Er Brasil et trygt reisemål?

Kommentar: Brasil har de siste årene blitt et populært reismål for nordmenn. Men er det et trygt land å reise til?

Publisert
Sist oppdatert

Jeg får stadig spørsmål fra venner, lesere og bekjente som skal til Brasil. En gjenganger er: "Er det trygt der nede? Vi har hørt så mye rart, spesielt om Rio de Janeiro".

Et umulig spørsmål å besvare uten visse bemerkninger. Jeg pleier ikke å fortelle mine skrekkhistorier, fordi jeg ikke ønsker å fraråde noen fra å reise til landet. Likevel er det riktig å fortelle om hendelser. Det setter ting i perspektiv og kanskje det hjelper noen fra å havne i en lei situasjon.

Så derfor skriver jeg her mine erfaringer og tanker om temaet.

Jeg husker smertefullt godt mitt første møte med livstruende kriminalitet i Brasil. Det var en varm og solfylt morgen i Rio de Janeiro i februar 2003.

Jeg kom fra Florianapolis i sør og hadde akkurat landet på Santos Dumont Airport, den lokale flyplassen for innenlandstrafikk i Rio. Flyplassen ligger kun to kilometer fra sentrum av byen, og er kjent for å ha et litt frynsete nabolag.

Jeg var likevel ved godt mot, med en stor bag full av surfebrett slepende etter meg på vei ut hovedporten på flyplassen. Absolutt ingenting er som innflyvningen til strandbyen over alle strandbyer en klar sommermorgen.

Tilsynelatende beroligende er den også, når horisonten skjæres med jesuslys og selveste Kristus står med armene åpne og tar deg imot fra toppen av fjellet. Men du skal ikke skue Rio på bare skjønnheten...

Du skal være forsiktig i store folkemasser under Karneval, og ellers. Bruk godt norsk bondevett. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Du skal være forsiktig i store folkemasser under Karneval, og ellers. Bruk godt norsk bondevett. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Feil sted til feil tid

I det jeg trår utenfor hovedporten og rusler mot taxikøen, skjærer alt annet enn jesuslys den gode stemningen.

Pang...pang, pang, pang...

Rett nedenfor meg i gaten smeller det flere skudd.

De ellers så tilbakelente cariocane kaster seg instinktivt paddeflate på bakken rundt meg. Jeg nøler en stund og ser febrilsk etter hvor det skytes fra. Men, som eneste person fortsatt på beina, skjønner jeg fort at jeg handler feil.

Nok en skuddserie begynner, og jeg kan ikke være en sittende and. Så jeg slipper alt jeg har i hendene og hopper langflat inn i baksete på en parkert taxi foran meg.

Etter noen lange sekunder opphører skytingen, før det hyler i gummi som vrenges rundt nærmeste sving. Etter noe jeg anslår som minutter, begynner det å sverme med militærpoliti og sikkerhetsvakter på gaten rundt bilen jeg har søkt tilflukt i. Folk reiser seg og høylytte stemmer fyller den tunge luften. Jeg kan banne på at det lukter krutt.

Jeg kryper nølende ut, plukker opp sakene mine og putter de inn i taxien.

- Det er trygt nå, de er borte. Du var bare på feil sted til feil tid, sier den kvinnelige taxisjåføren med tydelig skjelvende stemme.

Helt vanlig "drive by shooting"

Drosjen blir omsider vinket frem i kaoset. Vi kjører 50 meter ned i gaten, forbi der skuddvekslingen har funnet sted. Jeg sitter klistret mot ruten med hjertet i halsen og halen mellom beina. Synet er ikke pent.

To politimenn ligger bukseløse på ryggen, med beina opp langs en murvegg. Begge har flere kulehull i lår og legger som det renner blod fra. Andre politimenn og militære står og ser på dem som det skulle vært en påkjørt katt som måtte fjernes. I det vi kjører ut av flyplassområdet, møter vi ambulansene.

- Du vet, vi er fredelige og lykkelige mennesker her i Brasil, men forskjellen på rik og fattig gjør mange desperate. Narkotika og våpen ødelegger mye for Rio...

Det høres nesten ut som sjåføren prøver å unnskylde hendelsen overfor den vettskremte gringoen i baksetet. Så skurrer det i radioen.

"Det har vært skuddveksling mellom politiet og flere personer i en bil som myndighetene tror er tilknyttet Comando Vemelho, Den Røde Kommando, utenfor Santos Dumont-flyplassen. "

Dette er en av mange hendelser den siste tiden, kan reporteren melde. Jeg er der rett før den store karnevalsfeiringen, og tidligere det samme året har det vært en rekke trefninger mellom de to sidene av loven.

Den Røde Kommando er en av flere store kriminelle gjengene som baserer seg på narkotikahandel i Rio. De styrer sine respektive favelaer, eller slumstrøk, på egne premisser og med våpen. Dette året var de åpenbart i krig med politiet. Kommandoen ville markere hvem som hadde størst makt i akkurat denne bydelen, når alle verdens øyne falt på Rio under karnevalet. Dette var antakeligvis perfekt propaganda i deres øyne...

Du kommer langt med bondevett

Skildringen over er mitt mest skremmende møte med det som er hverdagskost for mange innbyggere i Rio og andre brasilianske storbyer. I ettertid har jeg også fått forklaringen på hvorfor politiet tok skytingen av sine egne så tilsynelatende rolig.

I 2007 var jeg på karneval i Recife, hvor jeg ble kjent med en fotojournalist som jobber i en av de store brasilianske avisene. Under karneval fører myndighetene egen statistikk på drap. Da jeg ankom byen to dager etter at den fem dager lange feiringen hadde begynt, hørte jeg på radio at det hadde vært en usedvanlig fredfull feiring så langt. Bare tre drepte...

Jeg spurte etter hvert min nye venn om han rapporterte mye vold og drap i jobben sin, noe han svarte følgende på;

- Vi sitter jo med politiradioen på desken her som alle andre steder, men det er knapt nok noen som foretrekker en mine om det blir snakket om drap. Den meldingen kommer ofte 3-4 ganger om dagen. Er det spektakulært, så reiser vi jo ut...

Nå er kanskje ikke det å bli drept det du tenker på først når vi snakker om kriminalitet i Brasil, men jeg har også sett nok av mindre hendelser. Folk som har blitt ranet av barn midt på lyse dagen på Copacabana, for ikke å snakke om de fulle turistene som fikk juling og ble ranet da de prøvde å bomme en røyk på feil ende av stranden i Natal.

En gang satt jeg på med en taxi som nektet å stoppe på røde lys på kveldstid i Sao Paulo.

- Har du tenkt å drepe oss, spurte jeg sjåføren.

- Har du lyst til å bli ranet og kanskje drept i dette strøket, så kan vi godt stoppe bilen, svarte han.

Da jeg kom på hotellrommet den kvelden, skrudde jeg på TV. I pausen kom det et innslag som reklamerte for kurs om hvordan privatpersoner skal riste av seg hi-jackere i trafikken. En instruktør som kjørte i stor hastighet mellom oppsatte kjegler ved å bare glinse gjennom ratteikene, sa sitt. Reklamestemmen sa mer. "Hvordan du skal presse dem av veien, hvordan kommer du deg unna etterfølgere og slik unngår du å bli skutt i din egen bil..."

Dette høres nok ille ut, men for ikke å skremme deg bukseløs og langt vekk fra den planlagte reisen din til Brasil, er det viktig å få frem en ting. Bare så det er sagt mer enn en gang;

Brasil er et av mine favorittland, og Rio de Janeiro er kanskje verdens mest spennende og vakre by. Jeg elsker stedet. Det er likevel et land og en by du ønsker å være ekstra street wise i. Ryktene du har hørt, kan definitivt bekreftes om du spør en hvilken som helst brasilianer på hjørnet.

For det utenkelige skjer fortere enn du rekker å si samba og vrikke på rumpa -i hvert fall om du legger igjen det norske bondevettet på hotellrommet.

Noe som ble tydlig i desember i fjor, da en norsk guttegjeng kjørte feil med GPS og havnet i favelaen Nova Holanda på vei hjem fra feriestedet Buzios utenfor Rio. Nordmennene ble beskutt og en av dem truffet i skulderen, da gjengmedlemmer ikke kjente igjen bilen og trodde den var fra en rivaliserende bande .

Disse tilsynelatende grenseløse territoriene og store sosiale forskjellene i Rios bydeler, fører til at cariocas har et annet forhold til det å ferdes fritt, enn det vi nordmenn har. De tenker et hakk lengre frem i løypa enn oss, noe vi burte lytte til når vi reiser til landet deres. Ser man på de rene tallene, bekrefter de også at du skal ta imot råd fra brasilianere angående sikkerhet.

Stygg statistikk

Ifølge den offisielle drapsstatistikken fra brasilianske myndigheter i 2008, ble 46 660 mennesker drept i 2006. Det tilsvarer 127 drap per dag. Tallene er synkende fra toppen på over 50 000 drap i 2003, men myndighetene konstanterer fortsatt det store problemet med illegale håndvåpen i landet.

74,4 prosent av alle drap skjer med skytevåpen, ifølge Mapa da Violência dos Municípios Brasileiros 2008, Brasils voldsstatistikk. Hvert år dreper skytevåpen flere mennesker enn kreft, hjerte og lungesykdommer, HIV og trafikkulykker til sammen.

Når det anslås at det finnes 15 millioner håndvåpen i Brasil, hvorav 90 prosent er i privat eie og halvparten av disse er illegale, da skjønner du at hvem som helst kan ha en skyter på innerlommen.

Ser man på mer relevante tall for en turist, så ble det i Rio de Janeiro registrert 53 000 overfall på gaten i 2007. Dette er en oppgang på 7 000 fra 2006, ifølge instituttet for offentlig sikkerhet,Instituto de Segurança Pública .

Nå har riktignok Brasil nesten 200 millioner innbyggere, men disse tallene er likevel skremmende. Innbyggere i Brasil har visstnok fire ganger så stor sjanse for å bli skutt, som gjennomsnittet av befolkningen i resten av verden.

Det skal også sies at de fleste nordmenn som reiser til Brasil, reiser til mye tryggere områder enn der kriminaliteten er på sitt høyeste. Natal blir for eksempel regnet som en av de aller tryggeste byene i landet. Nå er likevel karneval rett rundt hjørnet. En drøm for mange nordmenn, men de beste feiringene foregår stort sett i de store byene. Reiser du, skal du være ekstra bevisst.

Vær forberedt

Det er mulig å nesten eliminere risikoen for at noe skal skje med deg. Du har antakeligvis hørte om de fleste av disse tipsene før, men dette er i hvert fall hvordan jeg ville oppsummere dem:

 • Ingen smykker eller dyre klær når du vet du skal ferdes på gaten eller på offentlige steder .
 • Unngå de altfor befolkede stedene, hold deg litt i ytterkant av eventuelle opphopinger av mennesker.
 • Sjekk kartet godt før du legger ut på kjøre- og gåturer. Vær obs på farlige områder.

 • Kjør aldri bil etter mørkets frembrudd.
 • Ikke gå med mer penger enn du tror du trenger for en dag/natt. Ha råd til å miste dem og ikke putt alt i en lomme. Ha gjerne en liten sum som tilsvarer 100 kroner i en lett tilgjengelig lomme. På den måten har du noe å gi til en eventuell raner med en gang. En sum han mest sannsynelig er fornøyd med om ikke resten av deg ser ut som en million dollar.
 • Ikke drikk for mye hvis du går på byen, og ikke vær en enslig dranker. Da er du et lett mål om noen skulle ønske det.
 • Er ulykken ute, så ikke prøv å være helt. Du har vel reiseforsikring? Klarer du å avverge ransforsøket, så se til å komme deg vekk fra åstedet så fort som mulig. Kameratene til raneren kan være rett rundt hjørnet.
 • Hvis noen kommer bort til deg tilfeldig på gaten og ser suspekte ut, se på klokken din og pek på den mens du snakker til personen på norsk. Det kan sette dem "ut" og gi opp hele ransforsøket.
 • Er du alene på gaten og noen kommer mot deg med dårlige hensikter, rop på dine skybert-kammerater rundt hjørnet eller på andre siden. Da gir du inntrykk av at du ikke er alene.
 • Ha allltid med deg to kredit/visakort på reisen, men aldri samtidig når du går ut av hotellet. Slik har du alltid back up om noe skulle skje. Det samme med passet ditt. Ha med kopier, og legg igjen originalen et trygt sted der du bor.
 • Unngå å se berusede mennesker i øynene hvis de virker aggressive.

Så til deg som spør meg neste gang om det er trygt å reise i Brasil, vil det kjappe svaret fortsatt være;

Ja - så lenge du er forberedt og har med deg hodet.

Eller jeg kan fortelle som den brasilianske damen som jeg så fikk revet av seg gullkjedet under en spasertur på Copacabana. Tre gategutter som knapt nok hadde fylt ti år, løp avgårde med det. Hun satt seg ned og gråt på fortauet. Jeg spurte om alt gikk bra med henne. Du er nok i sjokk, sa jeg.

- Sjokk, sa hun og så oppgitt på meg.

Rio de Janeiro var hovedstad frem til 1960, men er fortsatt Brasils mest populære storby. Foto: Stine Okkelmo
Rio de Janeiro var hovedstad frem til 1960, men er fortsatt Brasils mest populære storby. Foto: Stine Okkelmo Vis mer

- Jeg er forbannet på meg selv at jeg ikke la det igjen hjemme. Jeg hadde arvet det fra min bestemor og nå må jeg bare se på det som tapt. Det var jeg som var dum og hadde det på meg når jeg visste hvor jeg skulle ut og gå...


Drømmer du om å reise til Brasil? Les disse sakene:

Paradisøy oppdaget - Fernando de Noronha
Praia da Pipa - sexy strandglamour
Ilha Grande - paradisøya ved Costa Verde
Karneval i Rio
Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer