Deler av sikkerhetsutstyr som brukes i strikkhopping.
Deler av sikkerhetsutstyr som brukes i strikkhopping.Vis mer

Er dette trygt?

Ryggmargsrefleksen sier nei, er strikkhopping trygt?

Søndag 23. september skjedde en stygg ulykke på Hellerudsletta utenfor Oslo. En ung mann ble hardt skadet ved et strikkhopp. Årsaken synes å være at mannen ble festet til en strikk som ikke var kraftig nok i forhold til mannens vekt.

Hvordan foregår et strikkhopp?

Hvordan foregår egentlig et strikkhopp? Du tar på seletøy som består av seletøy og fotstropper. Selene er festet til en spesialstrikk, som igjen er festet i et eller annet fast punkt som en kran, en bro, et tårn, en plattform - eller som vi har sett i noen tilfeller rundt i verden - en wire, en ballong eller et helikopter. Strikken velges ut fra hvor langt hoppet er og hva du veier. I hoppet faller du fritt til strikken strammer seg og bremser hastigheten. Når strikken er maksimalt utstrukket dras du opp igjen. Etter flere opp- og nedturer faller du til ro, og blir heiset opp igjen eller senket ned på bakken.

I tilfellet på Hellerudsletta, sies det altså at strikken var underdimensjonert i forhold til lengden på hoppet og hopperens vekt. Det kan med andre ord tyde på at menneskelig svikt ligger bak denne tragiske ulykken.

Retningslinjer for strikkhopping

I Norge har Det Norske Veritas tilsynsmyndighet med tivoliarrangementer, også i tilfeller der katapulting inngår. (Katapulting er når du blir trukket til værs av en strikk.) De har imidlertid ingen tilsynsmyndighet med strikkhopp, og de utfører heller ingen kontroller av strikkhopparrangører.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Statens bygningstekniske etat har utformet retningslinjer for tivoliinnretninger. I et vedlegg her ligger også retningslinjer for strikkhopp, forteller Per Wiggo Richardsen i Det Norske Veritas til DinSide.

Retningslinjer for tivoliinntretninger
I disse retningslinjene står blant annet at hoppstedet skal godkjennes av nærmeste politimyndighet. Videre står det blant annet:

Om personalet

 • Arrangørens hoppleder skal ha gjennomgått utdanning ved et foretak som har utøvd sporten i minst to år, eller arrangert minst 10.000 hopp.

 • Hoppleder skal informere hopperen om den risiko som er forbundet med strikkhopping.

 • En person har ansvar for å tilpasse og kontrollere festesystemet. Minst to personer skal ha ansvar for håndtering og festing av gummistrikken.
 • Om utstyret

 • Det skal brukes multifiberbånd av latex med festepunkter i endene av rustfritt stål.

 • Gummibåndet skal være tilpasset hopperens vekt.

 • Avstanden til bakken skal ikke overskride 5 meter, og sikkerhetsmarginen skal ikke være mindre enn 20 prosent av båndets lengde.

 • Gummibåndet skal tåle 2.000 hopp, men kasseres etter 150 hopp.

 • Hopperen skal ha fotseler og midjesele med tilhørende brystsele.

 • Hopperen skal være minst 18 år.
 • Sikkerhet

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Strikkhopping har etter hvert blitt stuerent verden over, selv om det i sportens tidligste dager var mange stygge ulykker. De store arrangørene er regnet som seriøse, og ulykker er tross alt relativt sjeldne i dag. En studie fra Massey University på New Zealand antyder at flere tilsynelatende trygge aktiviteter er langt mer risikable enn strikkhopping. Det gjelder for eksempel både terrengsykling og ridning.

  Petter Kvalsvik i Midnight Sun Bungee Team har i ni år har drevet som strikkhopparrangør. Han sier det ikke er så mye du selv kan gjøre for å sikre deg mot ulykker. Men han anbefaler at du sjekker utstyret før du hopper.

  - Er strikken flisete, ser selene slitte ut? Da bør du revurdere planene, sier Kvalsvik.

  Det er heller ikke å anbefale å hoppe om du har hjerteproblemer, ryggproblemer eller om du er gravid.

 • Tilbake til første artikkel.

 • Hvor hopper du lengst

 • Strikkhoppingens historie