En solseng til besvær

Den virker uskyldig, men solsengen gjør ferien sur for mange.

Det er kamp om dem, og de koster skjorta. Foto: Colourbox
Det er kamp om dem, og de koster skjorta. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er dette flertallet av nordmenn drømmer om i sommerferien: en finkornet sandstrand, solskinn og varm luft, fristende badevann og en behagelig solseng som ligger og venter på deg og håndkleet ditt.

Men så enkelt er det ikke. For dette med solsenger skaper hodebry for noen og enhver på strandferie.

Racet for å kapre den beste

Alle som har feriert på større feriesteder vet hva det store solsengracet dreier seg om. Det er nemlig om å gjøre å sikre seg de beste solsengene nærmest vannkanten. Når du konkurrerer med flere hundre andre soltørste turister, gjelder det å komme seg opp av hotellsenga tidlig, og ile ned og kapre den beste.

Er det noen som orker å irritere seg over dette, tenker du kanskje. Ja, det er det. Faktisk svarte 24 prosent av våre lesere at det var reservasjon av solsenger som irriterte mest i vår uhøytidelige undersøkelse om hva som var verst oppførsel fra medturister i ferien.

Det er forøvrig tyskerne som oftest blir nevnt når det gjelder irriterende solsengkapring. De fremstår for mange som de rene ekstremistene når det gjelder å reservere seg solsenger. Hvis du er morgenfrisk nok til å ta deg en rusletur på stranden grytidlig og før frokost, vil du se at det allerede ligger håndklær på plass. Og det før klokka syv.

Hadde tyskerne hatt sjansen, hadde mange av dem sikkert lagt fra seg håndkleet allerede kvelden før. Og nå kommer nyheten om at den tyske delen av charterselskapet Thomas Cook faktisk gir sine reisende mulighet til å reservere seg solsenger allerede når de bestiller pakketuren. Ifølge Reuters kan tyskerne gjøre dette ved ni hoteller i Tyrkia, Egypt og på Kanariøyene. Les mer om dette hos Sydney Morning Herald.

Leie av solseng

Hvilken pris er du villig for å betale for solsengen? (Avsluttet)
Maks 15 euro for to solsenger og en parasol(46%)
Ingenting, jeg kjøper heller parasol selv(44%)
Maks 20 euro for to solsenger og en parasol(8%)
Maks 30 euro for to solsenger og en parasol(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Stive priser for avslappende soltimer

Nå burde ikke det at du ikke fikk ligge i en solseng nærmest vannkanten ødelegge ferieoppholdet. Men noe som faktisk kan gjøre det, er leieprisen på solsengene. Hvis en familie på fire reiser på en ukes solferie, og ikke har regnet inn priser for leie av solsenger, kan feriebudsjettet få seg en alvorlig smell.

Det er nemlig langt fra gratis å slenge seg ned på en solseng på stranda. Er du heldig, har hotellet ditt egne solsenger som ikke koster noe å bruke for hotellets gjester, men ikke bli overrasket om du må betale selv om du bor på hotellet.

Det er jo greit nok at man må betale for å leie solsenger, men mamma mia for noen priser enkelte utleiere opererer med! På en strand i Sardinia opplevde jeg at utleieren med sitt bredeste glis forlangte 30 euro for leie av to solsenger og en parasol. 10 + 10 + 10 euro, altså. For samme sum kunne jeg og reisefølget spise pizza- eller pastalunsj to dager på rad. Da jeg luftet at jeg synes det var fryktelig dyrt, falt prisen til 25 euro. Jeg kunne sikkert presset prisen enda lavere, men jeg ble rett og slett så sur for at han prøvde å lure oss til å betale for mye, at jeg avslo.

Sier vi at solseng og parasol koster ti euro per stykk, og dere reiser som en familie på fire, må dere altså i løpet av en ukes ferie punge ut med 60 euro dagen for strandmøblementet - det blir totalt 420 euro, eller rundt 3.700 kroner!

Nå er faktisk ikke 10 euro per solseng og per parasol en uvanlig pris. I hvert fall ikke om du ferierer på de litt dyrere feriestedene langs for eksempel Costa del Sol, Côte d'Azur eller Amalfikysten. Her er det til og med enda dyrere på enkelte av de mest populære strendene.

I fjor gjennomførte Expedia.com en prisundersøkelse på leie av solsenger og solstoler. De kom frem til at det var i Frankrike det kostet mest å leie en solseng. Her var gjennomsnittsprisen 12,50 euro. Et godt hakk dyrere enn nest dyreste land, som var Tyskland med en gjennomsnittspris på 7,65 euro. Les mer om det her: Europas dyreste strandstoler.

Synes du prisen som forlanges for solsengen er i høyeste laget, så prøv å prute. I mange tilfeller vil du da få redusert prisen en del. Det er i hvert fall verdt et forsøk.

Kjøp parasol selv

Et enda hetere tips er å kjøpe parasol på feriestedet i stedet for å leie dyrt. Det endte vi opp med å gjøre. Den kostet ti euro, og sørget for svalende skygge resten av dagene vi slanget oss på stranda. Vi gikk ikke til det skritt å kjøpe solsenger, da det ble litt voldsomt å bakse rundt med dem under armen, og det antageligvis ikke ville lønt seg. Det viktigste er tross alt muligheten til å komme seg inn i skyggen, og det fikser parasolen. Liker du ikke å ligge rett på sanden, kan du heller kjøpe en liten sammenleggbar strandstol. Den burde ikke koste deg mer enn 10-20 euro i butikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer