En reisende Mac

Gard Karlsen er en av dem som ble bitt av reisebasillen tidlig i tjueårene - og som aldri riktig har blitt kvitt den.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Gard og Nikki i Paris. Foto: Gard Karlsen
Gard og Nikki i Paris. Foto: Gard Karlsen Vis mer


Å reise er Gard Karlsens store lidenskap. Det har vi i reiseredaksjonen merket, for Karlsen er en flittig leser, og kommer gjerne med tips og råd til andre reiselystne i våre debattforum. Vi følte derfor det var på tide å ta en prat med denne mannen. Hvorfor har han blitt så opptatt av å reise ut i den store, vide verden?

- Jeg vokste opp med teltturer, der vi reiste til de samme stedene hele tiden. Dermed fikk jeg lyst til å se nye steder da jeg ble voksen og kunne reise selv, sier Gard Karlsen.

Karlsen bor i Stavanger sammen med kona Nikki, og jobber til daglig for softwareselskapet Synergi Solutions. Hans store interesse er altså å reise og oppleve - men han drar like gjerne på fjelltur i Norge som på safari i Sør-Afrika.

- Hvor går neste tur?

- Den går til Bolivia og Peru. Jeg har en kjenning i La Paz, så den byen blir basen, men jeg skal blant annet til Machu Picchu, Ticitaca, den 5.400 meter høye toppen Chacaltaya, Salar de Uyuni (saltsjøen), Torotoro nasjonalpark, sykle på �verdens farligste vei� og mye mer. Min kjenning jobber for Misjonsalliansen så vi skal også være med for å se på de prosjektene som han jobber med.

Les:
Kappløp mot Machu Picchu
Verdens farligste vei
Flørt på Titicacasjøen

- Hva er det som er så spennende med å reise?

- Å bli kjent med andre kulturer, møte mennesker som lever helt annerledes enn jeg, og så komme hjem igjen og bli mer bevisst på hvor bra vi har det i Norge.

Turen til Sør-Amerika tar han med en kamerat. Kona er ikke så glad i de fysisk krevende turene.

Blinkskudd av en leopard på safaritur i Sør-Afrika. Foto: Gard Karlsen
Blinkskudd av en leopard på safaritur i Sør-Afrika. Foto: Gard Karlsen Vis mer


- Hun er en storbykvinne fra Sør-Afrika, og der har de ikke det samme forholdet til det å gå tur, for eksempel. Når vi reiser sammen er det gjerne til storbyer, eller på strandferie. Jeg liker strandferier veldig godt, jeg også.

Kona jobber deltid som instruktør på SATS, så da er det kanskje ikke så rart at det frister mer med en ferie der hun kan slappe skikkelig av, siden hun er så aktiv i det daglige.

- For noen år siden gikk jeg opp Kilimanjaro med en kamerat. Det var utrolig slitsomt å komme seg opp de siste meterne. Da måtte jeg spørre meg hvorfor jeg pinte meg selv på den måten, og bestemte at neste ferie skulle være en strandferie. Og det ble den, da dro jeg og Nikki til Maldivene.

Les:
Til Afrikas tak

Selvkomponert


Som de fleste andre globetrottere liker Karlsen å lage sine egne turer. Han synes det er mye bedre enn å dra på organiserte pakketurer.

- Jeg liker friheten til å bestemme selv. Jeg har vurdert rundreiser, men jeg synes det virker så hektisk. Det dreier seg om å se mest mulig på kortest tid. Du får med deg mer hvis du ordner selv, og da kan du bruke mer tid på de tingene du synes er interessante. Hvis du blir busset hit og dit hele tiden, får du ikke med deg noe annet enn de stedene bussen stopper.

- Men noen ganger kan det vel være greit å bli med på en guidet tur?

- Jo, det er klart. Da vi var i Roma ble vi med på en guidet tur til Colosseum. Det var veldig interessant og spennende.

Se DinSides artikler om Roma her.

På sumobryting i Tokyo. Foto: Gard Karlsen
På sumobryting i Tokyo. Foto: Gard Karlsen Vis mer


Gode forberedelser


Når du reiser på egenhånd, er det desto viktigere å planlegge turen skikkelig. Grundige forberedelser er nødvendige for at du skal kunne legge opp løpet, bestille transport, hotellrom og finne ut hva du vil se og gjøre.

- Forberedelsene til reisen er halve moroa. Jeg leser guidebøker, men de kan være utdaterte, så jeg bruker også forskjellige webforum for å lese om andres erfaringer. Tripadvisor er bra for å finne ut hvilke hoteller og restauranter som er bra. Karlsen forteller også at han har funnet et 40 siders reisebrev skrevet av en dame som nylig var i Bolivia. Han synes slik informasjon er veldig nyttig å lese før han reiser dit selv.

- Men man bør ikke overplanlegge heller,da. Jeg ser at noen legger opp program der de har aktiviteter og plasser de skal være fra morgen til kveld. Vi pleier ikke å lage program som dette, men velger å finne ut hva vi ønsker å se og så tar vi det litt som det kommer.

- Hvilket sted du allerede har vært, kunne du tenke deg å reise tilbake til?

- Det er vanskelig å svare på, det er flere steder jeg har likt veldig godt. Jeg har en forkjærlighet for Thailand, selv om landet har litt frynsete rykte på grunn av sexturismen. Men thailendere er veldig vennlige, og naturen er fantastisk. De har alt fra strand til jungel. Og å vandre rundt i Bangkok er en opplevelse i seg selv.

Les:
Thailand i bilder

Et lite stykke av Den kinesiske mur. Foto: Gard Karlsen
Et lite stykke av Den kinesiske mur. Foto: Gard Karlsen Vis mer


Karlsen synes forøvrig at Cape Town er en av verdens flotteste byer, og anbefaler et besøk både til byen, og Sør-Afrika forøvrig. Fordi kona er fra Sør-Afrika, har han vært i landet flere ganger.

Se DinSides artikler om Sør-Afrika her.

Som de fleste av oss er Karlsen i full jobb, så selv om han har sett store deler av verden, reiser han ikke i måneder i strekk. Han kunne godt tenkt seg å bruke et halvt år på å se et kontinent skikkelig, men hittil har det blitt to eller tre turer på én til tre uker i året. Så langt i år har han vært i Paris, Malaysia, og når denne arikkelen publiseres er han altså i Sør-Amerika.

- Er du en typisk ryggsekkturist?

- Nei, jeg er heller en samsoniteturist, for å si det sånn. Jeg bor ikke på hosteller, men på hoteller som er rene og ordentlige, og med eget bad. Det behøver ikke være luksus, for jeg tilbringer ikke mye tid på rommet, uansett.

- Har du noen gang opplevd noe skremmende på reisene dine?

Paradisisk på Sun Island i Maldivene. Foto: Gard Karlsen
Paradisisk på Sun Island i Maldivene. Foto: Gard Karlsen Vis mer


- Nei, faktisk ikke. Jeg har blitt frastjålet kameraet i Amsterdam, og noen prøvde å stjele bankkortet i Sør-Afrika. Og så har jeg blitt lurt med på svada-sightseeing i Bangkok. Men jeg har aldri blitt ranet eller utsatt for vold. Bare man tar det helt med ro og bruker sunt folkevett, tror jeg man er ganske trygg.

Det mangler fortsatt knappenåler på verdenskartet til Karlsen før han kan si at han har vært på alle kontinenter. Han har ikke vært i Australia ennå, og kunne også tenke seg å dra til Bora Bora i Stillehavet, og utforske Karibia.

Best og verst i lufta


Karlsen har tilbragt en del timer i lufta på sine reiser, og fløyet med ganske mange forskjellige flyselskap. Har han noen favoritt?

- Vi flyr mye med KLM, men det er fordi de flyr direkte fra Stavanger til Amsterdam. Derfra kan man fly nesten hvor som helst. Den beste flyopplevelsen jeg har hatt, var da jeg fløy til Singapore med British Airways. Den gang hadde Braathen SAFE og British Airways et samarbeid, og siden jeg fløy ganske mye, hadde jeg mange poeng. Så jeg tenkte at jeg likegodt kunne bruke dem på en førsteklassesbillett. Det var en opplevelse å sitte i andre etasje i en jumbojet.

- Når det gjelder økonomiklasse, er Japan Airlines og Malaysia Airlines de beste jeg har fløyet med. På Japan Airlines var det til og med brettekanter på toalettpapiret! En detalj, men det sier noe om servicen. Og underholdningstilbudet hos disse er veldig bra. Den verste flyturen jeg har hatt, var da jeg fløy hjem fra Kuala Lumpur i et gammelt KLM-fly. Det var trangt, og det var ingen underholdning. Da blir flyturen veldig lang.

Nyttige tips for globetrottere

Les mer om Gard Karlsens reiser på hans hjemmeside.Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!