<strong>PUDDERSKI:</strong> Offpisteski som gjør at du slipper å tenke på fellene. Foto: Snapperhead Inventions
PUDDERSKI: Offpisteski som gjør at du slipper å tenke på fellene. Foto: Snapperhead InventionsVis mer

Er dette de perfekte offpisteskiene?

Amerikansk firma har utviklet ski som skal funke like bra oppover som nedover.

Offpistekjøreres drøm er å stå på en fjelltopp og skue nedover en helling der ikke et eneste skispor er å se. Og de som er bitt av basillen vet at slike opplevelser krever en skikkelig innsats.

Det går nemlig ingen heis til toppen av de beste offpistebakkene. Nei, her er det skikjørerens egne krefter som må tas i bruk for å komme seg til topps. (Riktignok går det mange steder an å bli med på heliskiing der helikopteret flyr deg opp til fjelltoppene, men dette er ganske dyrt. Se forøvrig video av heliskiing her. Og enkelte steder tilbys det transport per tråkkemaskin eller skuter.)

Dermed skal det ganske mye innsats til for å nyte noen minutters offpistekjøring. Og offpisteskiene er ikke de enkleste å bakse seg oppover fjellsidene med, heller.

Vært her? Norsk pudder i verdensklasse

Opp uten feller

Nå har et amerikansk firma utviklet en ny type offpisteski som skal fungere like bra oppoverbakke som nedoverbakke.

Marquette Backcountry heter skiene, som er utviklet av Snapperhead Inventions, og de består av det selskapet kaller "30 prosent snøsko, 70 prosent ski og 100 prosent moro".

Foto: Snapperhead Inventions
Foto: Snapperhead Inventions
PUDDERSKI: Offpisteski som gjør at du slipper å tenke på fellene. Foto: Snapperhead Inventions


Skiene har en ruglete såle som gjør det mulig å tråkke opp bratte fjellsider uten problemer. Likevel sklir de lett nedover fjellsidene når du setter utfor. Det ruglete mønsteret er nemlig designet slik at skien føles glatt når du stryker hånden over "med kjøreretningen", mens den er ruglete når du stryker "mot kjøreretningen". Litt som såkalt smørefrie langrennsski

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanligvis har offpistekjørere med seg såkalte feller eller skinn, avtagbare kunstfiberremser som festes under skiene (vanligvis med lim) når du skal tråkke seg oppover fjellsidene. Med Marquette Backcountry-skiene trengs ikke slike. Og produsenten lover at skiene er et billig og bra alternativ for dem som ikke orker alt styret med tradisjonelle offpisteski. Faktisk koster et par bare 179 dollar, eller cirka 1.100 kroner.

Men vær obs på skredfaren

Nå vil nok ikke disse skiene klare å konkurrere med skikkelige offpisteski, i hvert fall ikke for dem som er ganske proffe kjørere. De gir ikke den samme skiopplevelsen. Men som et par ski for den som liker å leke seg på et lavere ferdighetsnivå fungerer de sikkert bra.

På nett: Marquette Backcountry

Det er likevel viktig å huske på at det ikke bare er å tråkke opp og stå ned hvilken som helst helling. Offpistekjøring kan være risikabelt mht. snøskred, så det gjelder vite litt om dette før du setter i gang med skileken. Se hva du bør vite om snøskred i denne artikkelen.