Er du en globetrotter?

Hvordan drikker du Tequila uten å bli beglodd av mexicanerne? Skal du håndhilse, nikke eller bukke? Finn din egen globetrotter-faktor!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du på reise i ett av verdens eksotiske hjørner, er det ikke alltid så lett å vite hva som er god kutyme og hva som er absolutt tabu. Mang en turist har redusert seg selv til latter ved å trå feil i andres kulturelle bakgård. Med vår uvitenskaplige test sjekker du om du er globetrotter eller en kulturell kløne.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Test deg selv med DinSide Reise:


Vær ydmyk

Helge Baardseth, reiseguru, skribent og mangeårig redaktør for Vagabond, anbefaler nervøse å ta en titt i bokserien ”Culture Shock”, hvor kutyme, kulturelle tabuer og rett oppførsel tas grundig opp for hvert enkelt land. Generelt trenger imidlertid folk ikke være så engstelige for andre kulturer.

Hvordan oppfører du deg rett i utlandet?
Hvordan oppfører du deg rett i utlandet? Vis mer

- Vær oppmerksom, vær ydmyk og vær åpen. Ser du at andre tar av seg skoene før de går inn i et hus, et tempel eller en synagoge – så gjør du selvfølgelig det samme. Det er ikke verre enn det.

Alle gjør imidlertid feil, og reiseguruer er intet unntak. Baardseth innrømmer selv å ha tabbet seg ut ved å bli åpenlyst sint i Thailand.

- Å bli sint i Østen er en katastrofe. Det verste jeg har gjort er å bli sint på postfunksjonæren i poste restante-luken i Bangkok. Jeg skjelte ham ut etter noter, noe som resulterte i at alle rundt meg bare smilte og lo. Blir du åpenlyst sint, taper du ansikt.

Forretningsreisende på tur

image: Er du en globetrotter?

Hvordan hilser man i Kina, hvem snakker først på et forretningsmøte i Japan? En ting er å bli uglesett som turist, for en forretningsreisende kan rett formel være helt utslagsgivende for et samarbeid, en handel eller en mulig kontrakt. Henrik Ulven har forfattet boken ”Internasjonal skikk og bruk – møte med andre land og kulturer”, utgitt av Index Publishing, et datterselskap av Norges Eksportråd. Hans tips er å sette seg grundig inn i andre lands kulturer før reisen, og respektere andres grunnleggende holdninger og adferd.

- Ta deg tid til å studere forretningskikk, kultur og væremåte. Les om landet i bøker, på Internett og i aviser. Vi kan ikke forvente at ting er som hjemme. Det er typisk norsk å tro at vi på en måte forvalter sannheten, at vår væremåte er akseptabel og korrekt rundt om i verden. Dette stemmer dessverre sjelden med virkeligheten.

Her finner du fasiten på testen.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!