Foto: Youtube
Foto: YoutubeVis mer

En skikkelig brøler - se maorienes hakadans

Hakadansen, eller dansen for flammende ord, er opprinnelig maorienes egen dans. Men i dag er den også blitt nesten for New Zealands nasjonaldans å regne.

Det er spesielt de newzealandske rugbylagene som kringkaster hakadansen over hele verden. De begynner nemlig sine kamper med å fremføre en hakakrigsdans, ment for å skremme vettet av motstanderne.

Og etter å ha hørt og sett dansen, er det ikke så fristende å erte opp gjengen under. Pussig nok er dette et amerikansk fotballag fra Texas, USA. Trinitys Trojan Football Team består av spillere fra mange kulturelle bakgrunner, og det var spillerne selv som introduserte hakadansen i sin kamprutine. Forsangeren er forøvrig Alex Kautai, som har en stemmeprakt uten like.

Hør bare her:


Det ser unektelig tøft ut, og vi damer må vel innrømme at vi synes det er ganske kult når det oser så mye testosteron som det gjør når rugbygutta fremfører sin krigshaka.

Sjekk en annen variant under:


Det var det New Zealandske rugbylaget All Blacks som det første laget som begynte med hakadans - allerede i 1888!

Ikke bare til krig

Hakadansen brukes i forskjellige sammenhenger. Krigsvarianten er som nevnt ment for å skremme motstanderne, men det finnes andre hakadanser med andre formål - å underholde, eller å ønske kjære gjester velkommen, for eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Grynt og øyerulling

Den opprinnelige hakadansen som ble fremført før krig, kalles peruperu. Den karakteriseres av ansiktsgrimaser, tungerekking, øyerulling, grynt og brøl mens våpner veives i luften. Derson danserne ikke klarte å fremføre dansen unisont, var det et dårlig tegn før den forestående kampen på liv og død.

I dag har altså rugbylag adoptert hakadansen, men den er også en populær opplevelse for turister som kommer til New Zealand. Se videoen under for å se en "skikkelig" hakadans med maorier i tradisjonelle klær:


Ikke bare menn

Brøl, grynt og store bevegelser er typisk for haka - men det er ikke dermed sagt at dette er en dans som bare utføres av menn. Kvinner er også med i noen av hakadansene. Ofte står de bak mennene og synger og oppmuntrer, men det finnes egne hakadanser for kvinner. Da er formålet å vise fremm styrken i kvinners seksualitet.

Lyst til å lære deg å danse haka? Sjekk ut denne nettsiden, som har en kul interaktiv lærevideo.