Er du en charterekspert?

TEST DEG SELV: Drøye 900.000 nordmenn reiste på chartertur i fjor. Hva vet du om charterreiser, charterdestinasjoner og chartermoro? Ta chartertesten.

Ifølge Statistisk sentralbyrås statistikk over lufttransport fra de største norske flyplassene i Norge i 2004, ble det registrert rundt 1,8 millioner passasjerer som kom og reiste med charterfly i fjor. Dette vil si at drøye 900.000 nordmenn reiste på charterferie i løpet av fjoråret, og ifølge Star Tour ser det ut til at tallet på charterturister vil lande på over 900.000 også i år.

Den svenske filmen Selskapsreisen med Lasse Åberg og Jon Skolmen er en klassiker som har trimmet mang en lattermuskel. Kanskje setter den ting på spissen, men den kan vel sies å ta ting på kornet også.

- Du vet den scenen i filmen, der de kommer til hotellet og alle åpner alle vinduer og dører? Vi gjorde en undersøkelse i sommer hvor vi spurte gjestene hva som er det første de gjør, når man kommer til hotellet, og ganske riktig: De fleste åpner vinduer og dører som det første de gjør, forteller informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour.

Selskapsreisen ble forøvrig sist lørdag kåret til den morsomste filmen i "Folktoppen" på SVT, etter en avstemning blant det svenske folk.

Det glade 80-tall

Petersson jobbet som guide på Gran Canaraia på 1980-tallet, da det var mye alkohol og grisefester på charterreisene.

- Jeg husker spesielt en gang, da jeg ventet på passasjerer på flyplassen. Det kom to pene ektepar, du vet skikkelig pene par, nystriglet og med gullkjeder. Den ene damen var blitt så full på flyet at mannen bare hadde brettet henne sammen og lagt henne på toppen av bagasjen på bagasjetrillen. Så der lå hun, med gullkjeder og oppsatt hår, for full til å gå selv, mens mannen uanfektet kom og spurte "hvor er bussen til Playa del Inglés", forteller Lena Petersson og legger til at dette nok ikke ville skjedd i dag.

Grisefestene var et annet populært tema på denne tiden. Petersson forteller:

- Jeg husker også den svenske damen som ble uvel på bussen, på vei tilbake til hotellet fra en grisefest. Hun hadde en slik veske med kneppelås, og så åpnet hun ganske enkelt vesken, kastet opp i den, og lukket den med et knepp. Da hun gik av bussen, sa hun som om ingenting hadde skjedd "hjertelig takk for en trävlig aften", og så gikk hun avgårde med håndvesken dinglende lett på håndleddet ...

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


De beste replikkene

Den svenske avisen Aftonbladet lot i sommer leserne stemme over hvilke replikker fra filmen Selskapsreisen som er de beste. Her er resultatet:

    39,4 prosent stemte på: - Va fan, man var ju nykter imorse men nu börjar det ordna upp seg, sörru
    12,3 prosent stemte på: - Invalido!
    10,4 prosent stemte på: - Du, om man vill ha lite mer juice, hur gör man då?

Relaterte artikler:
Vinterens eksotiske charterfristelser
>> Her er flere artikler om charterreiser
>> Her er flere TEST DEG SELV