<b>HØY MUSIKK:</b> På grunn av flyets bakgrunnsstøy må du skru opp volumet på mp3-spilleren til et høyere nivå enn hva du normalt har på bakken.  Foto: Colourbox
HØY MUSIKK: På grunn av flyets bakgrunnsstøy må du skru opp volumet på mp3-spilleren til et høyere nivå enn hva du normalt har på bakken. Foto: ColourboxVis mer

Er det farlig å høre på musikk i luften?

Støy på flyet gjør at du må skru opp volumet høyere enn normalt. Men er det skadelig for hørselen?

Under en lang flytur er det mange som har musikk på ørene for å få tiden til å fly litt fortere.

Men har du lagt merke til at du ofte må skru opp volumet på mp3-spilleren til et litt høyere nivå enn hva du normalt ville ha hatt på bakken? Kraftig bakgrunnsstøy overdøver nemlig musikk i normalt lyttenivå når du flyr.

Ifølge politiken.dk trenger du likevel ikke å være redd for å få akutte hørselskader av dette.

Avisen har nemlig vært i kontakt med en som er ekspert på hvordan menneskekroppen reagerer på flyreisen. Mads Klokker, klinikksjef på Flyvemedisinsk klinikk ved Rikshospitalet i Danmark, forteller at øret har sin egen forsvarsmekanisme under slike forhold.

Dette skjer med hørselen

– Ørene har to innebyggede reguleringsmekanismer. Når man er omgitt av støy, skrur øret ned følsomheten slik at du ikke merker støyen så mye. Men det betyr også at du må skru lyden ekstra mye opp på det du vil høre, ellers kan du jo ikke høre noe. En liten muskel i mellomøret, stigbøylemuskelen, spenner seg opp når bakgrunnsstøyen er for sterk. Dermed blir hele systemet, hvor lyden går videre fra trommehinnene og videre til det indre øret mer rigid, slik at lyden ikke går så bra gjennom, forklarer Klokker til politiken.dk.

Så du trenger altså ikke å være redd for at du har skadet hørselen din under flyturen, selv om volumet er høyere enn hva du vanligvis er vant med.

Du gjør uansett lurt i å være forsiktig. DinSide har tidligere skrevet at en time med iPod og MP3-spillere kan være nok til å skade hørselen din.

Les også: Serverer rosévin for første gang

Smaksløkene endrer seg også

Men det er ikke bare hørselen vår som blir påvirket av lufttrykket, luftfuktigheten og støyet på flyet. Smaksløkene våre endrer seg også i 10.000 fots høyde.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten kan fort bli for intens og må reduseres. Dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– Chili er blant de få ingrediensene som ikke endrer smak, verken i luften eller på bakken, har Alexander Lund tidligere uttalt til DinSide. Lund har ansvar for mat og drikke i SAS.

1. november i fjor startet SAS med et nytt cocktail-konsept på sine langdistanse businessclass-flyvninger. Cocktailene er inspirert av klassiske cocktails, men har altså sin egen lille vri for å smake ekstra godt i luften. Les mer om «Air Mixology» her.