En vind-vind situasjon

Er windsurfing noe for deg?

Dette bildet viser windsurfer Robby Naish under en world cup konkurranse ved Sylt i Tyskland. Foto: Wikipedia Commons
Dette bildet viser windsurfer Robby Naish under en world cup konkurranse ved Sylt i Tyskland. Foto: Wikipedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Når det blåser får vi feber i blodet.

Slik beskriver Thomas Løkkeberg sin store lidenskap – windsurfing, eller brettseiling, som det også kalles.

Det er ikke akkurat noen folkesport han driver med, men de som blir tatt av vinden, er lidenskapelig opptatt av sporten, og benytter enhver anledning til å stikke til forblåste kyster for å teste ferdighetene.

Løkkeberg kjøpte seg seilbrett for konfirmasjonspengene sine, og holdt det gående i rundt ti år før noen år i utlandet tvang inn en pause på rundt seks år. For fire år siden tok han opp windsurfng igjen.

- Det er noe helt annet nå. Brettene er blitt lettere og bedre, og man kan gjøre mye mer avanserte triks, sier Løkkeberg.

Kult, men krevende

For Thomas Løkkeberg er windsurfing den store lidenskapen, selv om han bor på "feil" side av landet, og dermed ikke får surfet så mye som han ønsker. Her fra Algarve. Foto: Pernille Berg
For Thomas Løkkeberg er windsurfing den store lidenskapen, selv om han bor på "feil" side av landet, og dermed ikke får surfet så mye som han ønsker. Her fra Algarve. Foto: Pernille Berg Vis mer


Kunne du tenkt deg å prøve windsurfing? Da skal du vite at du antagelig ganske kjapt vil klare å komme deg opp i stående på brettet og seile avgårde med smil om munnen. Men å bli skikkelig god på seilbrett, og klare å gjøre triks som 360 flip, flaka eller back loop krever mye trening. (Se en forklaring på de ymse triksene brettseilerne gjør her.)

En anne fordel er om du bor på Sørvest- eller Vestlandet. Det er nemlig der du får virkelig gode vindforhold.

- Forholdene er ikke spesielt bra her rundt Oslofjorden. På Vestlandet blåser det mer, og er mye bedre forhold, sier Løkkeberg.

- Skal du få trent orentlig, må du enten reise til vest innimellom for å få surfet skikkelig, eller reise på surfeferie til utlandet en gang i året.

Selv har Løkkeberg vært på windsurfingferie i Tarifa i Spania, i Pozo på Gran Canaria, på Algarvekysten og Essouria i Marokko.

- Jeg har også windsurfet i Dahab i Egypt, noen timers kjøretur unna Sharm el Sheik. Der blåser det alltid, og det er varm vind fra ørkenen. Et bra sted også for dem som er ferske.

Test ut før du kjøper utstyr

Windsurfing er ingen billig sport. Riktignok koster det ikke noe å stikke avgårde og surfe, men utstyret er ikke billig. Brett, seil og annet utstyr som våtdrakt kommer fort opp i 10-15.000 kroner. Løkkeberg tipser om at du gjerne kan kjøpe brukt utstyr. Da slipper du unna litt billigere.

Bra windsurfesteder i Norge

De beste forholdene finner du på Jærkysten og Vestlandet, for eksempel Sola og Ulsteinvik.

På Østlandet er Larkollen en favoritt. også Brattestø og Ørekroken på Hvaler har bra forhold når det blåser i Oslofjorden.

På Vestfoldsiden er Skallevoll og Ringhaug ved Tønsberg bra når det blåser fra sydøst. Omlistranda ved Larvik er bra for ferskinger, mens Saltstein ved Mølen er for mer erfarne. Her kan det bli mye bølger, og vannet er fullt av store kampesteiner.

Merk at dette bare er et knippe steder som er populære for windsurfere. Besøk windsurfernettsidene for flere tips.


Men før du går til det skritt å kjøpe eget utstyr, bør du teste ut windsurfing for å finne ut om det er noe for deg.

- Det er ikke så vanskelig å lære det grunnleggende. Har du en venn som kan windsurfe, og som er tålmodig, kan du be ham eller henne ta deg med en gang så du får testet.

Kjenner du ikke noen som windsurfer, finnes det kurs du kan melde deg på. Se en oversikt her: www.windsurfingskole.no.

- Jeg vil anbefale windsurfing på det sterkeste. Det er en fantastisk sport, selv om det er en ganske teknisk idrett. Men i det øyeblikkket du "softer" bortover vannet i 20 knop, da er du solgt, sier Løkkeberg.

Heller prøve deg på bølgesurfing? Hang loose på Stad

At du treffer hyggelige mennesker og et miljø der folk hjelper hverandre, er også et pluss, mener han. Og rivaliseringen mellom windsurfere og kitere er bare vennskapelig.

- Vi kaller dem bare "teabags", for det er det kitene ser ut som, der de dyppes ned i vannet. Men kiterne er veldig hyggelige, de også, sier Løkkeberg.

Nyttige nettsider:

Surfing i stormen

Sjekk hva de erfarne windsurferne driver med i videoen under. Den er tatt på en skikkelig stormdag ved Kvassheim på Jæren. Dette er ikke noe for nybegynnere!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer