Endelig har Frankrike femstjernershotell

Men det betyr ikke at hotellene er blitt bedre.

De fleste vet at femstjernershoteller betyr luksus. Foto: Alexander Wallnöfer
De fleste vet at femstjernershoteller betyr luksus. Foto: Alexander Wallnöfer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du lette etter et femstjerners hotell i Frankrike for ett år siden, lette du forgjeves.

Det fantes faktisk ikke inntil i 2009. Men det var ikke fordi ingen av Frankrikes hoteller var bra nok. Det var fordi Frankrike ikke hadde et stjernesystem der fem stjerner eksisterte.

I stedet for fem stjerner hadde luksushoteller som legendariske Four Seasons Hotel George V Paris bare fire stjerner pluss ordet Luxe etterpå - og det enda dette hotellet regnes som et av verdens beste.

Men nå har verdens største turistland, som Frankrike er, endelig introdusert den femte stjerner i sitt hotellklassifiseringssystem. Ifølge Reuters ivrer nå svært mange tidligere firestjerners hoteller etter sin femte stjerne. Paris har allerede fått 13 femstjernershoteller. Disse er hoteller som tidligere var klassifisert som firestjerners "luxe".

Det er de franske turistmyndigheter som har bestemt at den femte stjernen skal introduseres i klassifiseringssystemet. Dette gjør de fordi de innser at internasjonalt er det et femstjerneressystem som er mest vanlig. Frankrike har som mål å satse mer på turisme i tiden fremover, da de ser hvilken stor rolle turismen har for Frankrikes økonomi.

For å oppnå fem stjerner, må hotellene tilfredsstille en rekke forskjellige kriterier om alt fra hotellromstørrelse, fasiliteter (som egen restaurant, treningsrom, svømmebasseng osv.), servicenivå osv. Det er egentlig bare kriteriene for firestjerners "luxe" som fortsatt gjelder. Disse sier blant annet at hotellet må ha minst 10 rom, og dobbeltrom må være minst 14m² og ha egne bad. Det må være heis, frokostservering på rommet og cateringmulighet, telefon på rom, og minst to flerspråklige ansatte.

Ikke-standardisert stjernesystem

Selv om Frankrike nå innfører et femstjernerssystem for å ligne mer på andre lands systemer, betyr ikke dette at stjerneklassifiseringen er lik i forskjellige land. Tvert imot. Alle land har sitt eget system, noe som ikke gjør det så lett for oss gjester å vite hva vi egentlig kan forvente av et trestjerners hotell.

DinSide har tidligere laget en oversikt over hvilke kriterier som gjelder i fem populære europeiske ferieland for oss nordmenn. Sjekk listen her.

Norge får også hotellstjerner

Hittil har vi ikke hatt hotellstjerner her i Norge. Men nå utvikler Innovasjon Norge et frivillig stjernesystem. Til forskjell fra andre lands stjernesystem, vil det norske systemet også ta hotellets miljøprofil, vedlikehold og selve gjesteopplevelsen i betraktning. Etter planen skal stjernesystemet innføres fra nyttår i 2010.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer