Er du en flybølle?

Skikk og bruk – på flypassasjermåten. Her er tipsene.

Publisert

Jada, vi skulle alle ønsket oss seter som kan legges helt ned og vår egen flykupé – gjerne støyisolert. Dessverre er dette langt unna for de fleste, særlig på overfylte og underdimensjonerte charterfly på vei til en het strand. Dermed kreves visse sosiale og motoriske ferdigheter for å sikre en hyggelig flytur, for både deg selv og medpassasjerene.

Med vår semihøytidlige test kan du selv sjekke om du er en omgjengelig sidemann eller en ekte flybølle.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.

Fasiten finner du her.

Andre tester? Sjekk om du har flyskrekk.

Flyetikette – en nødvendighet?

For noen er flybølling nesten ikke til å unngå, så trangt som det kan være ombord. Foto: Stian
For noen er flybølling nesten ikke til å unngå, så trangt som det kan være ombord. Foto: Stian Vis mer

Stadig oftere hører vi om krakilske passasjerer som må legges i jern, settes av underveis eller nektes adgang til flyet. Flyene er ikke blitt romsligere med årene, selv om den jevne flypassasjer stadig øker både i størrelse og vekt.

Både plass, alkoholforbruk og hyppige reiser er nok med å styre flypassasjerenes grad av irritasjon. Større grunn enn noensinne, med andre ord, til å ta hensyn til sine medpassasjerer.

Hva irriterer deg mest ombord på flyet? Diskuter flypassasjerenes skikk og bruk nederst.

Bølletoppen

Et amerikansk nettsted har tatt på seg å kåre det verste du kan gjøre om bord i et fly. Vi snakker selvsagt ikke om flykapring, klåing på flyvertinner og andre helt opplagte brudd på enhver form for folkeskikk. Vi snakker om etikettebrudd som er til stor irritasjon for andre, men som "bøllene" overhodet ikke synes å forstå kan være plagsomt.

Her er ti brudd på god flyetikette:

  1. Legg håndbagasjen fra deg ved inngangen til flyet, slik at du ikke trenger å ta den med deg langt når du forlater flyet. (Men også slik at de som sitter foran ikke får plass til sin håndbagasje.)

  2. Kjeft gjerne på flybetjeningen på grunn av dårlig vær og forsinkelser, for det er selvsagt deres skyld.

  3. Bytt babyens bleie i midtsetet på et fullt fly.

  4. Ta godt tak i setet foran deg når du skal reise deg opp. Det spiller ingen rolle om den som sitter der har en kopp varm kaffe i hendene.

  5. Spill så høy musikk på minidiscen eller walkman'en at de som sitter rundt deg ikke kan unngå å høre atdu hører på musikk, men ikke greier å tyde hvadu hører på.

  6. Innled en samtale med de som sitter ved siden av deg, selv om de arbeider, spiser, sover eller leser.

  7. Forlat toalettet i en tilstand som til forveksling kan ligne situasjonen etter kraftig turbulens.

  8. Still deg opp i din fulle lengde og bredde foran flyets filmskjerm eller en av TV-skjermene.

  9. Reis deg opp umiddelbart etter landing for å komme av flyet raskere – sammen med hundre andre overivrige.

  10. Stopp like utenfor flydøren for å vente på reisefølget ditt. (For da skaper du vel ikke kø?)

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer