge, selges den på tollauksjonen, forklarer Fredriksen.

Hvor ofte sjekker dere om folk har handlet for mye?

– I snitt passerer det rundt 10.000 biler i døgnet ved Svinesund. Vi får ikke sjekket alle, men har en del stikkprøvekontroller. Det er helt sikkert noen som kjører forbi ulovlig uten å betale moms, men det er nok ikke de voldsomme mengdene, mener Fredriksen.

Her er smuglernes topp ti - Se hva tollerne beslagla i 2010

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!