Er de bedre på jul?

DinSide reiste til Danmark på jakt etter den gode julestemningen.

- Nu, det er nå ikke det samme som i fjor. Det skinner liksom ikke på sammen måte. De sier det er for CO2-utslipp, men jeg forstår ikke hvorfor miljøkrigen gå utover treet vårt.

En eldre herremann står og ser litt skuffet på Københavns julegran. I all sin spareglans skinner den nok ikke riktig som i fjor og årene før. Den 23 meter høye granen på Rådhuspladsen har et gulaktig glimt i sine 800 sparepærer av år 2008. Men beskjeden er i hvert fall klar - det sparer København kommune for 8,2 tonn i CO2 utslipp.

Til tross for den falmende glansen, er treet et flott skue i det vi passerer Rådhuspladsen på vei inn i Strøget. Ettermiddagen har akkurat begynt å helle, og gatene er fulle av julehastende dansker og turister. Mange turister.

For til tross for at Danmark aldri har vært dyrere å reise til, høres det ut som annehver mann i gaten er nordmann.

Strøget.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Strøget. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Vi styrer litt unna den verste julemølja og parkerer på selveste på Hviids Vinstue. Ryktene går om at det ikke bare er den eldste, men også den mest potente av Københavns mange vinstuer.

Det er nok ikke så langt fra sannheten og det har unektelig sin sjarm - når juledrikken med mandel og rosin serveres i en mørk liten bule med 300 år lange tradisjoner i veggene. En gløgg i hvert ben, og julstemning har steget så mange hakk at vi er helt komfortable med en runde i randfulle butikker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette hotellet i København ble nettopp kåret til et av verdens beste...

Dyrt, men deilig


Etter noen raske trekk av kredittkortet, finner vi fort ut at det kan lønne seg å ta ut kontanter før julehandelen i Danmark. Flere danske butikker og restauranter er faktisk nødt til å legge på en avgift fra banken som eier betalingsterminalen - om du handler med kort som ikke er fra nettopp danske banker.

En litt sur følelse blir det, siden det er et prosentvis trekk og vi først finner det ut i etterkant, så vi sikter heller inn på Royal Christianas Julebord. For er du først på Strøget, vil du ikke gå glipp av en siste inspirasjon før julebordet skal dekkes her hjemme. Og best av alt - det er gratis.

Inspirerte av bord som i år er dekket av danske slottseiere, nærmer vi oss enden av Strøget. Selv om det er en travel gate, har vi igjen fått tilbake forståelsen for hvorfor vi har lagt inn tradisjonen med dansk julehandel de siste årene.

I motsetning til vår egen hovedstad, som på sitt beste lukter eksos og kebab i julegatene, oser København av brente mandler, æbleskiver og gløgg.

Danmark i julen

Er danskene bedre på å lage julestemning? (Avsluttet)
Ja.(59%)
Vet ikke. (21%)
Nei, det er de ikke.(20%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og legger du veien utenom Strøget og inn på et av de tradisjonelle julemarkedene - som i hovedsak er ansamlinger av små boder som selger alt fra skinnluer til stearinlys og julestjerner - vil også lukten av jul bli sterkere.

Du trenger ikke mer enn noen timer for oppleve dette, men har du ikke klart å plassere julen før solen er nede, har du fortsatt en sikker vinner igjen. Nemlig Tivoli. Hvert år dekkes som kjent Tivoli som en stjernehimmel av julelys.

Så selv om snøen kanskje er mangelvare i forhold til mange steder i Norge i disse dager, og juletreet har mistet litt av glansen sin, må vi spørre oss om danskene faktisk er bedre på å få frem julestemningen?

Ønsker du en kjapp tur til København siste uken før jul, så besøk www.visitcopenhagen.dk for en oversikt på julemarkeder og utstillinger.

Se bilder fra julestemning i København under:

Strøget er som alltid pyntet smakfullt for julehandelen - spesielt her hos Illum. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Skøytebanen på Kongens Nytorv er alltid populær i julen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Hos Royal Christiania er de kjente julebordene i år dekket av innehaverne av Danmarks slott. En utrolig god inspirasjon og kilde for den perfekte julemiddagen. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tivoliet er som vanlig pyntet til det overdådige med lys i alle farger. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
I Nyhavn finner du den klassike "turist i danmark" opplevelsen. Men koselig er det. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Inne fra Tivoliet. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Julegløgg på Hvidmans Vinstue, KOngens Nytorv - en av de sterkeste der er å finne. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Du kan gå på julemarked i Nyhavn frem til 30 desember. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Det smaker med gløgg og epleskiver på danske små kroer - skikkelig julestemning. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Tivoliet er et must å besøke om du vil fange julestemningen i København. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Danske søtsaker er det ingen mangel på i førjulstiden. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Lukten av brente mandler er synonymt med jul i Danmark. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Julehimmelen senker seg over Nyhavn. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Pølsemannen smiler bredt i julestria. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Ta deg en drink på Icebar i Hotel 27 - så får du litt hvit jul også i Danmark. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen