I et økonomisk ekspanderende Oslo la kjente restaurantfolk og kokker store planer for byens nye spisested. I en unnselig gate i byens sentrum, mellom Stortingsgaten og Rådhuset, åpnet siste skudd på gourmetstammen dørene høsten 2000. Ett år etter at daglig leder Terje Ness hentet hjem Norges andre gullpremie i det uoffisielle verdensmesterskapet i kokkekunst. Vi har besøkt Restaurant Oro, gullrestauranten - her ser du bildene.
Skroll ned på siden for mer.
Gull og sølv

Restaurant Oro, som betyr Gull på spansk, har baren Plata på høyre hånd. Plata er spansk for sølv. Sistnevnte benyttes også i navnet på tapasbaren som ligger på bygningens hjørne. Samme inngang som baren, men ikke samme kjøkken som Oro.
- Baren er åpen for alle, men benyttes gjerne av gjester før de går inn til servering i restauranten. Da kan det være at gjester utenfra blir avvist i døren på de travleste tidspunktene, forteller restaurantsjef Thomas Jakobsen til DinSide Reise.
Vil du spise på Oro, holder det å bestille et par dager i forveien i ukedagene. Er det fredag og lørdag som gjelder, bør du planlegge en uke eller to i forveien.
- Tidligere måtte du bestille mye tidligere. Tempoet har snudd etter sommeren, og nå er det mulig å få bord på kortere varsel, bekrefter Jakobsen.
Det er for øvrig en trend som gjelder for de fleste dyrere restaurantene i Oslo.
Ny og dus
Oro er den ferskeste av byens stjernerestauranter. Det ser vi også av interiøret. Møblene er moderne, og fargene behagelig avstemte i krem, brunt, gull, sølv og støvete blått. Det flommer absolutt ikke over av verdifull kunst og historie i veggene, men dekoren henspiller stadig på betydningen av navnene - Oro og Plata. Det er gullskimrende stoffer, gullforgylte fliser, stål, lyst metall og speilglass.
Oro er ingen stor restaurant, og med full kapasitet sitter du ganske nært sidemannen - eller kvinnen.
- På lørdager har vi kanskje bare toere (tomannsbord red.anm.), og da har vi plass til rundt 40 gjester. På dager med flere gjester ved hvert bord, kan vi maks få inn 80 gjester, forteller Jakobsen.

Da er restaurantens Chambre Separé regnet med. Dette rommet ligger ved inngangen, med eget vindu mot gaten, og glassvegger inn i lokalet.
Åpent kjøkken
På Oro kan du selv følge med på hva som skjer på kjøkkenet. Innerst i lokalet, kun skjermet av en høy bardisk, tryller kokkene frem rettene som har sikret restauranten en stjerne i Michelins røde guide, for andre år på rad. Mens gullkokk Terje Ness er daglig leder, og til stede i restauranten hver dag, er det kjøkkensjef Daniel Håkangård som regjerer bak grytene.
Fra menyen kan du velge fra ni til tre retter, eller bestille à la carte.
Fakta om restauranten
Adresse: Tordenskiolds gate 6 A, Oslo
Telefon: 23 01 02 40
Åpningstider: Åpner 18, kjøkkenet stenger rundt 23. Stengt søndager og mandager.
Priser: Mer om prisene finner du her.
Plass: 40 til 80 gjester, avhengig av bordoppstillingen.

Fasiliteter: Forholdsvis lite lokale, men med stor tilliggende bar. Åpent kjøkken. Moderne dekor i lyse farger. Helstoppede stoler og sittebenker langs veggene. Gulvene er stort sett flislagte, og restaurantlokalet har gasspeis i veggen. Et Chambre Separé ut mot gaten. Ingen dresscode, men man ser gjerne at folk kler seg pent. "Vi har til gode å avvise noen på grunn av antrekk", sier restaurantsjef Thomas Jakobsen.
Bilder: Se Oro i bilder.
Konkurrenter:
Hoteller: Få også med deg våre bildereportasjer fra hovedstadens lekreste suiter slik vi så dem i 2001.
Les mer:
- På restaurant Vapiano får du ditt eget kredittkort
- Westin-hoteller lukter det samme
- Jada, fjernkontrollen er en bakteriebombe
- Norges beste hotellfrokost
- Verdens reneste hotell?
- Paris har dyrest Club Sandwich
- Italia har den beste maten
- Dette glemmer vi på hotellet
- Lei ut sengen din til turister
- Fortsatt dyrest å sove i Bergen
Ut på reise?
Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:
Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.