Bananen er en av de viktigste varene i verdenshandelen med frukt. <i>Foto: Frukt.no</i>
Bananen er en av de viktigste varene i verdenshandelen med frukt. Foto: Frukt.noVis mer

Er du befruktningsdyktig?

De stinker døden, de smaker himmelsk og de ser ut som de kommer fra en annen planet. Eksotiske frukter er mer enn banan og appelsin.

Det ble nylig klart at norske barn inntar europeisk sisteplass når det gjelder fruktspising. Selv om Norge er et land med begrensede dyrkingsmuligheter for frukt, er det ikke mangel på frukter i butikkene. Appelsiner, druer og bananer dyrkes ikke her, men importeres i stor skala hele året. I sommerhalvåret kan vi også glede oss over norske epler, plommer og pærer. Men utvalget av mer eksotiske varianter er det dårligere med.

100-årig vinner

Bananen er vår fruktfavoritt. I fjor ble det solgt 66.211 tonn bananer i Norge. Det gir mer enn 14 kilo per innbygger!

I år feirer bananen 100 år i Norge. Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker fikk trelasthandler Christian Matthiesen enerett på import av bananer til Skandinavia i 1905. Han fikk raskt tilnavnet Banan-Matthiessen, og selskapet lever videre som Bama, en av de store aktørene på import av bananer til Norge.

Bananen kommer opprinnelig fra Sydøst-Asias tropiske områder, og ble brakt til Kanariøyene av portugisiske sjøfarere, og til Mellom-Amerika av spanjolene.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Bilder: frukt.no og Karoline Brubæk

Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker og International Tropical Fruits Network

Test deg selv

  • Her finner du flere muligheter til å teste din egen kunnskap.
  • Her er mer om mat og drikke